Вирощування винограду – вищий пілотаж у садівництві. Щоб отримати гідний врожай, слід вивчити всі особливості вирощування цієї культури. Коли ви навчитеся, як вирощувати виноград, наскільки складний чи навпаки, простий догляд за виноградом, можете сміливо вважати себе садівником із великої літери! Виноградарство – дуже вдячна справа, адже за умілого підходу лози радуватимуть вас гронами щонайменше в кілограм ваги. Отже, почнемо вивчення цієї відповідальної та захопливої справи!

Посадка винограду

Саджанці винограду продають з відкритою і закритою кореневою системою. У саджанця з відкритими коренями легше перевірити його стан і готовність до посадки: корінці мають бути білими на зрізі, а сам пагін зеленим із міцними бруньками.

Якщо в саджанця кора ще зелена, його садять у червні, а здерев’янілі – у травні. Для посадки обирайте захищену з півночі частину саду, яка добре прогрівається й освітлюється сонцем весь день, за кілька метрів від плодових дерев, які можуть тінити лозу. Не садіть виноград внизу схилу, через це він може не пережити зиму.

Яму під виноград готують восени або навесні за 2–3 тижні. При цьому вона має бути глибокою – 80 см углиб. На дно ями укладають шар дренажу, а потім чергують шари чорнозему чи іншої поживної землі із ґрунтом, змішаним навпіл із піском. Між ними почергово розміщують три шари мінеральних добрив (по 120 г сульфату калію та суперфосфату) або 2–3 л попелу. Перед посадкою саджанця корені замочують на 3–4 години в розчині стимулятора росту Авангард Стимул та препарату Антихрущ.

Саджанець завдовжки до 25 см висаджують рівно, бруньками на північ, довшого – під кутом. Місце посадки полийте 1–2 відрами води, утрамбовуючи землю.

Детальніше про те, як садити виноград, читайте тут.

Догляд за виноградом

Як доглядати за виноградом? Лоза не любить заливання, тому весною потрібно уважно стежити за станом лози і відводити зайву воду, провівши канавки від кущів. Рясно поливають три рази: в період розпускання бруньок, перед та після цвітіння. Добре також у воду перед поливом додавати попіл – склянку на відро.

Частиною догляду за лозою є підв’язування до шпалери. Після зими лозу акуратно піднімають із землі, коли минуть заморозки. Спершу прив’язують до нижньої планки шпалери на висоті 0,5 м від землі, а потім, коли виростуть нові зелені пагони – до верхньої (на 30–40 см вище). Прив’язувати лозу треба кілька разів по мірі відростання, відступаючи на кілька листків від верхівки.

З третього року лозу підживлюють. Найкраще це робити сечовиною (40 г), яку розчиняють у 10 л води разом із суперфосфатом (40 г) та сульфатом калію (30 г) і поливають навколо кореня. Перше підживлення проводять ранньою весною, з приходом тепла. Другий раз підживлюють у період бутонізації – приблизно в кінці травня. А вже в середині липня, коли починають наливатися ягоди, підживлюють лише калійними і фосфорними добривами. Як калійне добриво в серпні використовують хлористий калій, щоб прискорити достигання грон та здерев’яніння лози перед зимою.

Після збору урожаю починають готувати виноградні кущі до холодів. Оскільки лоза віддала багато сил в ягоди, рослину необхідно ще раз підживити, наприклад, поливши розчином попелу. Також рекомендую раз на 2–3 роки восени перекопувати землю разом із перегноєм, додаючи суперфосфат і сірчанокислий амоній.

Районовані сорти на старих лозах зазвичай добре переносять зиму і морози. Проте ранні сорти, які звикли до теплого півдня України, в інших регіонах можуть вимерзати. Тому восени їх обрізають так, щоб можна було вкласти на землю та накрити ялинковими гілками. Перед цим стовбур підгортають ґрунтом та рясно поливають, якщо осінь дуже посушлива.

Обрізка винограду

Обрізка винограду необхідна, щоб забрати зайві пагони, які густо ростуть угору протягом літа, а також для підсилення плодоносної частини лози. Прищипуйте лозу, щоб вона не виростала довше 170–180 см. Багато листя перешкоджає вентиляції та освітленню ягід, що впливає на врожай.

Пасинкування винограду полягає в обрізанні бокових цьогорічних пагонів, які не плодоносять. Якщо лозу навесні добре підживили азотом, пасинків може утворитися багато. Довші та міцні з них прищипують на 1–2 бруньки, щоб наступного року вони плодоносили. Короткі та слабкі (до 10 см) зрізують зовсім. Це збереже сили куща для дозрівання основної маси ягід.

Основна обрізка винограду припадає на осінь, бо за зиму зрізи добре заживають. До неї вдаються, щойно обпаде листя після першого заморозку, зазвичай у жовтні-листопаді.

Розмноження винограду

Виноград можна розмножувати щепленням, відводками, тобто укоріненням лози, яка росте з основного кореня (як смородина) та живцями.

Щеплення винограду

Якщо хочете мати нові сорти винограду до тих, які вже є – зробіть щеплення. На початку зими наріжте живці з міцних однорічних лоз завтовшки з олівець. Замотайте у вологу тканину або занурте з одного боку в пісок і зберігайте в погребі. Приблизно у квітні їх можна дістати, обрізати краї зрізів на кілька міліметрів та поставити у воду, поки не набубнявіють бруньки. Підщепа має бути такого саме діаметру або трохи ширша: потрібно обрати міцну однорічну лозу заввишки до 50–60 см, вкоротити з осені та вкрити на зиму. Приживляють живець зазвичай у розщіп, зрізуючи підщепу перпендикулярно на 4–5 см вище бруньки, а прищепу – на такій самій відстані від нижньої бруньки гострим клином із двох боків. Процедуру проводять у червні, але не у спекотну погоду, оскільки живці дуже чутливі до пересихання. Місце щеплення щільно обмотайте стрічкою або плівкою, зверху одягніть поліетиленовий пакет та слідкуйте за появою листя.

Розмноження відводками

Від старої лози з пагонами, які лягають на ґрунт, можна спробувати зробити відводки, щоб омолодити старий кущ. Однорічну лозу закладають у рівчак із сумішшю чорнозему та перегною і присипають зверху родючим ґрунтом. Ґрунт добре утрамбовують і поливають 1–2 відрами води. Слідкуйте, щоб зверху залишилась частина пагону з верхівкою та трьома листками. Якщо відводки прикопати навесні, до осені лоза має вкоренитися, а якщо восени – то до наступного літа, і тоді після посадки відводки мульчують, щоб вони краще перезимували.

Живцювання – це досить простий спосіб розмноження винограду відрізками однорічної лози. Їх заготовлюють з осені, тримають у холоді всю зиму, а на початку березня пророщують у воді чи вологому піску.

Пагони зрізують над вузлами (потовщеннями) і занурюють у воду на рівні другого вузла знизу, де на межі з повітрям утворяться корінці. Для того щоб живець (чубук) не випустив листя раніше за корінці, верхню частину пагону тримають в холоді, а нижню зігріють протягом двох тижнів. Для цього посудини з живцями ставлять на підвіконня та поливають через піддон теплою водою. Так само можна пророщувати чубуки в погребі, змочивши верхню частину пагонів у глиняній бовтанці, а під низ тари заклавши спеціальний килимок із підігрівом. Надалі укорінений живець дорощують в землі у відрі, висаджуючи на постійне місце в червні або жовтні.

Обробка винограду від хвороб та шкідників

Виноград в Україні дуже вразливий до грибкових хвороб через клімат: у більшості областей після дощів довго тримається волога. Тумани і роси в загущених лозах створюють сприятливі умови для розвитку грибкових спор, які викликають такі хвороби, як борошниста роса (оїдіум), антракноз, мілдью, сіра гниль та чорна плямистість.

Навіть не розбираючись у назвах хвороб, краще профілактично обробити лози, аніж згодом лікувати. Найперше до набрякання бруньок у квітні виноград обприскують залізним купоросом. Це допоможе рослині поповнити дефіцит заліза, через який урожай різко падає, а лози довго не розпускають бруньок. Також можна з перервою в тиждень-два обробити лозу бордоською рідиною.

Загалом від хвороб та шкідників виноград обприскують до 10 разів за сезон. А шкідників, яких приваблює ніжне листя та зав’язі, дійсно дуже багато: попелиця, щитівка, блішки, червець, філоксера, гусінь плодожерки, листокрутка. Про їх наявність говорить липкий наліт на листі, погризене і покручене листя. Для боротьби зі шкідливими комахами народними засобами розчиняють 1–2 склянки попелу у відрі води або роблять настої з тютюну, чистотілу та обприскують листя. Проте можна допомогти рослинам комплексно, захищаючи одночасно від хвороб і шкідників.

Для цього ранньою весною до розпускання листків я обприскую виноград сумішшю препаратів Гарт, 30 г на 10 л води + Захват Ойл, 1,5–2% розчин. Коли починають розпускатися листочки, обприскую Цілителем (30 г на 5–8 л води).

Детальніше про обробку винограду навесні та восени читайте тут.

Звісно, із виноградом завжди багато роботи, але морокою її не назвеш. Це мистецтво, адже недарма виноградарі серед садівників в особливій пошані. Догляд за цією рослиною складний, проте він вартий того: в кінці всіх робіт вас чекають налиті цукрові грози стиглого винограду. Не бійтеся починати таку благородну справу, як догляд за виноградом, і у вас все обов'язково вийде!