Коли на городі прибраний врожай, земля перероблена та підготовлена до зимівлі, настає більш спокійний період для городників. Однак не всі готові кілька місяців сидіти без діла. Тим більше, що восени та взимку дуже хочеться свіжих вітамінів. Тому тема мікрозелені стає все популярнішою з кожним роком.

Причина такої популярності в тому, що маленькі паростки мікрозелені містять високу концентрацію вітамінів та корисних елементів, а вирощувати їх дуже просто. Вирощуванням мікрозелені займаються не лише ті, хто має власну ділянку із садом та городом, а й мешканці великих міст, у кого немає можливості посадити овочі чи зелень на городі. Адже мікрогрін чудово росте на підвіконні. Якщо ви ще не пробували вирощувати цю корисну зелень, наші поради допоможуть розібратися в цьому питанні.

Які культури підходять для вирощування мікрозелені

Взагалі мікрозелень — це молоді паростки рослин, які вирощують з насіння овочевих або трав’яних культур. Вирощувати мікрозелень можна в теплиці, відкритому ґрунті, навіть на підвіконні. На смак мікрозелень більш насичена, ніж повністю зрілі рослини.

Мікрогрін бобові

Із цих культур можна вирощувати мікрозелень сочевиці, бобів, гороху. Вона містить багато вітамінів (С, А, К, Е), а також залізо, магній тощо. Мікрозелень сочевиці солодкувата на смак, трохи пряна і може мати гіркуватість.

Мікрозелень горошку — також солодкувата, має ніжний смак та приємний аромат. Таку мікрозелень використовують для приготування салатів, бутербродів додають до перших страв і навіть білкових смузі.

Мікрогрін капустяні

Крес-салат, рукола, червоноголова капуста — ці культури також часто сіють для вирощування мікрозелені в домашніх умовах або в теплицях. Мікрогрін руколи — це джерело вітаміну А, В, С, Е, К, а також магнію, фосфору, цинку, заліза. Мікрозелень має легкий горіхово-гірчичний смак і насичений аромат, тому стане пікантною особливістю страв із м’яса, риби, доповнить будь-який салат чи закуску із сиру.

Мікрозелень червоноголової капусти мають цікавий зовнішній вигляд — фіолетового кольору стебла, а листя на смак схожі на броколі з легкою гіркуватістю. Містить високу концентрацію вітаміну С та каротину, а ще калій, залізо, клітковину.

Мікрогрін амарантові

Мікрозелень амаранту подобається прихильникам здорового харчування за цікавий малиновий колір та солодкуватий смак буряка. Мікрозелень можна додавати до будь-яких страв — соковиті паростки додадуть їм пікантності.

Мікрозелень буряка також має смак, схожий на коренеплід, але ніжніший та солодший. А стебла також мають цікавий червоний колір. Паростки містять багато вітамінів, а ще залізо, кальцій, йод, фолієву та аскорбінову кислоту.

Завдяки насиченому кольору цієї зелені ними можна декорувати будь-яку страву, а також додавати до салатів, гарнірів.

А ще можна вирощувати мікрозелень кукурудзи, соняшника, щавлю, гірчиці та багатьох інших культур.

Як виростити мікрозелень

Щоб успішно виростити мікрозелень і вже через пару тижнів смакувати соковитими паростками, потрібно мати:

  • Якісне насіння. Щоб виростити мікрогрін, потрібно саме необроблене насіння. Для цього можна обрати в магазині насіння мікрозелені, адже його виробник не обробляє від шкідників та хвороб, як звичайне.

  • Ємність. Для цього підійде будь-який контейнер висотою до 8 см.

  • На чому вирощувати. Зазвичай мікрозелень вирощують на лляних килимках або серветках.

Перед тим, як сіяти насіння, потрібно добре змочити килимок або інший матеріал, на якому плануєте вирощувати мікрозелень. Надлишки води злийте, але килимок повинен бути досить вологим. Викладіть його у ємність і посійте рівномірно насіння. Якщо насіння дрібне, воно не повинно лежати одне на одному. Змочіть посіви з пульверизатора — краще брати відстояну або дистильовану воду.

Після того, як насіння посіяли, накрийте ємність кришкою або плівкою і поставте у місце, куди не дістають прямі сонячні промені. Зверніть увагу, що кришку не потрібно щільно закривати, щоб потрапляло повітря. А якщо використовуєте плівку, зробіть кілька отворів для доступу кисню.

Тримайте посіви за температури 19-25 °C, провітрюйте та за потреби зволожуйте. А коли помітите паростки висотою 2-3 см, зніміть укриття. Тепер їм потрібно багато світла, і чим більше, тим краще. Але якщо вирощуєте мікрогрін влітку, палюче сонце може їм нашкодити. Зволожуйте і далі субстрат із пульверизатора. Також контейнер періодично повертайте, щоб зелень не росла в бік у напрямку світла. Якщо вам здалося, що паростки почали в’янути, це може означати, що їм не вистачає вологи.

Зрізати мікрозелень для вживання можна вже через 7-14 днів, коли паростки будуть висотою 4-8 см. Ось так швидко і без докладання значних зусиль можна виростити соковиту та смачну зелень, яка буде доповнювати ваш раціон та наповнювати організм корисними речовинами.