Фітофтороз картоплі відомий понад 100 років. Хвороба поширена по всій Україні і знайома кожному господарю, хто вирощує цю культуру. Захворювання викликає грибок фітофтора. Через те, що останніми роками він сильно видозмінився, першочергове завдання городника – вчасно виявити і знешкодити ворога.

Фітофтора на картоплі: симптоми

Спори грибка зимують на рослинних рештках, бульбах. Розносяться вітром. Проте, щоб хвороба почала розвиватись і поширюватись, потрібні певні умови. Так, фітофтороз картоплі активізується у вологу погоду. Якщо зараження вже відбулось, із підвищенням температури зростає й швидкість зараження. Наприклад, за 10° С вистачить трьох годин, а за 20-25° С – півтори.

  1. Визначити фітофтороз картоплі можна за розпливчастими бурими плямами, які швидко розростаються на стеблах і листках.
  2. Уражене листя в’яне, чорніє й засихає, а у вологу погоду гниє.
  3. Також після дощів можна помітити на нижньому боці листка білуватий наліт, який не утворюється в суху погоду. Бадилля хворих кущів в’яне і поступово гине.
  4. На бульбах виникають чіткі бурі втиснуті плями, а на розрізі картоплини помітне таке саме побуріння.

Фітофтороз картоплі завдає неабиякої шкоди. В період бульбоутворення листя перестає нормально фотосинтезувати, не встигаючи доставляти рослині необхідні поживні речовини. Як наслідок, бульби погано ростуть, дрібнішають. Через все це врожай отримуємо невеличким, ще й з ознаками зараження.

Фітофтороз картоплі: профілактика

Із року в рік фітофтороз картоплі – це страшний сон для господарів, які бажають отримати високий врожай. Перш за все, необхідно створити несприятливі умови для його розвитку й проводити профілактичне оздоровлення ділянки:

  1. вирощуйте стійкі до хвороби сорти картоплі;
  2. забезпечте рослину здоровим і родючим ґрунтом;
  3. застосовуйте професійні препарати від грибка.

Фітофтора на картоплі – збудник, який любить високу вологість і тепло. Уражує зазвичай дорослі рослини. У яку погоду чекати фітофтори? Дощі, холодні ночі, туман і рясні роси – ось умови, коли городнику треба бути дуже уважним, щоб вчасно виявити перші симптоми.

У червні листя в рядах змикається, що погіршує вентиляцію. Ось тут грибок знову підстерігає, бо створюються сприятливі умови для його розвитку. З цих міркувань не нехтуйте профілактикою – починаючи від підготовки ґрунту до обприскувань листя:

  1. Фітофтороз картоплі полюбляє лужні ґрунти. Тож додатково не вносьте вапно на ділянку, де має рости картопля.
  2. Засійте грядки сидератами, корені яких виділяють речовини, що пригнічують активність спор. Восени після переорювання або навесні за місяць до посадки овоча посійте люпин, гірчицю, овес або готову суміш різних рослин-сидератів. Більше про рослини-сидерати я розповідаю в цій статті.
  3. Дотримуйтеся сівозміни: не садіть культуру на одному і тому самому місці та після інших пасльонових (помідорів, перцю, баклажанів).
  4. При підготовці ґрунту до посадки внесіть комплексні фосфорно-калійні добрива (наприклад, нітроамофоску), які підвищують стійкість культур до хвороб.
  5. За можливості не садіть бульбу в глинистий ґрунт (суглинок), який добре утримує вологу. Структуруйте його за допомогою піску або жита, висіяного в кінці літа та заробленого у ґрунт до утворення колосків.
  6. Уникайте надлишкового удобрення та підживлення картоплі азотом.
  7. Час від часу обпилюйте попелом листя та ґрунт на картопляних грядках – це хороша профілактика від гриба.

Фітофтороз картоплі: лікування

Профілактика зменшує ризик появи захворювання, але якщо фітофтороз картоплі вже проявився і грядки уражені ‒ без лікування не обійтися. Оптимальний час для обробки – фаза змикання рядів (до цвітіння). Нижче представлений перелік народних засобів для боротьби:

  1. 1% бордоська рідина (100 г мідного купоросу + 100 г негашеного вапна на 10 л води) ‒ тричі через кожні 10 днів;
  2. сироватка з йодом (1 л сироватки + 9 л води + 3 краплі йоду) ‒ раз на три дні;
  3. дріжджі для підвищення імунітету рослин (100 г дріжджів на 10 л води) ‒ раз на тиждень;
  4. настій попелу (250 г на 10л води + 50 г господарського мила) ‒ раз на три дні;
  5. настій часнику (200 г зубців, стрілок, листя на 10 л води + марганцівка на кінчику ножа).

Препарати від фітофторозу картоплі

Якщо фітофтороз картоплі поширився і ваші рослини сильно уражені, краще скористатись спеціальними препаратами.

  1. Про захист варто потурбуватись ще до посадки бульб у ґрунт. Наприклад, обробіть їх комбінованим засобом від хвороб та шкідників. Для цього я раджу застосовувати препарати АС-Селектив, АС-Селектив + Авангард Комплекс Картопля (30 мл на 400-500 мл води на 30  кг картоплі).
  2. Щоб фітофтороз картоплі не мав жодного шансу на подальше поширення, обробіть рослини у період бутонізації, цвітіння та під кінець вегетації. Обираючи засоби для картоплі, зупиніться на препараті Цілитель (25-30 г на 5 л води на 1 сотку). Найкраще поєднувати обробку від фітофторозу картоплі з обприскуванням проти колорадського жука.

Фітофтороз картоплі не такий страшний, якщо ви дотримуєтесь агротехніки вирощування культури й озброєні знаннями про те, як його лікувати. Вчасна профілактична обробка виправдає себе щедрими врожаями.