Складно уявити собі городні грядки без кабачків. Цей овоч не дуже складний у вирощуванні, при цьому плоди смачні та поживні, містять багато вітамінів, антиоксидантів, клітковини.

Кабачок належить до родини Гарбузових, формує потужний кущ та має добре розвинену кореневу систему. За що люблять городники вирощувати кабачки, так це за короткий термін вегетації, швидкий ріст та гарну врожайність, якщо дотримуватися агротехніки культури. Хоч вона і не дуже складна, все ж про деякі нюанси та тонкощі знати потрібно.

На якій ділянці краще вирощувати кабачки

Серед усіх культур своєї родини кабачок найбільш вимогливий до ґрунту. Він погано росте на важких та глинистих і віддає перевагу легким супіщаним або суглинистим ґрунтам з нейтральною кислотністю. Якщо ґрунт кислий, його потрібно заздалегідь вапнувати.

Що стосується попередників культури, сіяти насіння кабачків або висаджувати розсаду краще після картоплі, томатів, бобових, злакових. І не варто вирощувати їх на місці огірків, гарбузів та інших представників Гарбузових, адже вони мають ті самі хвороби та шкідників.

Ще кілька слів про ділянку, де ростимуть кабачки. Вона повинна добре освітлюватися, в затінку кабачки ростимуть гірше. А ще ця культура не любить загущення та забур’яненість. Кабачок добре реагує як на органічні, так і мінеральні підживлення, варто подбати про внесення добрив під час підготовки ділянки до вирощування цієї культури.

Вибір насіння та його підготовка

Для вирощування на своїй ділянці кабачків можна обрати і сорти, і гібриди — як вам подобається більше. Вони всі мають досить короткий період вегетації, є навіть ультраранні, які починають плодоношення через 35-40 діб.

Однак який би сорт чи гібрид ви не обрали, звертати увагу варто на якість насіння, обирати серед перевірених виробників та не забувати, що весь насіннєвий матеріал має термін придатності.

Вирощувати кабачки з насіння можна розсадним способом та прямим посівом у ґрунт. В будь-якому випадку насіння можна попередньо підготувати. Замочить його у добриві Авангард Стимул. Це добриво на основі комплексу стимуляторів росту рослин. У розчині добрива можна замочити насіння на 3-4 години, після чого посіяти. Залишок добрива розведіть у 10 л води і пролийте ділянку після посіву.

Умови вирощування кабачків у відкритому ґрунті

Оскільки кабачки — культура теплолюбна, поспішати з посівом не потрібно. Навіть якщо вирощуєте розсадним способом, враховуйте, коли плануєте пересаджувати розсаду на грядку. Адже оптимальна температура для росту кабачків — 22-30 °С. За температури від 18 °С сходи з’являються приблизно через тиждень. При цьому і дуже висока температура може негативно позначитися на розвитку рослин, зав’язь може осипатися.

Якщо ж ви вирішили вирощувати кабачки розсадним способом, враховуйте, що її висаджують у віці 25-30 діб, коли мине загроза весняних заморозків. Перед висаджуванням розсаду потрібно загартувати. Робіть це поступово, щоб привчити рослини до природних умов вирощування. Якщо висаджуєте розсаду і хвилюєтеся за погодні умови, можна облаштувати тимчасові плівкові укриття.

Що стосується вологи, то кабачок більш посухостійкий, ніж його родич огірок. Однак за тривалої відсутності опадів рослини все одно потрібно поливати, адже це вплине на якість плодів та продуктивність рослин.

Хвороби та шкідники кабачків

Кабачки найчастіше можуть страждати від пошкоджень трипсами, баштанною попелицею, кліщами. Найперше, що потрібно регулярно робити — це видаляти бур’яни та знищувати рослинні рештки. Також не забувайте дотримуватися сівозміни, оскільки ці шкідники пошкоджують й інші культури сімейства Гарбузові. Систематично розпушуйте ґрунт, не допускайте загущення рослин, не перезволожуйте ділянку, але й не допускайте пересихання.

Для захисту від трипсів та попелиці застосовуйте також дієві інсектициди:

  • Антиколорад Макс — 1 мл на 3-5 л води. Захищає навіть необроблені частини рослин.

  • Ато Жук — 1-1.5 мл на 3-5 л води. Препарат запобігає виникненню стійкості у шкідників.

  • Гудвін — 1.5 мл на 3-5 л води. Ефективний проти шкідників, які виробили стійкість до інших інсектицидів.

Для захисту від павутинного кліща застосовуйте препарати Ескаліп (4-6 мл на 2.5-3.5 л води) або Антикліщ Про (7-10 мл).

За досить високих температур повітря (25-27 °С) та високої вологості кабачки можуть уражуватися борошнистою росою. З обох боків листя з’являється наліт білого або рожево-сірого кольору. З часом на такому нальоті з’являються темні крапки. Уражене листя скручується догори, засихає, якщо до нього торкнутися, воно легко розкришується. На уражених рослинах формуються дрібні, недорозвинені плоди, а втрати врожаю можуть сягати 20-30 %.

Для профілактики хвороби потрібно знищувати рослинні рештки та обирати стійкі до хвороби сорти і гібриди. Та все ж якщо хвороба проявилася або ж погодні умови сприятливі для розвитку цієї хвороби, варто застосувати такі фунгіциди:

  • Тройсет — 20-25 г на 5 л води.

  • Джек Пот — 2 мл на 2-3 л.

  • Захисник — 12-15 мл на 5 л води.

Збір врожаю

Збирати плоди кабачків можна вибірково, коли вони досягають у довжину 10-15 см. Такі плоди ще мають ніжну клейку шкірку і недорозвинене насіння. Тоді кабачки мають чудовий смак. Важливо не пропустити момент, оскільки перерослі плоди втрачають свої якості, стають менш смачними.

Що приготувати з кабачків

Вчасно зібрані кабачки м’які та ніжні, тому їх навіть їдять сирими. Однак плоди можна також тушкувати, запікати, готувати на грилі, робити супи-пюре і навіть смузі. Можливо у вас навіть є свій фірмовий рецепт страви на основі кабачків.

А ще це досить низькокалорійний продукт — овоч містить багато води та легкозасвоювані вуглеводи.

Як бачите, вирощувати кабачки не дуже складно, якщо знати агротехніку культури. Обирайте якісний посівний матеріал, дотримуйтеся сівозміни, видаляйте бур’яни та за потреби проріджуйте густі посіви кабачків. Це допоможе виростити смачний та здоровий врожай.