Вирощування столового буряка — справа дуже поширена. Роблять це городники як мінімум для того, аби потім готувати з буряком смачний червоний борщ. Але не лише для цієї страви вирощується буряк. Коренеплоди містять багато клітковини, кальцію, фолієвої кислоти. Речовини, що є у складі буряка, покращують обмін речовин, зміцнюють імунітет. І взагалі, є чимало рецептів салатів, пирогів, соусів із буряком.

Все ж інколи трапляються невдачі, і врожай буряків виходить не дуже високим, або ж самі коренеплоди невеликі за розмірами. Про особливості вирощування буряка, як за ним доглядати та як отримати гарний врожай, сьогодні і поговоримо більш детально.

Вибір сортів та гібридів

Починається все із вибору сорту або гібриди буряка, адже потрібно враховувати терміни дозрівання, їхню пристосованість до кліматичних умов тощо.

Якщо хочеться посмакувати стравами з буряка влітку, обирайте ранні сорти та гібриди. Вони мають термін вегетації в середньому 70-90 днів. Якщо ж хочеться, щоб коренеплоди трохи могли полежати, віддавайте перевагу середньосиглим сортам. А ще насіння таких гібридів і сортів можна сіяти не лише навесні, а й під зиму. Пізні сорти хоч і мають довгий період вегетації, але й зберігатися вони також можуть довгий час (інколи до наступної весни) без втрати зовнішнього вигляду та маси.

Під час вибору сортів та гібридів не забувайте також про кліматичні особливості вашого регіону. Відповідно до цього обирають сорти, стійкі до літньої спеки або затяжних весняних заморозків тощо.

Коли і як сіяти насіння буряка

Грядки під посів буряків потрібно готувати з осені. Так, якщо ґрунт кислий, його вапнують. А також вносять азотні добрива, суперфосфат. Добре, якщо буряк ростиме на ділянці з легкою землею (супіщані або суглинні ґрунти). Також ділянка повинна добре освітлюватися — буряк більш вимогливий до тепла, ніж інші коренеплоди.

Не варто сіяти насіння буряка там, де до цього росла морква, пастернак та інші коренеплоди, адже тоді високий ризик, що рослини уражуватимуться такими ж хворобами. А от після томатів, кабачків, огірків можна посіяти буряки.

Насіння буряка починає проростати за температури 6-8 °С, однак оптимальними для проростання є 15-25 °С. При цьому ґрунт також повинен бути прогрітий, інакше сходи довго не з’являтимуться.

Якщо ви не впевнені в якості насіння або погодні умови не дуже сприятливі для посіву буряка, насіння можна замочити у стимуляторах росту. Авангард Стимул — це добриво на основі комплексу стимуляторів росту рослин. Воно підвищує схожість та енергію проростання насіння, прискорює ріст культур, підвищує їхню стійкість до хвороб та несприятливих погодних умов. Насіння потрібно замочити на 3-4 години у розчині добрива і просушити. Далі насіння сіють, а залишок добрива розводять у 10 л води і проливають грядки після посіву.

Сіяти насіння буряка можна не лише навесні, а й під зиму. В такому випадку замочувати насіння не треба, його сіють сухим. Ділянка вже повинна бути попередньо готова до таких посівів: приберіть рослинні рештки, очистіть ділянку від бур’янів, внесіть добрива.

В період проростання насіння бурякам важлива наявність вологи, однак заливати грядки не треба. Також не варто сіяти насіння на низинних ділянках, адже там більший ризик затоплення, що може знищити частину врожаю.

Догляд за грядками буряка

У догляді за посівами буряка важливим агрозаходом є боротьба з бур’янами. Такі бур’яни як мишій, пирій та інші здатні зашкодити посівам буряка, адже конкурують з культурними рослинами за воду, поживні речовини, світло. У такому випадку можна застосувати гербіциди. Квін Стар Макс — гербіцид, який можна застосовувати проти деяких одно- та багаторічних бур’янів у посівах буряку. Антипирій — ще один препарат, який бореться з бур’янами під час вегетації буряка. Застосовувати ці препарати потрібно на початку росту бур’янів і за сприятливих погодних умов (не в холодну або дуже спекотну погоду, при сильному зволоженні). Обидва препарати знищують злакові види бур’янів. А от для знищення однорічних дводольних і деяких злакових видів бур’янів можна застосувати післясходовий системний гербіцид Віталон Експерт. 

Важливим, хоч і досить енергозатратним агрозаходом під час вирощування буряка столового, є проріджування сходів. Роблять це не пізніше 3-5 справжніх листків. Якщо цього не зробити, можна значно знизити якість коренеплодів. Проріджування також сприяє відповідному споживанню поживних речовин із ґрунту.

Інші ж агрозаходи не дуже відрізняються від процесу догляду за іншими овочевими: розпушування грядок, поливи у разі відсутності опадів, профілактика від хвороб та шкідників.

Збирати врожай буряка потрібно в суху погоду, викопуючи коренеплоди. Гичку обрізають, залишивши біля коренеплоду 1-2 см. Коренеплід потрібно очистити від землі обережно, щоб не пошкодити шкірку і залишити просушуватися під накриттям. Зберігати (якщо це сорти, які підходять для тривалого зберігання) можна в ящиках з піском у льосі чи спеціальній ямі для зберігання буряків. Що стосується термінів збирання врожаю, то це залежить від періоду вегетації конкретного сорту.

Шкідники культури

Як і інші овочеві культури, буряк також може пошкоджуватися шкідниками. Для захисту від блішок, попелиці, бурякового довгоносика, щитоносок можна застосувати інсектицид Гудвін. Обприскування проводять за появи шкідників таким робочим розчином: 1.5-2.5 мл на 3-5 л води на 1 сотку. Ще один ефективний інсектицид від перерахованих шкідників — Антиколорад Макс. Для приготування робочого розчину візьміть 1 мл препарату на 3-5 л води на 1 сотку. Також до цього препарату можна додати прилипач Тандем для більш ефективної дії.

Також разом із засобами захисту під час вегетації можна позакоренево підживити рослини добривом Авангард NPK + M/E Овочеві. Воно містить потрібні макро- і мікроелементи в доступній для рослин формі. За допомогою добрива можна підживити стійкість рослин до хвороб та несприятливих погодних умов, покращити якість врожаю.

Хоча буряки вирощують в Україні досить давно, все ж виникають час від часу запитання щодо нюансів агротехніки цієї культури. Сподіваємося, тепер ви знатимете більше про вирощування столового буряка та матимете гарний врожай здорових коренеплодів.