Протруйники насіння – це речовини, якими проводять своєрідне «щеплення» насіннєвому матеріалу, щоб сіянці не захворіли тими хворобами, які були в ґрунті на момент посіву насіння.

Зазвичай куповане насіння вже оброблене протруйниками. Це можна визначити за кольором: як правило, такий посівний матеріал яскраво забарвлений, тому збудників хвороб не несе. Та на жаль, цього не можна сказати про зібране власноруч насіння або бульби картоплі.

Найпопулярніший народний засіб для передпосадкової обробки – 1-3% розчин перманганату калію. У марганцівці замочують насіння на півгодини. Це краще, ніж нічого, але насправді цей «народний протруювач насіння», як і настій попелу, не здатен захистити від усіх хвороб та шкідників городніх культур.

Протруйтики насіння – це профілактика та стимуляція росту

Для того, щоб захистити сіянці від хвороб та ґрунтових шкідників, а згодом і розсаду від наземних шкідників, я рекомендую використовувати спеціально розроблений препарат – протруювач насіння. У вітчизняних комбінованих препаратах поєднані профілактична та захисна дія. Речовини, що входять до їхнього складу, підвищують імунітет рослин та стимулюють їхній ріст.

Найчастіше городникам доводиться перед посадкою обробляти картоплю. Замочування чи обприскування бульб дає високий рівень захисту від личинок хруща, вовчка (ведмедки), дротяників, колорадського жука, а також широкого спектра хвороб.

Останніми роками городники приділяють увагу також захисту насіння помідорів, перця, огірків, зібраного з відбірних плодів власного врожаю, використовуючи протруювач насіння. Такий посівний матеріал вразливий передусім до грибкових хвороб розсади – кореневих гнилей. Рослини, які виросли з такої розсади, більш слабкі і потерпатимуть не лише від грибкових, а й від бактеріальних та вірусних інфекцій. Це призведе до більших затрат часу на догляд за грядками. Доведеться купувати чимало препаратів для лікування хвороб під час вегетації.

Краще подбати про насіннєвий матеріал перед висіванням, бо завжди легше попередити хворобу, ніж її лікувати. Тому щоразу, відбираючи зерна на розсаду, замочуйте їх не тільки у марганцівці, а й у професійних препаратах вітчизняного виробництва!

Я раджу застосовувати протруювач насіння АС-Селектив для обробки від комплексу хвороб та шкідників. Цей препарат має надзвичайно тривалий період захисної дії проти колорадського жука і його личинок, дротяників, попелиць, хрущів, вовчка, трипсів, молі. Також він ефективний проти широкого спектра хвороб: парші, альтернаріозу, фузаріозу.

АС-Селектив підвищує врожай, покращує його якість. При цьому за дотримання регламентів застосування протруювач насіння безпечний для людей та навколишнього середовища. Розведіть 10 мл на 1 л води та замочіть в розчині насіння на 1–2 години. Просушіть та тоді сміливо сійте!

Відмова від такого «щеплення» не лише поставить під загрозу врожай, але й заразить чистий до того ґрунт на ділянці. Тож не нехтуйте таким важливим кроком в агротехніці вирощування улюблених овочів. Використовуйте протруювач насіння на своїй ділянці, і рослини віддячать вам гарним врожаєм!