З моменту появи маленького зросту городньої культури над поверхнею грунту, починається боротьба за життя: потрібне гарне освітлення, тепло сонячного світла, добування вологи з підземних ресурсів. Конкуренція з боку бур’янів значно уповільнює зростання і розвиток паростків. Обробка ділянки гербіцидом «Антибур’ян», який представлений в інтернет-магазині «Аптека садівника», допомагає практично повністю знищити бур’яни до посадки культури або після збору врожаю.

Шкода бур’янів

Дістаючи вологу з великої глибини, бур’яни сприяють висушуванню родючого шару, зменшенню у ньому поживних речовин, потрібних для культурних рослин. У результаті життєдіяльності змінюється склад повітря в прикореневій зоні: недстача вуглекислого газу згубно діє на посіяну культуру. На посадці картоплі випереджаючі у зростанні бур’яни знижують освітленість на 23%, що призводить до витягування і витончення паростків. Затінення знижує температуру на поверхні грунту на 1-4 °C, протидіючи розвитку в ній мікроорганізмів. У результаті змінюється біохімічний ритм життєдіяльності посіяної культури. Рослини, які обвивають (березка польова), викликають вилягання посівів, обмежують зростання зеленої маси.

Нерівномірне проростання бур’янів вимагає постійного їх контролю, ускладнює збирання врожаю. Насіння, потрапляючи до зернових, значно знижує якість одержуваної продукції: хліба, борошна, макаронних виробів і круп. Іноді продукти стають повністю неїстівними, небезпечними для життя людини.

Чим небезпечні найпоширеніші бур’яни

Розглянемо характеристику бур’янів, які ростуть на території України.

Берізка польова

Багаторічна рослина, поширена повсюдно, розмножується насінням і відведенням коренів. Цвітіння триває практично весь теплий період, за який повністю дозріває близько 1000 насіння з кожної рослини. Схожість зберігається до 50 років. Максимальна глибина проростання насіння становить 15 см. Кореневі відростки, подрібнені ручною або механізованою прополкою до 1-2 см довжиною, відновлюють життєдіяльність у вологому грунті після випадання опадів або поливу. Відростки проростають з глибини до 40 см. Довжина стрижневого кореня досягає 2-6 метрів, у залежності від виду та щільності ґрунту.

Осот рожевий

Вважається злісним бур’яном за швидке нарощування зеленої маси висотою до півтора метри. Поширюється насінням (близько 40 тисяч штук з однієї рослини), кореневими відростками з глибини до 1,7 метрів. Оптимальна температура росту – 4 … 40 °C. Бур’ян дістає вологу з глибини 4-7 метрів.

Петрушка собача

Отруйна рослина, листя якої схожі на петрушку. Досягає висоти 2 м, глибина проростання – 10-15 см, схожість насіння (до 500 з однієї рослини) зберігається 6-8 років.

Пирій повзучий

Багаторічний бур’ян розмножується насінням і відростками коріння. Проростає з глибини до 25 см. Сплетіння коренів утворює своєрідну подушку висотою 10-25 см, на якій культурні рослини не можуть рости. Схожість насіння (близько 19 тисяч з однієї рослини) зберігається до 5 років. Наземна частина пошкоджується заморозками від -10… -12 °C.

Амброзія полинолиста

Рослина відноситься до карантинного виду бур’янів, насіння яких розноситься вітром, людиною на взутті, технікою на колесах. Зовні бур’ян нагадує полин, але відрізняється висотою до 2,5 метрів за сприятливих умов зростання. На одній рослині розташовані чоловічі та жіночі суцвіття, які продукують до 40 тисяч насіння. Схожість зберігається 15-20 років. Під час цвітіння викликає алергію у людини.

Спориш

Характеризується ранніми сходами, однорічним режимом зростання. Гілляста рослина покриває ділянку суцільним килимом. Ускладнює зростання зернових, погіршуючи їх живлення та постачання повітря. Спориш досягає висоти 60 см, плодючість – близько 5000 насіння, яке зберігає схожість до 5 років.

Деревій

Рослина відрізняється потужною кореневою системою, досягає висоти до 1,2 метрів. Порушує температурний режим прикореневої зони, що сприяє розвитку хвороботворних мікроорганізмів. Знижується родючість грунту, навіть при додатковому внесенні добрива. Рослина цвіте на другий рік, насіння проростає протягом усього сезону тепла.

Грястиця збірна

Бур’ян володіє повзучим кореневищем, проникаючим у грунт на глибину до 1,2 метрів. Утворює надземні колоски висотою до 1,7 метрів. Пригнічує навколишні рослини, виділяючи в грунт отруйні речовини.

Діюча речовина препарату Антибур’ян

Діюча речовина препарату – гліфосат у формі ізопропіламінної солі, 480 г/л, у кислотному еквіваленті, 360 г/л + дикамба, 60 г/л. Щоб поліпшити дію, бажано додавати азотні добрива (сечовина, селітра аміачна та інші), розраховуючи на 10 літрів рідини від 0,5 кг до 1 кг. Проникаючи в зелені бур’яни, препарат блокує центр росту рослини. У результаті вона повністю відмирає протягом 15-21 днів.

Способи застосування і дозування

Гербіцид «Антибур’ян» забезпечує повне знищення однорічної і багаторічної рослинності при обробці грунту. Тому застосовується до посіву культурних рослин, після збору врожаю, на площах несільськогосподарського застосування, залишених на пару. Використовується для передпосівного очищення від багаторічних бур’янів у лісових господарствах. Плодові сади і виноградники обробляються обережно, без попадання засобу на культури. На обробку площі в 1 га потрібно 150-200 літрів робочого розчину. Для знищення однорічних на 1 сотку потрібно розчинити 30-50 мл засобу в 2-3 літрах води. Обприскування робочим складом проводиться по рослинах, на яких виросло до 6 справжніх листків. Рекомендована висота багаторічних бур’янів – 10-15 см. Для обробки малих площ препарат фасується в тару ємністю 100 мл, 500 мл і 1 літр.

Застереження при обробці

Небезпека гербіциду відноситься до 3 класу. Не слід використовувати засіб при поривчастому вітрі, температурі повітря нижче 12 °C або вище 25 °C. Зазвичай вистачає 1 обробки, але при повторному відростанні бур’янів допускається повторення процедури, якщо ділянка вільна від культурних рослин. Механічні роботи дозволяються через 3 доби після заходу, ручні вимагають перерви у 7 днів.