Якщо ви з тих садівників, хто постійно шукає якісь незвичні рослини для своєї ділянки, пробує вирощувати щось нове, то можливо і чули про таку рослину як йошта. А хто не чув, вам буде цікаво дізнатися про неї більше перед тим, як купити кілька саджанців і посадити.

Цей чагарник з’явився не так давно, а в Україні ще не встиг набути широкої популярності серед садівників-любителів. Та можливо дізнавшись більше про йошту вам захочеться виростити її на ділянці, адже її ягоди дуже корисні та мають цікавий смак.

Що таке йошта

Йошта — це гібрид аґрусу та смородини. Не дивуйтеся назві рослини, адже це буквально поєднання слів «смородина» і «аґрус» з німецької. Чагарник багаторічний, розлогий, виростає близько 1,5-2 м у висоту. Особливість йошти в тому, що пагони не мають колючок, хоч і пращур рослини аґрус дуже колючий. Чагарник формує листя темно-зеленого кольору, яке тримається на рослині до самих заморозків.

Плоди йошти на смак нагадують аґрус і смородину одночасно. Вони кисло-солодкі, а кислинки в ягодах буде більше або менше залежно від сорту. Зовні ягоди більше схожі зі смородиною, оскільки мають фіолетово-чорний відтінок, однак ростуть у гронах по кілька штук. Вирощування йошти в наших краях ще не таке масове, як більш звичної малини або смородини, однак вона має не дуже складну агротехніку.

Коли і де посадити саджанець

Перші ягоди йошти з’являються на кущах на других рік після посадки. А висаджувати саджанці йошти можна восени або рано навесні.

Оберіть чагарнику добре освітлене місце і бажано поруч із аґрусом чи смородиною. Це потрібно для кращого запилення комахами. Підготуйте посадкову яму заздалегідь, викладіть дренаж та внесіть добрива (1 відро перегною та 100 г суперфосфату). Відстань між кущами залишайте не менш як 15 м, оскільки пагони в йошти досить розлогі.

Під час купівлі саджанця йошти добре його огляньте, особливо кореневу систему. Вона повинна бути міцною та здоровою, а от сухе коріння може не прижитися після висаджування.

Перед тим, як висадити саджанець, його можна замочити у розчині препарату Антихрущ. Кореневу систему замочують на 1-2 години, а потім висаджують. Залишок розчину можна розвести у 10 л води та пролити рослину після того, як висадили та присипали ґрунтом.

Особливості догляду за рослиною

Догляд за йоштою після висаджування не набагато складніший, ніж за смородиною. Основні агрозаходи: полив, внесення добрив, розпушування ґрунту, захист від хвороб та шкідників.

Полив

Нестача вологи може негативно позначитися на зростанні йошти. Тому полив повинен бути регулярний протягом вегетації. Зволожувати ґрунт потрібно так, щоб він був просякнутий на глибину 30-40 см.

Щодо того, коли і як поливати йошту, тут правило таке ж, як і для більшості культур: зранку або ввечері, особливо якщо сонце палюче. Пам’ятайте, що полив повинен бути рясним, оскільки рослина добре відгукується на зволоження.

А якщо немає можливості регулярно поливати йошту, ґрунт навколо рослини можна замульчувати. Підійде для цього сіно або торф. Це також не дасть бур’янам сильно розростатися біля куща, а значить вам не потрібно буде часто прополювати та розпушувати землю.

Підживлення

Кущі віком до трьох років можна підживлювати органікою із розрахунку 6 кг під кущ. Далі для підживлення дорослих рослин органічні добрива краще чергувати з мінеральними. Можна, до прикладу, обрати комплексні добрива для ягідних культур, які містять уже всі потрібні елементи живлення.

Обрізка

Навесні варто провести санітарне обрізування йошти, щоб видалити гілки, які зламалися або пошкодилися за зиму. А також потрібно вкоротити пагони до здорової тканини, які підмерзли.

Восени крім санітарного обрізування хворих та пошкоджених пагонів також вкорочують здорові гілки приблизно на третину.

Захист від хвороб та шкідників

Оскільки йошта — це гібрид смородини та аґрусу, то і шкідники та хвороби їй загрожуватимуть такі, як і її родичам. Це попелиці, кліщі, пильщики, смородинова склівка. А із хвороб — борошниста роса, іржа.

Щоб захистити йошту від хвороб та шкідників, варто дотримуватися профілактичних обробок, а не чекати, коли ознаки появи грибкової хвороби або шкідника будуть видимі.

Так, навесні краще провести першу профілактичну обробку фунгіцидом Гарт (для захисту від широкого спектра хвороб) та додати препарат Захват Ойл (ад’ювант, що має додаткові інсектицидні властивості).

Далі протягом вегетації можливі профілактичні обробки до початку та після цвітіння, після збору ягід. Такі обробки детально описані по фазах культур у розділі «Системи захисту культур».

Користь ягід

Ягоди йошти містять велику кількість вітамінів, тому їх найкраще вживати у свіжому вигляді. Однак якщо кислинка вам не до смаку, можна приготувати на зиму компоти або варення. Також ягоди добре заморожуються і не втрачають своїх корисних властивостей. А взимку їх можна під’їдати невеликими порціями, щоб відновити запас вітамінів.

Найбільша кількість вітамінів у ягоді — Р та С. А ще вона містить органічні кислоти, пектин, калій, залізо. Завдяки тому, що ягоди містять не дуже велику кількість цукру, вони вважаються низькокалорійним продуктом.