Рослини сидерати – це найбільш екологічний метод відновлення родючості та оздоровлення ґрунту на городі від хвороб та шкідників.

Сидерати – це культури, які покращують його структуру і склад. Їх вирощують до певної фази розвитку, після чого скошують і розкладають на ділянці або заробляють неглибоко в ґрунт. Робити це можна у різні пори року, в основному навесні й восени.

Рослини-сидерати захищають основну культуру від холоду вночі та яскравого сонця вдень. Коли вони починають затінювати розсаду, підріжте їх плоскорізом і залиште на ділянці як мульчу.

Все про сидерати

Наші предки знали, що таке рослини сидерати, адже не мали інших способів, щоб підвищити врожайність, окрім дотримання сівозміни та відновлення родючості природним способом. Ці культури виділяють специфічні речовини, які слугують своєрідними зеленими добривами і за властивостями нагадують гумус.

Користь, яку приносять рослини сидерати на городі:

- знижують кислотність землі та запобігають ерозії та виснаженню;

- стимулюють розмноження корисних мікроорганізмів;

- регулюють ґрунтово-мікробіологічні процеси;

- поліпшують структуру та аерацію ґрунту (газообмін ґрунтового повітря з атмосферним), зменшують його щільність;

- збільшують водопроникність, утримують вологу;

- пригнічують розвиток деяких хвороб;

- покращують мобілізацію (рухомість) елементів живлення в ґрунті;

- зменшують рівень забур’яненості;

- підвищують ефективність добрив і вапнування.

Рослини сидерати: які бувають види

Рослини сидерати з родини бобових

Найпопулярніші, адже окрім вагомих переваг, перелічених вище, вони збагачують землю азотом і є органічними добривами. Нижче я наведу перелік найбільш популярних з них.

- Конюшина червона – вологолюбна багаторічна рослина, морозостійка. Завдяки їй грядки збагачуються також калієм і фосфором, покращується їх структура.

- Люцерна – багаторічник, який добре відновлює родючість виснаженого ґрунту. Добре витримує морози, посуху, знижує кислотність. Вона дає багато зеленої маси та витісняє бур’яни.

- Люпин вузьколистий – однорічник. Збагачує фосфором, знижує кислотність, підвищує пухкість та поліпшує склад ґрунту. Піднімає макро- і мікроелементи із нижніх частин ґрунтового горизонту у верхні.

- Еспарцет – невибагливий багаторічник, який швидко росте. Чудовий медонос. Поліпшує структуру і водопроникність землі, насичує фосфором.

- Буркун білий – одно- або дворічна рослина, гарний медонос із розвиненою кореневою системою. Тому буркун відмінно розпушує та покращує структуру землі, а також пригнічує грибки і нематоди.

Рослини родини хрестоцвітів – також чудові сидерати

- Гірчиця чорна – однорічник-медонос, який захищає від ерозії, а також очищує ділянку від хвороб і шкідників.

- Редька олійна – невибаглива однорічна культура, яка добре росте при понижених температурах. Пригнічує спори грибкових хвороб, покращує структуру та водопроникність грядок.

- Ріпак – однорічник, який швидко нарощує масу. Він попереджає вимивання поживних речовин із верхніх шарів, оздоровлює від хвороб та витісняє бур’яни.

Рослини сидерати родини злакових

- Костриця червона – багаторічна рослина, яка швидко росте. Ця культура добре росте в тіні, витримує морози і посуху.

- Суданська трава – однорічник, невибагливий до складу землі. Відмінно відновлює її структуру: розпушує, покращує повітро- та вологоємність. Також витримує засолений ґрунт.

- Райграс багаторічний – тіньовитривала рослина, яка швидко росте. Підвищує родючість, пригнічує ріст бур’янів.

Ще одна рослина-сидерат із дуже корисними властивостями. Це фацелія – однорічник-медонос, доволі невибагливий. Розкислює ґрунт, збагачує азотом, підвищує родючість. Пригнічує ріст бур’янів та розвиток патогенних мікроорганізмів.

Рослини сидерати: коли сіяти

Можна сіяти навесні, щойно зійде сніг, влітку із кінця липня після збору основної ранньої культури, восени (озимі).

Навесні сидерати сіють щойно зійшов сніг, щоб до моменту посіву чи посадки основної культури вони встигли набрати зелену масу. Посів навесні призначений для захисту розсади.

Улітку рослини сидерати із добре розвиненою кореневою системою висійте на ділянках, де зібрали врожай культурних рослин. Так ви подбаєте про підживлення ґрунту органікою і покращите його склад.

Восени після збору врожаю можна посіяти озимі рослини сидерати. Навесні підріжте їх плоскорізом або культиватором і занурьте у землю. Так ви матимете готове зелене добриво для наступних рослин.

Рослини сидерати: коли скошувати

Скошують зазвичай до цвітіння, поки їхні стебла не стали жорсткими. Скошувати й перекопувати рослини треба за два-три тижні до посадки чи посіву основної культури. При весняному вирощуванні скошену масу зазвичай заорюють, заробляють у ґрунт, при осінньому – розкладають скошену зелену масу на ділянці для перегнивання на поверхні ґрунту.

При перегниванні зеленої маси в землі активізуються ґрунтові бактерії, вивільняються недоступні мінеральні елементи та гальмується розвиток ґрунтових патогенів.

Якщо ви хочете, щоб на вашій ділянці був здоровий і родючий ґрунт – сидерати стануть незамінними помічниками в цій справі!