Щоб щороку отримувати рясні врожаї солодкої корисної ягоди, необхідно регулярно обрізувати чагарник навесні. Рослина, залежно від виду, формує плоди на річних та дворічних пагонах. Розвиток бічних відростків після обрізки суттєво збільшує розмір та кількість смачних ягід.

Фахівці ТМ «Аптека Садівника» завжди готові підказати, як правильно доглядати малинником: за допомогою обрізки сформувати плодові кущі малини, провести профілактику поширених захворювань, захистити культуру від шкідників, здійснити відповідний догляд за рослиною.

 

Ціль весняної обрізки малини

Обрізка малини навесні потрібна для перерозподілу поживних речовин із верхівкових частин стебла в ріст та формування бічних гілок. Молоді пагони культури підрізають на кілька сантиметрів, видаляючи верхівку з погано сформованими або замерзлими в холодний період бруньками. Це сприяє швидкому розвитку бічних відростків, довжина яких за літо досягає 50–70 см. Чимало садівників цікавляться, чи можна обрізати малину навесні у випадку, коли не вдалося провести захід восени? Зайва густота малинових гілок призводить до зниження обсягу плодоношення, посилення кислого присмаку ягід, розвитку грибкових хвороб, нашестя шкідників. Тому допускається поєднання осінньої та весняної обрізки. Необхідно до початку сокоруху видалити дворічні пагони, на яких уже визрів урожай минулого сезону. Також варто вирізати під корінь слабку поросль, поламані або пошкоджені хворобами (комахами) гілки обрізають до здорової бруньки.

Термін проведення обрізки

Через кліматичні умови, що часто змінюються, у регіонах України складно точно визначити конкретний термін, коли обрізати малину навесні. Постійна денна температура має встановити близько +5°C. Краще розпочинати захід, поки бруньки ще не розпустилися, а рослина «спить». Хоча визначити засохлі гілки набагато простіше на початковому етапі зародження першого листка. Після початку зростання молодих бічних гілок бажано припинити обрізання або перенести захід на пізніший термін.

Як правильно обрізати малину навесні:

● Спочатку садівник уважно оглядає стан молодих пагонів. Засохлі бруньки на верхівці — ознака незрілих або обморожених паростків. Здорова брунька та гілка зелені на зрізі, «мертва» — коричнева та ламка.

● Бажано обрізати верхівку до справжньої «живої» бруньки, не залишаючи пеньок.

● Усі гілки рекомендується прищикнути (укоротити) на 10–20 см, активуючи зростання пагонів із пазушних бруньок.

● Забезпечуючи кущ необхідним освітленням та провітрюванням, вирізають усі погано розвинені, тонкі, пошкоджені холодом пагони. Оптимальна кількість гілок у кущі — 5–8 штук. При траншейній посадці на погонному метрі залишають не більш ніж 14–16 добре оформлених пагонів із відстанню 20–25 см між кущами. У малиннику, що вирощується шпалерним способом, залишають пагони кожні 10–15 см.

Якщо обрізка малинника проводиться певним методом,потрібно враховувати й виконувати вимоги, що висуваються.

Основні правила весняної обрізки

Для захисту шкіри рук від пошкоджень, весняна обрізка малини проводить у прогумованих рукавичках. Важливо, щоб інструмент (секатор, ніж, сучкоріз) відповідав товщині гілок і був добре заточений. В іншому випадку місце зрізу розщеплюється, з’являється небезпека зараження рослини грибковими хворобами, пошкодження шкідливими комахами. Не варто залишати пеньки при обрізанні під корінь або до здорової бруньки. У період масового зростання бічних пагонів, цвітіння та зав’язування плодів, рослині потрібне регулярне підживлення мікроелементами. Рекомендується позакореневе обприскування чагарнику препаратом «Авангард (NPK+M/E) Плодово-ягідні», у складі якого є весь комплекс необхідних речовин.

Параметр, на яку висоту обрізати малину навесні, залежить від способу посадки та вирощування культури. Оптимальний розмір пагону при підв’язці на шпалеру становить 100–150 см. Для зручності збирання кущового врожаю достатньо висоти 100–120 см. Висота обрізки може залежати від вибраного методу вирощування. У ремонтантних сортів взагалі намагаються не обрізати молоді верхівки, на яких формується майбутній урожай.

Методи обрізки

Обрізка малини навесні вважається необхідною процедурою. Укорочування молодих пагонів на кілька сантиметрів запобігає їх подальшому зростанню. Починають посилено рости бічні відростки, на яких наступного сезону формуватимуться ягоди. Обрізка дворічних гілок сприяє перерозподілу поживних речовин рослини, тепер вони надходять до ягід, які стають від цього солодшими та крупнішими.

Санітарна обрізка

Це найважливіший весняний захід, що очищає малинник від зайвих, слабких, хворих, пошкоджених пагонів, щоби вони не витрачали поживні речовини, що надходять, даремно. Необхідно обрізати малину навесні для видалення прикореневої порослі (нижче 50 см), обламаних або обморожених гілок та їх частин. Залишають тільки сильні, добре розвинені пагони першого і другого року життя.

Подвійна обрізка по Соболєву

Метод подвійної весняної обрізки малини допомагає збільшити врожайність ягідного чагарнику в 4–5 разів. Обрізка проводиться у 2 етапи з річною перервою. У перший рік обрізають верхівку однорічних пагонів, укорочуючи гілки до висоти 100 см. Найкращий час операції — період від появи зеленого конуса на бруньках до початку росту листя. У результаті пагін посилено гілкується, готуючи основу формування майбутнього врожаю. Правильно підрізані окремі гілки нагадують невеликі деревця з розгалуженою кроною. На наступний рік, приблизно в ці ж терміни, необхідно виконати обрізка малинового дерева навесні — укоротити та прорідити бічні відростки, залишаючи найсильніші й найміцніші. У кожному кущі рекомендується залишити понад 5 сильних гілок.

Обрізка ремонтантних сортів

Отримати два багаті врожаї з ремонтантних чагарників малини можна лише в південних областях України. У центральних та північних регіонах частіше використовують осінній збір ягід на однорічних пагонах. Гілки, що відплодоносили, вирізають під корінь восени або навесні. На півдні країни залишають молодий паросток та дворічні пагони, на яких по черзі формується врожай. Укорочувати верхівки навесні не варто, тому що на них улітку утворюються ягоди.

Ступінчаста обрізка

Обрізання малини навесні ступінчастим способом збільшує період плодоношення. Пагони одного або декількох чагарників, що ростуть, умовно ділять на 4 частини. Виконують обрізку кожного сегмента на певну висоту:

● Найбільш високі вкорочують на чверть гілки (10–15 см), ягоди на них будуть формуватися в першу чергу.

● Другу частину обрізають на третину (25–30 см). Урожай на відростаючих бічних пагонах визріває трохи пізніше.

● 1–1,5 метрові гілки третьої частини обрізають наполовину довжини. Цвісти та плодоносити пагони будуть до кінця літа.

● Найкоротша обрізка очікує четверту частину: висота пеньків коливається в межах 5–25 см. Ягоди на гілках з’являються ближче до осені.

У результаті плодові гілки по черзі в повному обсязі отримують достатньо світла та повітря. Після такої обрізки кущі практично не уражаються грибковими захворюваннями, зручно обробляти малинник від шкідників, комфортно збирати врожай солодких ягід.