Звичайна квасоля — культура, без якого складно уявити собі борщ. Однак в Україні останніми роками дуже розвинулася культура споживання спаржевої квасолі — різновид культури, боби якої не мають жорстких волокон. Таку квасолю вживають цілою, поки зерна знаходяться у зародковому стані.

Цей різновид квасолі має свою назву за те, що боби схожі на пагони спаржі. Однак вона — пряма родичка традиційної для нас квасолі, хоч і має дещо інакший вигляд бобів. Ця культура не дуже складна у вирощуванні. Тому навіть якщо ви новачок в городництві, зможете виростити смачні та дуже корисні боби квасолі, якщо будете дотримуватися порад з вирощування.

Популярні сорти спаржевої квасолі

Квасоля спаржева дозріває за 55 діб і більше залежно від сорту. Радимо вам ознайомитися з популярними сортами цієї культури, які вже зарекомендували себе на українському ринку, адже від вибору сорту напряму залежить і результат вирощування спаржевої квасолі:

  • Фестівал — ранній сорт, що формує довгі плоди, до 26 см. Квасоля чудова і для приготування страв, і заморожування, і консервування.

  • Палома — рослина до 50 см у висоту, кущового типу. Боби зелені, 11-12 см у довжину, однорідні і дуже смачні.

  • Фруідор — сорт середньостиглий, підходить для вирощування у відкритому ґрунті, але можна вирощувати і під плівковим укриттям, у парниках. Кущ прямий, а боби мають ніжно-жовте забарвлення.

  • Крокет — середньоранній сорт. Боби 14-15 см у довжину, однорідні, темно-зеленого кольору.

  • Пайк — середньостиглий сорт, що формує пряму рослину. Боби однорідні, 10-12 см у довжину, соковиті та смачні.

Підготовка квасолі

Якщо у вас посадковий матеріал, який виробник попередньо обробив, тоді його можна відразу сіяти у ґрунт. Однак буває й так, що він невідомого походження (наприклад, сусідка дала посіяти). Тоді такий посадковий матеріал краще попередньо перебрати і видалити пошкоджений або з дефектами.

Також перед посівом квасолинки можна замочити у воді кімнатної температури на ніч. А потім загорнути у вологу марлю на добу, щоб вони набухли.

Коли, де і як сіяти квасолю

Сіяти спаржеву квасолю рекомендується, коли ґрунт на глибині до 10 см прогріється до 12 °С. Щоб врожай збирати можна було довший період, сіяти квасолю можна з інтервалами 10-15 днів. Квасолю сіють на глибину 5-6 см і на відстані 20-40 см залежно від розмірів майбутньої рослини.

Хорошими попередниками будуть огірки, картопля, цибуля. У першій половині вегетації квасоля досить вимоглива до світла, при цьому це культура короткого світлового дня.

Як доглядати за рослинами

Важливо стежити за сходами спаржевої квасолі та рясно поливати не рідше одного разу на тиждень. Також важливо регулярно видаляти бур’яни, розпушувати землю. Коли рослини будуть висотою близько 15 см, їх рекомендується підгорнути. На надлишок вологи рослина реагує також негативно, особливо у хмарну погоду — листя передчасно жовтіє та опадає, ріст рослин сповільнюється, можуть виникати грибкові хвороби.

Сьогодні існує чимало кущових сортів спаржевої квасолі, які формують компактний і прямий кущ. Однак якщо ви вирощуєте в’юнкі сорти, які можуть сягати 3 м у довжину, тоді для таких рослин встановіть опори.

Погодні умови під час вирощування, як показує практика останніх років, можуть бути найрізноманітнішими. Щоб рослини уникнули стресів або ж допомогти їм відновитися, якщо стреси вже були, можна застосувати добриво-антистресант Авангард Гроу Аміно. Воно містить амінокислоти, бурштинову кислоту, мікроелементи та інші речовини, які не лише допомагають боротися зі стресами, а й стимулюють ріст та розвиток рослин, забезпечують високу врожайність.

Під час формування бутонів квасолю також можна підживити мінеральними добривами: суперфосфатом (30-40 г) та калійною сіллю (10 г) на 1 м.кв. Також в цей період рекомендується збільшити частоту поливу.

Збирати врожай рекомендується в міру дозрівання плодів вранці, щоб зберегти їхню соковитість. Квасолю можна відразу вживати або ж подрібнити і заморозити.

Користь спаржевої квасолі й як її вживати

Спаржеву квасолю, як ми зазначали, можна вживати свіжою, щойно з грядки. Деякі сорти можна їсти навіть сирими. Однак найчастіше її підсмажують на сковороді зі спеціями, часником, соком лимона. До речі, так можна готувати не тільки свіжу, а й заморожену спаржеву квасолю. Вона стане смачним гарніром до страв із м’яса, риби, інших овочів, каші.

Спаржева квасоля — джерело вітамінів А, К, С, в ній багато клітковини та фолієвої кислоти, а ще залізо, рибофлавін, магній, калій. Це дієтичний продукт, який навіть рекомендують людям із цукровим діабетом.

Як бачите, вирощування спаржевої квасолі — це не дуже складний процес. А готувати її значно простіше і швидше, ніж звичні для нас боби квасолі. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам в успішному вирощуванні.