Останнім часом дачники активно цікавляться новинками і технологіями. Одна з них ‒ теплі та високі грядки. При цьому звичайно хочеться зібрати ранній рясний врожай. Як створити високі грядки своїми руками на дачі або городі? Нижче я розповім, що це таке, за рахунок чого при використанні такої новинки врожай збільшується вдвічі. Високі грядки на дачі мають перевагу в тому, що вони дуже зручні. Збирати врожай з них ‒ одне задоволення. Догляд за рослинами сприймається як хобі, а не тяжка праця. Високі бордюри дозволяють не нахилятися до самої землі, щоб полоти і копати. Зробити такі грядки можна навіть з шиферу.
Як зробити високі грядки
- Підготуйте ящики з грунтом, де в якості огорожі використовуються дошки, шифер, пластик або металопрофіль. Це умовно є високі грядки. Підійде будь-яка добре освітлена ділянка, а вже склад ґрунту на ній особливої ролі не грає (перша перевага!).
- Окресліть периметр, де буде стояти конструкція. При цьому ширина не повинна перевищувати 120 см, інакше буде складно дотягнутися до середини, щоб обробити кущі. Довжина може бути в принципі будь-якою. Однак раджу на довгих ділянках робити перегородки, щоб вберегти борти від розвалювання.
- Розміщуйте високі грядки з півдня на північ ‒ так всі рослини будуть однаково освітлені протягом дня. Зазвичай висота бортів від 20 см до 50 см в залежності від того, яку культуру ви збираєтеся вирощувати. Для полуниці, салату достатньо низьких бортиків. Для огірків, помідорів підійдуть більш високі. Полуницю садять в грядки-піраміди. Для огірків встановлюють шпалери. Якщо над високою грядкою натягнути скляний дах, вийде парничок.
- У країнах з більш холодними затяжними зимами високі грядки дуже підходять для вирощування картоплі. Там доводиться довго чекати, щоб земля достатньо прогрілася. У нас інший клімат, тому доцільно використовувати такі грядки тільки під ранню картоплю, так як пізні сорти не люблять перегріву землі.
- На дно, саме на ґрунт, покладіть мілкозернисту сітку з металу або пластику. Це необхідно, щоб личинки хрущів, капустянки та інші ґрунтові шкідники не проникли всередину стебел рослин. Якщо на ділянці легка земля, сітка захистить від вимивання поживних речовин. Щоб земля на грядці та під нею не змішувався, поверх сітки постеліть картон.
- Якщо борти нещільні (пластикові решітки в якості огорожі), застеліть їх також картоном зсередини. Земля повинна бути заздалегідь підготовленою, з перегноєм і всіма передбаченими мінеральними добривами. Звичайно, найкраще підійде чорнозем.
- Сійте, висаджуйте овочі в високі грядки вдвічі рясніше, ніж зазвичай. Кущам вистачить харчування, світла, циркуляції повітря. Завдяки вирощуванню овочів таким способом значно зменшується ризик грибкових захворювань. Ось тільки поливати доведеться вдвічі частіше, так як ґрунт швидше висихає.
Високі грядки теж теплі: за рахунок чого
Якщо на дно насипати гній, то високі грядки будуть теплими. Він розкладається і дає багато тепла. Але часто звичайні високі грядки без гною теж вважаються теплими, оскільки ґрунт в них краще прогрівається. Вони можуть бути з бордюрами і без (насипані гребенем). Перші широко використовують в теплицях, а грядки-гребені багато років успішно використовуються під відкритим небом.
Теплі ряди для висадки рослин з гноєм внизу легко зробити своїми руками:
- Якщо рядки плануються з бортами, восени насипте шар 10-15 см свіжого гною. Можете додати також напівперепрілий перегній.
- Потім насипте компост та органіку (сіно, опале листя, дрібні гілочки) шаром близько 15 см.
- Третій шар ‒ поживний ґрунт під розсаду.
Навесні за тиждень до посадки овочів пролийте землю гарячою водою, зверху накрийте плівкою або склом (старими віконними рамами). Гній в теплі почне сильніше бродити, виділяючи біогаз (метан). Земля швидше нагріється. Зазвичай вона прогрівається до 10 °С. Тоді вже можна сіяти і садити. Для кращого росту культур після посадки в рядки встановлюють дужки з навісом або накривають склом. У теплиці додатково після посадки накривати їх не потрібно.
Високі грядки: технології створення «розумних грядок»
Точного визначення поняття «розумна грядка» ви не знайдете. Це тому, що видів її безліч, а от функція одна ‒ максимально використовувати відведену площу ділянки.
У прихильників органічного землеробства популярні траншейні теплі грядки. В Україні цей метод популяризує Володимир Розум з Тернопільської області. Він запатентував цю технологію, проводить семінари, консультує фермерів. Їх ще називають «грядки Розума» або інтенсивні. Створюйте їх своїми руками за методом Розума, закладаючи смуги в такій послідовності: газонна ‒ кормова ‒ органічна ‒ кормова ‒ газонна ‒ кормова ... Зроблені таким способом грядки поєднують посадки в поглибленнях і на гребені.
- Кормова смуга шириною 30 см на гребені. На ній вирощують овочі.
- Органічна смуга ‒ 60 см в поглибленні. Забезпечення овочів поживними речовинами і вологою. Траншею викопайте на штик лопати, а землю викладіть гребенями уздовж (на кормові смуги) висотою 15 см. На дні органічної канави чергуйте шари товстих та тонких гілочок. Поверх них викладіть опале листя, сіно, іншу органіку з городу. Всі шари полийте або посипте препаратами з мікроорганізмами для прискорення переробки.
- Газонна смуга ‒ 60 см. Це стежка для ходьби.
За словами винахідника, в траншеї утворюється аналог лісової землі і чорнозему: гілки створюють повітряну подушку з вологою. Коріння рослин з кормової смуги будуть тягнутися до органічної. При цьому овочеві високі грядки практично не потрібно поливати. Їх можна залишити рости самостійно і, наприклад, з’їздити на море. Стебла при цьому не будуть хворіти, тому що ростуть на гребенях, а мікроорганізми забезпечують здоровий стан ґрунту.
Газонну смугу засійте травою. Далі скосіть її, складіть на органічну смугу. Коли та просяде, засійте її сидератами. Овочі садіть впритул та врозкид: помідори, полуницю, моркву, часник. Якщо вирощуєте картоплю, то ямки не копайте, а зробіть отвір у пухкій землі, покладіть туди картоплину.
Іноді розумними грядками називають систему з автоматичним поливом. Якщо ви шукаєте інформацію про автоматичний полив, прочитайте цю статтю.
Ще один варіант розумних грядок – створення їх за методом Курдюмова, російського агронома, який є прихильником пермакультури – коли всі рослини ростуть разом, а грунт не перекопується. На дно закладіть різного роду органіку: гілки, кору, солому, листя. Другий шар повинен складатися з перегною, гною, компосту або пташиного посліду ‒ будь-якого органічного добрива. Третій і четвертий шари повторіть першим і другим. Ці грядки ще називають листковими. Наостанок на цю подушку насипте родючий ґрунт. Обов'язково після висадки овочевих культур такі рядки промульчіруйте соломою. Після цього високі грядки ніколи не перекопуйте навесні, тільки додавайте шари органіки і родючої землі.
Якщо ви сповнені духом авантюризму, любите новинки, вважаєте себе прихильником інтенсивного землеробства ‒ спробуйте зробити на своїй ділянці теплі високі грядки. Це красиво, цікаво і приносить хороший врожай! Звичайно, спочатку доведеться добре попрацювати, проте потім можна кілька років відпочивати. У світі високі грядки дуже популярні. Спробуйте на собі досвід відомих агрономів, щоб відчути, яку віддачу можна отримати від рослин в умілих дбайливих руках!