Кожен, хто хоч раз вирощував картоплю чи томати, знає, що таке фітофтороз. Хворобу виявили в 1842-1843 роках майже одночасно у США та Європі. Німецький ботанік де Барі назвав збудника хвороби «фітофтора», що означає «пожирач рослин». Фітофтора – одна із найпоширеніших і найнебезпечніших інфекцій серед тих, які уражують пасльонові культури (картоплю, томати, перець) та полуницю. Втрата врожаю може сягнути 30-50%.
Симптоми фітофторозу можна виявити на листі, стеблах, квітках, ягодах, бульбах.
Розпливчасті бурі плями з’являються спочатку на нижніх листках. Якщо погода волога, по краях плям із нижнього боку листка можна помітити білий наліт. У суху та спекотну погоду плями засихають. А кілька теплих дощових днів можуть перетворити рослини на темну масу з ознаками гниття. Фітофтороз – дуже підступна інфекція.
На стеблах і черешках листків фітофтороз проявляється довгастими коричневими смугами, які в суху погоду підсихають, а після дощів спорами поширюються на листя. За 7-10 днів хворі стебла можуть заразити сусідні культури так, що вся ділянка загине.
На картоплинах і томатах фітофтороз викликає утворення злегка втиснутих, буро-сірих плям, що проникають у м’якоть. Пізніше можуть розвинутись суха та мокра гнилі.
Фітофтороз контролюється складно, бо спори грибка легко розносяться з вітром, краплями дощу, ґрунтом, городніми інструментами, технікою тощо.
Щоб фітофтороз не знищила грядки, важливо використовувати профілактичні методи, аби не допустити розвиток хвороби. А якщо це вже відбулось, застосовуйте професійні засоби для боротьби зі збудником.
Більше інформації про фітофтороз томатів можна прочитати в нашій статті.
Фітофтороз: як його позбутися
Фітофтороз добре розвивається за наявності наступних факторів:
- Вапнякові ґрунти із дефіцитом калію, фосфору та марганцю (не забувайте вчасно підживлювати комплексними добривами!).
- Загущені посіви, що створюють сприятливий мікроклімат для розвитку грибка.
- Важкі глинисті ґрунти зі слабкою аерацією та надлишком вологи.
- Надмірний полив та надлишкове підживлення рослин азотом.
Фітофтороз: народні методи контролю
Захист від інфекції цілком реальний. Щоб фітофтороз не докучав, є одне важливе правило – дотримання сівозміни. Так, не можна садити культури однієї родини на одному й тому самому полі з року в рік. Вони уражуються спільними хворобами та пошкоджуються однаковими шкідниками.
Використовуйте сидерати (еспарцет, люпин, фацелія), які оздоровлюють землю, а деякі й збагачують її азотом.
Фітофтороз настільки поширена, що сьогодні існує багато випробуваних на городах народних засобів. Нижче наведено перелік народних методів, які користуються популярністю серед господарів.
- Обприскуйте сироваткою з йодом (1 л сироватки + 9 л води +3 краплі йоду на 1 сотку) раз на тиждень. Це засіб номер один.
- Обробляйте розчиненими дріжджами для підвищення імунітету культур (100 г живих дріжджів на 10 л води).
- Обприскуйте настоєм із попелу (5 л попелу залийте 10 л води). Перемішайте й витримайте добу. Потім потріть 50 г господарського мила. Використання розчину ефективне також при опиленні листя й міжрядь попелом. Це дієвий засіб для обробки ґрунту від спор грибку.
- Фітофтора боїться часнику. Залийте 200 г зубців, стрілок, листя часнику 10 л води. Через два дні процидіть. Доведіть до 10 л водою та додайте 3 г перманганату калію (марганцівки).
- Підвищувайте імунітет картоплі та помідорів настоєм із хвоща польового. Залийте окропом 200 г висушеного хвощу і проваріть 20 хв. Потім доведіть водою до 10 л.
Препарати від фітофторозу
Коли на рослині з’явився фітофтороз, постає нагальне питання: як швидко її позбутися? Якщо у вас великі площі картоплі та томатів, використання народних засобів досить трудомістке, забирає багато часу.
Якщо фітофтора вже на городі, я раджу застосовувати професійні препарати:
- Цілитель – 25-30 г на 5 л води на сотку;
- Тройсет – 7,5-20 г на 3-5 л води на сотку;
- Гарт – 25-30 г на 5-8 води на 1 сотку.
Для досягнення максимальної ефективності засоби чергують між собою з інтервалом 14 днів. Профілактичні обробки розпочинайте ще до цвітіння рослин. Пам’ятайте: якщо фітофтороз опинився на ваших городніх улюбленцях, останню обробку слід проводити не пізніше як за 20 днів до збирання врожаю. Це особливо важливо для овочів, які одразу вживають в їжу: томатів, баклажанів, перцю.