Коли мене запитують, що після чого можна саджати, я раджу зберегти собі таблицю сумісності рослин та попередників овочевих культур і керуватися нею. Навіщо взагалі потрібна сівозміна на городі?

Здавна у багатьох цивілізаціях світу широко застосоуваною була сівозміна овочевих культур, тобто послідовна зміна вирощуваних рослин на одному й тому самому місці. Це пов’язано з тим, що різні види поглинають із ґрунту та виділяють певні речовини, які можуть виснажувати землю або бути шкідливими для росту інших культур. Різновид культур, що росли у ґрунті попереднього року, визначає його кислотність, поживність та ймовірне інфікування. Щоб земля не виснажувалась, одні й ті самі культури повертають на попереднє місце не раніше, ніж через 3–5 років.

Дуже раджу оцінити переваги, які пропонує сівозміна на городі, і зберегти цю табличку. Трохи нижче розповім про логіку її складання та використання.

Сівозміна на городі: рослини-попередники

Агрономи спостерігали за ростом та розвитком багатьох культур на одному й тому самому місці та визначили оптимальні культури для чергування. В агротехніці кожної з них зазвичай вказуються рослини-попередники, а зібрана інформація  систематизується в таблицю, в якій відображена сівозміна на городі (див. вище).

Про те, що не варто садити пасльонові після пасльонових, знає кожна бабуся в селі. Це ж правило використовуйте й у інших випадках: не висаджуйте помідори, перець і баклажани після картоплі. Бо не лише докучатиме колорадський жук, а й причепиться багато хвороб, включаючи фітофтороз. Універсальні в цьому відношенні бобові культури – вони збагачують ґрунт азотом завдяки азотфіксуючим бактеріям.

Зазвичай сівозміна на городі передбачає чергування рослин із великим та мілким корінням, висаджені у різні роки. Корені деяких рослин виділяють певні речовини, які мають пригнічувальну дію на інші культури, що призводить до погіршення росту. Найменше на це реагує кукурудза, горох, цибуля-порей, жито.

Сівозміна на городі: сумісні та несумісні рослини

Дбаючи про реалізацію правил, які пропонує сівозміна овочевих культур, пам’ятайте, що і поряд мають рости сумісні кущі-сусіди, які не пригнічують один одного. Наприклад, помідори погано ростуть поряд із огірками та капустою, а цибуля – не найкращий сусід для квасолі та часнику.

Є рослини-лікарі, які виділяють фітонциди, що стимулюють ріст інших культур і відлякують шкідників. Наприклад, кріп корисний для томатів та огірків. Цибуля, посаджена в міжряддях помідорів, попереджає появу павутинного кліща, а натомість отримує стимуляцію росту. А попелицю, білокрилку та гусінь білана відлякує перцева м’ята.

Сівозміна на городі: репеленти та сидерати

Репеленти відлякують шкідників. Дуже рекомендую зберегти цю таблицю та використовувати знання агрономів, щоб вирощувати рослини без шкідників!

Найкращими попередниками для більшості городніх культур є сидерати. Господарі називають їх зеленими добривами: скошені до цвітіння, вони збагачують ґрунт поживними речовинами. Завдяки потужній кореневій системі сидерати покращують структуру землі, роблячи її пухкою й водопроникною, сприятливою для росту корисних мікроорганізмів.

Використовуйте перелік сидератів, після яких добре ростуть овочеві культури: гірчиця, жито, ріпак, люпин, овес і фацелія. Для них також діє сівозміна на городі з таким правилом: одночасно із ними не садять культури з однієї родини. Також їх не сіють на наступний рік на тій самій ділянці.

Висівайте рослини-сидерати ранньої весни, скошуючи їх перед висадкою основної культури. Якщо посадити сидерати влітку, вони ростуть одночасно з овочами, наприклад, картоплею. В цьому випадку їх скошують перед бутонізацією, і картопля живиться залишками корінців. Крім цього, скошені стебла виступають хорошою мульчою. Осінній посів (наприкінці літа) передбачає, що їх приорюють на зиму.

Використовуйте знання про сумісність та сівозміну овочевих культур, плануючи посадки. Таблиця, де відображена сівозміна на городі, має бути під рукою в кожного городника так само, як календар садово-городніх робіт. Тоді ви отримаєте здорові рослини та хороший врожай!