Горох часто можна зустріти на городніх грядках, оскільки ця культура дуже поживна та корисна. У ній міститься багато каротину, вітамінів В, С, а також калію, магнію, заліза та лізину — дефіцитної амінокислоти. Здавалося б, що у вирощуванні гороху немає нічого складного, та все ж інколи трапляються невдачі, і врожаю можна не дочекатися. Тому сьогодні поговоримо про особливості вирощування такої культури як горох, аби в майбутньому у вас не виникало проблем у її культивуванні.

Коли та як сіяти горох

Культура вважається однією з найбільш холодостійких серед овочевих. Горох починає давати сходи вже за температури 4 °C. І навіть якщо після появи сходів будуть короткочасні повернення заморозків, гороху це не нашкодить. Оскільки під час пересаджування гороху можна пошкодити сім’ядолі, і він загине, сіяти горох варто одразу на постійне місце вирощування без пересаджування. Сіяти насіння можна з інтервалом 10 днів, щоб так само безперервно потім збирати врожай.

Ґрунт до посіву варто підготувати з осені. Його потрібно глибоко перекопати та підживити. Можна внести перегній або компост, однак завелика кількість азоту може стати причиною нарощування зеленої маси гороху, але врожай буде поганим. Також якщо земля кисла, її потрібно вапнувати.

Сіють насіння гороху, коли земля просохне після снігу. Перед тим, як посіяти горох, насіння можна замочити у стимуляторах росту. Авангард Стимул саме таке добриво на основі стимуляторів росту. Воно допомагає у рості та розвитку культур, стимулює появу сходів та підвищує стійкість рослин до несприятливих умов зростання. Насіння замочують на кілька годин у робочому розчині, а потім сіють.

Горох вважається цінним попередником для багатьох культур, а також вирощується як сидеральна культура, оскільки сприяє розпушуванню землі та накопичує корисний для наступних культур азот. Сам же горох краще сіяти після томатів, картоплі, огірків і в жодному разі не після інших бобових (квасоля, соя, сочевиця).

Вирощувати горох можна і в другому обороті. В такому випадку сіють насіння наприкінці літа після того, як зібрали врожай попередника. Тільки не забувайте при цьому враховувати, що культура не любить високі температури повітря, оскільки це негативно впливає на розвиток рослин.

Догляд та особливості вирощування культури

Хоча горох і холодостійка культура, при цьому він досить вимогливий до світла. Якщо світла не буде вистачати, листочки світлішають, послаблюються процеси фотосинтезу, а самі рослини витягуються. Оберіть для гороху захищені від вітру та добре освітлені ділянки — рано навесні це зробити нескладно.

Дуже густі посіви потрібно буде прорідити, оскільки загущення негативно позначиться на врожайності гороху. Рослини знову ж таки будуть витягуватися, а листя рано жовтіти та відмирати.

Під час цвітіння та формування бобів рослинам потрібен частіший полив, ніж у інші періоди. Інакше врожайність гороху значно знизиться. Після поливу обов’язково розпушуйте ґрунт та слідкуйте за бур’янами, щоб вчасно їх видаляти.

Однією з обов’язкових умов вирощування в’юнких культур є встановлення опори. Її можна організувати ще до посіву гороху або встановити, коли рослини будуть близько 20 см висотою. Так під час формування стручків рослини будуть добре провітрюватися та прогріватися сонцем. Та й збирати врожай буде набагато зручніше.

Збирають стручки гороху у технічній стиглості, коли зернини смачні та соковиті. Врожай збирають в міру дозрівання гороху через 1-2 дні, щоб вони не перезрівали.

Зібраний молодий горох можна їсти свіжим, консервувати, заморожувати. На тривале зберігання закладають добре підсушений горох у біологічній стиглості. Зберігати горох найкраще у скляних банках, які закручуються, щоб туди не потрапили шкідливі комахи.

Хвороби культури

Під час вирощування гороху на грядці він може уражуватися хворобами, як і інші овочеві.

Борошниста роса — поширена хвороба, що уражує багато культурних рослин, зокрема може розвинутися і на горосі. Проявляється вона білим пухким нальотом на нижній частині рослини. Сіра гниль може уражувати всі надземні частини рослини. На бобах з’являються буро-зелені плями, які поступово збільшуються і покривають увесь біб. За появи перших ознак хвороби варто провести обробку фунгіцидом Захисник, враховуючи терміни очікування від обробки до збору врожаю.

Звичайна мозаїка проявляється сповільненим ростом рослин, кучерявістю листя, некротичними плямами. Такі рослини вилікувати неможливо, тому їх потрібно своєчасно видалити.

Який сорт гороху обрати

Сортів та гібридів гороху існує чимало, однак їх можна поділити за смаковими властивостями на такі:

  • Цукрові — із назви можна здогадатися, що вони мають підвищений вміст цукрів. Такий горох збирають у фазу технічної стиглості і їдять свіжим навіть із молодими стручками, які ще не загрубіли.

  • Лущильні — містять менше цукрів і більше крохмалю. Горох можна вживати свіжим та закладати на зберігання.