Пекінська капуста останнім часом стала не лише звичним овочем на прилавках магазинів. Усе частіше цю культуру вирощують городники на своїх присадибних ділянках. Чому саме пекінська? Бо ця культура прийшла до нас із Китаю. І хоча вона має певні особливості агротехніки, все ж виростити її на своєму городі реально.
Цей овоч містить удвічі більше вітаміну С, ніж звична нам білоголова капуста. Вітамін покращує засвоюваність заліза, а ще підвищує імунітет. Овоч також є джерелом вітаміну А та містить повний комплекс вітамінів групи В. Ось вам уже кілька причин спробувати вирощування пекінської капусти на своїй ділянці. А як це зробити правильно — ми обов’язково розповімо.
Коли краще сіяти насіння капусти
Почнемо з того, що вирощувати цю культуру можна, як і багато інших культур, розсадним способом і прямим посівом у ґрунт. Перший спосіб, звісно, дозволяє отримати більш ранній врожай, але часто виникають проблеми під час пересаджування розсади на постійне місце. Проблема полягає в тому, що коренева система у неї дуже ніжна, тому її легко пошкодити під час пересаджування. Як варіант, насіння можна посіяти у торф’яні горщики і потім разом з ними пересадити на ділянку. Але якщо немає можливості або часу займатися розсадою, пекінська капуста ростиме і відразу на грядці.
Обирайте для неї місце, де до цього росла цибуля, бобові або часник. І не садіть після хрестоцвітих. Ділянка повинна добре освітлюватися. А ґрунт рекомендується попередньо підживити золою та внести перегній.
Пекінська капуста — культура холодостійка. Оптимальною температурою для неї вважаються 15-20 °C. Вже за 4 °C насіння починає проростати. Натомість температури вище 25 °C вважаються вже не дуже сприятливими для цього виду капусти. При довгому світловому дні культура починає квітнути і давати насіння. Тому сіяти її найкраще ранньою весною або у другій половині літа. До речі, часто виробники вказують, що той чи інший гібрид пекінської капусти підходить для весняно-літнього чи літньо-осіннього вирощування.
Якщо ж хочеться отримати врожай якомога раніше і виростити пекінську капусту через розсаду, в такому випадку насіння сіють у загальні ємності на глибину близько 1 см і накривають плівкою до появи сходів. Коли сіянці трохи підростуть, їх потрібно прорідити, залишивши відстань 10-15 см. На постійне місце пересаджують розсаду у віці близько 3 тижнів.
Оскільки пекінська капуста трохи примхлива до погодних умов, а клімат у нас дуже непередбачуваний, варто подбати про врожай заздалегідь. Насіння перед посівом можна замочити у препараті Авангард Гроу Аміно. Це добриво-антистресант, яке підвищує схожість насіння, стимулює зростання культур, підвищує їхню стійкість до стресів. Насіння замочують на 3-4 години в робочому розчині і висівають. Залишок розчину розводять у 10 л води і проливають посіви. Застосовувати Авангард Гроу Аміно можна і під час вегетації для позакореневого підживлення рослин, щоб швидко усунути стреси на них.
Догляд за пекінською капустою
Хоча культура і любить прохолоду та вологу, все ж не треба допускати її перемерзання. Якщо посіяли або пересадили розсаду дуже рано у відкритий ґрунт, подбайте про тимчасове укриття. Для цього застосовуйте неткане полотно. Воно захистить рослини від перепадів температур.
Капуста під час вегетації може страждати від хвороб та шкідників, які загрожують і її родичкам. Тому якщо вирощуєте “пекінку” розсадним способом, перед пересаджуванням кореневу систему можна замочити. Застосуйте робочий розчин препарату АС-Селектив. Це захистить молоді рослини від трипсів, блішок, комплексу хвороб на початкових етапах росту рослин. Замочувати у робочому розчину на 3-4 години можна лише коріння рослин. А після — відразу висаджуйте у ґрунт.
Пекінська капуста досить вологолюбна, тому не варто допускати, щоб ґрунт пересихав. Фермери, які вирощують культуру на продаж, облаштовують крапельне зрошення для своєчасного поливу. Але якщо встановити крапельний полив немає змоги, тоді поливають капусту як і всі інші овочі. Нестача вологи може призвести до того, що капуста почне викидати цвіт. При цьому не заливайте сильно рослини, щоб не почали гнити корені.
Звісно ж важливо і боротися з бур’янами та розпушувати землю у міжрядді. Також за період вирощування можна 1-2 рази внести органічні або мінеральні добрива.
Збирати врожай треба залежно від того, який сорт чи гібрид ви посіяли. Адже вони є ранньо-, середньо- і пізньостиглі і достигають у різний час. Збирають капусту у суху погоду і просушують від зайвої вологи. Зберігають капусту у прохолодному місці без яскравого освітлення. Зазвичай пізні сорти можуть лежати 2-3 місяці за дотримання умов зберігання.
Ми звикли, що цей овоч додають до салатів. Але з пекінської капусти також готують голубці, супи, тушкують з овочами, запікають. Спробуйте і ви виростити на своїй ділянці цю культуру та приготувати щось смачненьке з ніжних качанів пекінської капусти.