Виростити урожай – це лише половина справи, не менш важливо зберегти його до весни. Тривалість зберігання часнику і цибулі залежить від кількох умов: температури, вологості та вентиляції.

Нижче в статті я розповім, які прийоми допоможуть зберегти до весни часник, зберігання якого є складнішим, ніж цибулі. Також ви дізнаєтеся про правильне збирання і зберігання цибулі.

Як збирати цибулю і часник

Щоб часник і цибуля добре зберігалися взимку, їх необхідно вчасно зібрати, бо перетримані в землі цибулини псуються набагато раніше.

Наприклад, про готовність до збирання озимого часнику (який утворює стрілки) свідчить жовте верхнє листя і підсохле нижнє, а також розтріскування квіткового чохлика. Ознака готовності до збирання ярого часнику, який не викидає стрілок – вилягання листя. Ці ознаки важливо не пропускати, бо перетриманий хоча б 2 дні в землі часник перезріває. У цьому разі головки розпадаються на зубці і не будуть добре зберігатись, а також стануть непридатними до посадки.

Цибуля вважається дозрілою, якщо її листя вилягає й засихає, а зовнішні лусочки стають жовто-коричневими та сухими. В дощову погоду цибуля може продовжувати рости із зеленим листям, тому її треба підготувати до викопування. Для цього лопатою підрізають корінці, щоб цибулина не могла отримати вологу та поживні речовини з ґрунту.

Цибулю після викопування акуратно очищують руками від землі. Після цього її розкладають на землі або в сушарці для просушування. Через 10–12 днів цибулини просихають, у них переходять поживні речовини з листя. Шийку на цибулині краще залишити до 5 см, так вона краще зберігається, а от корінці треба зрізати при денці.

Викопаний часник із листям розкладіть на городі на сонці або на стелажах під навісом, якщо погода дощова. Під сонячним промінням потримайте часник 5–7 днів, щоб знищити грибки, бактерії, кліщі. Потім протягом декількох днів часник сушать у добре провітрюваному приміщенні.

У просушеного часнику обрізують листя, при цьому в ярого залишають 4–5 см сухого стебла, а в озимого – 1–2 см. Також вщент обрізують корінці. У головок, які плануються на посадку для отримання насіння, корінці треба залишити до 0,5 см.

Потім часник і цибулю перевіряють на сухість, занурюючи долоню всередину купи чи ящика, де вони зберігаються. Якщо рука проходить вільно, урожай просох. Якщо застрягає, зачіпається лушпинням – цибулини ще вологі, їх треба досушити.

Як зберегти часник на зиму

Я розповім, як правильно зберігати часник, щоб він максимально довго не псувався і не проростав. Часник зберігається за температури 2–3 °С в добре провітрюваному приміщенні з відносною вологістю 70–75%. Якщо озимий часник зберігати в теплі, він швидко проросте, втім короткочасно його можна тримати за 10 °С. За мінімальних температур озимий часник зазвичай долежує до весни. За більш теплих він зберігається до середини зими.

Ярий часник для вирощування на насіння, який зазвичай зберігається довше за озимий, можна тримати в теплі (18–20 °С). Урожай із такого насіння виросте з більшими головками і зубцями, але він повільніше ростиме і здебільшого до осені, особливо якщо літо було холодне, не встигне визріти. Якщо ж зберігати насіннєвий часник за низьких температур, наступний врожай буде вчасним, але дрібнішим.

Як зберегти часник в домашніх умовах? Його можна зберігати в коморі, сухому підвалі, на горищі, балконі. Також часник можна насипати в мішки-сітки, розкласти в ящики і коробки з отворами для вентиляції, підвісити до гачків, заплівши необрізане листя в коси.

Народні способи зберігання часнику – пересипати шарами солі, попелу. Також можна розкласти в скляні банки із щільно закритими кришками.

Як зберігати цибулю

Порівняно з часником лежкість цибулі вища. Найкраще цибуля ріпка зберігається за температури 1–2 °С, а сіянка – 2–3 °С. За такої температури цибулини перебувають у стані спокою. Також це умови, несприятливі для розвитку хвороб. Оптимальна вологість для зберігання цибулі – 65–80%: за більшої вологості розвиваються хвороби, за нижчої цибулини всихають. Важливо також, щоб у приміщенні була хороша вентиляція.

Втім, якщо ви не впевнені, що цибуля достатньо просохла, восени кілька тижнів потримайте її за температури 18–20 °С. Це дасть змогу їй остаточно просушитись. Закладати на зберігання цибулю можна так само, як часник: у сітчастих мішках, косах, ящиках і коробках шаром до 30 см, просто насипом на стелажах.

Взимку краще завжди мати під рукою цибулю або часник: це чудова приправа до страв, а також гарний помічник при застуді. Зберегти врожай часнику й цибулі до весни цілком можливо, якщо дотримуватись правильних умов і рекомендацій щодо зберігання.