Доволі часто мене запитують про те, як використовувати регулятори росту рослин і наскільки вони безпечні для людини. А ще запитують про стимулятори коренеутворення: наскільки вони ефективні. Давайте спробуємо розібратися. Так само, як і у людей, існують природні стимулятори росту рослин. Вони запускають ріст клітин, формування стебла і листя, прискорюють утворення зав’язі і дозрівання плодів, від чого залежить смак і кількість врожаю. Вони ж відповідають і за старіння рослини.

Це речовини, які необхідні для здоров’я та правильного розвитку. Тому не шкодуйте їх для картоплі, капусти, огірків, помідорів, плодово-ягідних культур та й решти ваших улюбленців! Головне – пам’ятайте, що міра важлива у всьому, і не плутайте їх з добривами. Мета добрив – наситити стебла корисними елементами, тоді як завдання стимуляторів – запустити процеси росту.

Стимулятори росту рослин на етапі проростання насіння

Для поліпшення схожості насінинам необхідні фітогормони – гібереліни. Ці речовини пробуджують насіння, виводячи його зі стану спокою, стимулюють проростання. Пізніше від них залежить швидкість росту стебел і листя.

Підживлюючи рослини гіберелінами, важливо не перестаратися, інакше можна вповільнити або взагалі припинити ріст. Також фітогормони відповідають за внутрішньоклітинне дихання та обмін речовин.

Стимулятори росту рослин: коренева система

Від правильного розвитку коренів у саджанців і розсади залежить майбутній урожай, тому городники часто турбуються із цього приводу. Ріст коренів стимулюють фітогормони ауксини та гумінові сполуки. Такі стимулятори росту рослин регулюють приплив корисних речовин в кореневу систему, завдяки чому краще формується стебло і листя. Самі корінці ростуть більш розгалуженими та краще всмоктують корисні речовини з ґрунту.

Інша речовина з подібною дією – бурштинова кислота. Вона пришвидшує розвиток зеленої маси, протидіє різного роду стресам, збільшує врожай.

Стимулятори росту рослин: народні

- Один із найпопулярніших рецептів стимуляції розсади – настій попелу з цибулинням. Дві жмені лушпиння залийте 1 літром окропу, дайте настоятися впродовж 1 дня й потім додайте столову ложку попелу. Через пару днів таким настоєм можна поливати пророслу розсаду.

- Ще можна розчинити у склянці води 1 столову ложку соку алое або меду і так само раз на тиждень поливати розсаду.

- Також можна настоювати гілки верби, поки вони не пустять корінці, а тоді цією водою поливати сіянці, попередньо розбавивши з водою навпіл.

Всі ці розчини містять речовини, які стимулюють ріст.

Стимулятори росту рослин: професійні

Я ж раджу застосовувати вітчизняні комплексні препарати. Наприклад, стимулятор росту рослин Авангард Стимул. Замочіть в ньому насіння чи корені розсади перед висадкою в ґрунт, а згодом обприскайте по листю.

Авангард Стимул містить весь набір необхідних речовин: гумат калію, бурштинову кислоту, гібереліни, ауксини, а також мікроелементи у хелатній формі. Це оптимальний склад корисних речовин. Крім того, засіб діє як антистресант, збільшуючи врожайність та якісні показники.

Для обробки насіння 30 мл препарату розчиніть у 500 мл води й замочіть насіння на 3 години. Решту розчину розведіть у 10 л води і полийте ґрунт. Якщо ви не обробляли насіння, тоді замочіть кореневу систему розсади перед висадкою в ґрунт – 30 мл розчиніть в 10 л води, витримуючи рослини в такому розчині 4 години. Для обприскування в період вегетації 10–15 мл препарату розчиняють у 3–5 л води з розрахунку на сотку. Щоб більше дізнатися про препарат, дивіться відео.

Стимулятори росту рослин від Аптеки Садівника містять добре вивчені за дією сполуки, які відомі по всьому світу. Це фітогормони. І вони не мають якогось шкідливого впливу на людину під час обробки культур.

Традиційно стимулятори росту рослин застосовуються для отримання високої ефективності за 15-20 днів до збору врожаю. Тож це абсолютно безпечно для людей та навколишнього середовища.

Не бійтеся незнайомих слів типу стимулятори та фітогормони. Це все те, що вже є в природі. Задача городника – вчасно подбати про якісний розвиток рослин, а не кидати все напризволяще. Тож сміливо використовуйте стимулятори росту рослин та насолоджуйтеся красою і здоров’ям своїх улюбленців!