Вирощування фруктів та овочів потребує багато часу та сил. Господарі весь сезон трудяться на своїй ділянці, щоб восени отримати щедрий та здоровий врожай. Але коли плоди дозрівають, постає інше питання — як правильно їх зберігати, щоб плоди залишалися свіжими якомога довше.
Існують певні правила, за дотримання яких врожай зберігатиметься довше, а фрукти та овочі не втрачатимуть смаку та корисних властивостей. Давайте ж розберемося, де та як правильно зберігати овочі, коренеплоди, фрукти. А також, як підготувати сховище до зберігання врожаю.
Правила зберігання коренеплодів
Морква, буряк, редька — ці коренеплоди можуть довгий час зберігатися та не втрачати свої корисні властивості. У них міститься багато поживних речовин, які необхідні людині. Та якщо нехтувати правилами зберігання коренеплодів, вони швидко псуються.
Оптимальна температура для зберігання моркви, буряка чи редьки — 0-1 °C, при цьому важливо забезпечити хорошу вентиляцію, оскільки коренеплоди виділяють вуглекислий газ та тепло. Тримати їх у квартирі чи будинку небажано, адже в теплі вони почнуть проростати. Для вентиляції потрібно час від часу відчиняти двері у сховище (погріб/підвал). Але якщо надворі сильний мороз, є ризик підмерзання коренеплодів.
Важливо й те, як саме скласти моркву чи буряк у сховищі. Не потрібно скидати їх на купу, адже це прямий шлях до грибка та цвілі. Коренеплоди не пролежать так довгий час, тому ви швидко залишитеся без запасів на зиму. Зберігати моркву можна у ящиках з піском у погребі або в підготовленій для неї ямі, присипавши землею. Буряк також можна скласти у дерев’яні ящики або ж у великі поліетиленові пакети, але не закривати їх, щоб не створити парниковий ефект.
Підготовка коренеплодів до зберігання:
- Закладати на зберігання краще середньостиглі та пізні сорти.
- Вибирайте коренеплоди без пошкоджень. Для цього моркву краще викопувати вилами. Зіпсовані плоди знищіть або пустіть на перероблення.
- Бадилля буряка, листя кореневої петрушки та редьки потрібно обрізати, залишивши 2-3 см черешків.
Як зберігати картоплю, капусту, цибулю
Картопля, капуста, цибуля — овочі, які ростуть чи не на кожній присадибній ділянці. Звісно, що хочеться зберегти врожай якомога довше, щоб харчуватися ним до весни. І хоча на перший погляд здається, що про правила зберігання картоплі відомо все, інколи бульби починають псуватися досить швидко, і можна втратити значну частину врожаю.
Після того, як викопали картоплю, бульби треба просушити декілька днів не під прямим сонячним промінням, але з хорошою вентиляцією. Далі бульби сортують: відкидають зіпсовані, пошкоджені, гнилі. Їх до сховища відносити не можна. А здорові бульби калібрують за розміром, щоб відкласти на насіння та бульби, які можна вживати.
Зберігати картоплю в погребі чи підвалі краще за температури 2-4 °C. За вищої бульби почнуть проростати. Краще складати бульби у сітчасті мішки або дерев’яні ящики, щоб у бульб був доступ до повітря. Господарі часто просто висипають картоплю на підлогу у сховищі, але якщо розмістити ящики не впритул до стінок та підлоги, вентиляція буде краща.
Що стосується капусти, краще закладати на зберігання середньо- та пізньостиглі сорти. Восени, перед заморозками, качани дістають разом з корінням, видаляють верхнє зелене листя і підвішують на кілька днів у місці з хорошою вентиляцією. Далі по два качани зв’язують і підвішують до стелі в погребі чи підвалі. Найкраща температура для зберігання капусти — близько 1°C. Взимку час від часу оглядайте качани й видаляйте листя, що підгнило.
Врожай цибулі збирають, коли листя полягло і починає жовтіти. Цибулини просушіть, обріжте пір’я, щоб залишилася шийка довжиною 5 см. Верхній шар луски, що добре підсох, потрібно зчистити. Зберігати цибулю потрібно в сухому, темному місці, яке добре вентилюється. Це може бути балкон або ж інше сховище, де температура повітря на рівні 7-13 °C. Краще не класти цибулю поряд із іншими овочами, особливо тими, які зазвичай виділяють вологу.
Правильне зберігання яблук та груш
Від сорту яблук та груш також багато залежить. Найдовше лежать у сховищі так звані зимові сорти. Але важливі також умови зберігання яблук та збирання плодів. Як правильно знімати плоди з дерева:
- Краще збирати яблука та груші вручну.
- Плід тримають рукою, трохи підіймають та прокручують. Не треба стискати чи м’яти плід.
- Краще, якщо плодоніжка залишається разом із плодом.
- Яблука та груші обережно кладуть у ємність для збирання.
- Плоди знімають спершу з нижнього ярусу дерева і поступово рухаються вгору.
Найдрібніші плоди відкладіть — з них можна приготувати варення, джем, сік. А великі екземпляри — закласти на зберігання. Яблука та груші добре зберігаються у підвалі та погребі за температури 0-2 °C та вологості 90%. Яблука можна скласти у ящик із піском, як це роблять із морквою. Якщо яблук мало, можна спробувати зберігання у холодильнику. Плоди перед цим не миють і фасують по пакетах (але не забудьте зробити отвори для вентиляції).
Підготовка та зберігання волоських горіхів
Горіхи очищають від навколоплідника та зберігають у шкаралупі або без неї. Горіхи у шкаралупі треба просушити та скласти у банку чи інший скляний посуд і поставити в сухому, прохолодному місці. Замість банки скласти горіхи можна і до мішечка із тканини. Очищені від шкаралупи волоські горіхи кладуть у пакет або фольгу, щільно закривають і тримають у холодильнику.
Як підготувати сховище до зберігання врожаю
Правила зберігання овочів та фруктів важливі, аби вони якомога довше залишалися свіжими та здоровими. Але якщо не підготувати сховище до закладання врожаю, можна звести роботу нанівець.
Грибок, сирість, гризуни — усе це так чи інакше впливає на якість зберігання. Тому попередня обробка вкрай важлива. Для початку добре провітріть погріб чи підвал. Стелажі та полиці з дерева очистіть від цвілі, а зіпсовані — замініть. Ящики, в яких буде зберігатися врожай, винесіть на вулицю і просушіть. Тепер можна переходити до дезінфекції приміщення. Найпростіший спосіб — побілка стін та стелі негашеним вапном. А якщо потрібно позбутися грибка, додайте до вапна мідний купорос.
Щоб позбутися гризунів, які взимку можуть добре зіпсувати плоди, застосуйте родентициди. Миші та щурі не лише живляться овочами та фруктами, а й псують те, що не доїли, своїми відходами життєдіяльності. Застосувати у сховищі можна тістоподібну принаду Капкан. Препарат уже готовий до застосування, а шкідники гинуть уже після першого поїдання. До речі, розкласти Капкан можна і в житлових приміщеннях із дотриманням рекомендації щодо застосування.
Зернова принада Багіра може застосовуватися і в закритих приміщеннях, і на присадибній ділянці. Для початку потрібно визначити місця, де розкласти принади найефективніше — ходи і нори, місця харчування гризунів тощо. Принада так само вже готова до застосування. Не забувайте про дотримання правил особистого захисту, коли використовуєте принади.
Після такої підготовки у сховищі можна довгий час зберігати овочі та фрукти. А самі плоди зберігатимуть смак та корисні властивості максимально довгий час. Дотримуйтеся цих простих умов зберігання овочів та фруктів, щоб вони залишалися свіжими та здоровими протягом зими.