Морква – незамінний овоч на нашому столі завдяки відмінному смаку та корисним властивостям. Тому для господарів завжди актуально знати про найкращі сорти моркви для зберігання й споживання влітку. Адже всім хочеться, щоб коренеплоди виросли солодкі, великі і гарно зберігались.

Нижче в статті я розповім про високоврожайні сорти моркви як для зберігання, так і для того, щоб ними влітку, в червні-липні, могли поласувати діти. Які б сорти моркви в Україні ви не сіяли, в нашому кліматі вони встигають до морозів набрати потрібну масу. Дотримуйтесь при цьому важливої умови щедрого врожаю – не сійте насіння в надто кислий ґрунт.

Ранні сорти моркви

Які сорти моркви вибрати, щоб ними можна було ласувати якомога раніше? Звісно, це ранні сорти. Так, якщо висіяти моркву в листопаді після настання заморозків, то вона зійде весною з першим теплом і дасть урожай на 2 тижні раніше за посіяну у березні-квітні. Сорти для підзимнього посіву – Нантська-4, Шантане-2461.

Сатурно F1 – ранній гібрид (50–55 днів), який підходить для вирощування під агроволокном. Дає солодкі та тверді циліндричні коренеплоди з гострим кінчиком, завдовжки 18–19 см. Така морква стійка до хвороб, не тріскається.

Каротель Паризька – середньорання морква (70–85 днів) із маленькими коренеплодами (5–15 см) вагою 40–70 г. Солодка, соковита. Має високу урожайність – до 5,5 кг з 1 кв. м.

Нантська-4 – середньостигла морква (80–100 днів), яка належить до європейського сортотипу Нантська. Коренеплоди яскраво-оранжеві, циліндричні, тупі на кінці. Середня вага морквин – 90–160 г, довжина – 14–17 см. Урожайність – до 6,5 кг з 1 кв. м. Морква тверда, солодка, гарно зберігається.

Шантане-2461 – французький сорт, який вирощують у наших краях більше половини століття. У цього сорту коренеплоди із заокругленим кінчиком, яскраво-оранжеві, довжиною 10–15 см і вагою до 200 г. Морква тверда, солодка, соковита. Урожайність сортотипу Шантане (різновидів із різним терміном дозрівання – 90–130 днів) – 5–10 кг із 1 кв. м. Сорт доволі невибагливий, коренеплоди не тріскаються, стійкі до багатьох хвороб, транспортабельні.

Сорти моркви для зимового зберігання

Кращі сорти моркви з гарною лежкістю – пізні, з терміном вегетації 130–150 днів. Одним із них є пізньостиглий різновид сорту Шантане (130 днів), який здатен зберігатися 8 місяців.

Королева осені – пізній сорт (120–130 днів) із довгими коренеплодами (до 30 см) із гострим кінчиком, вагою 150–200 г. Морква оранжева, тверда, солодка і соковита. Сорт стійкий до хвороб і розтріскування, гарно зберігається. Урожайність – 5–9 кг з 1 кв. м.

Йєллоустоун – жовта пізня морква (120–140 днів). Коренеплоди великі (до 25 см), вагою до 200 г, веретеноподібні, солодкі, із середньою твердістю м’якоті. Сорт стійкий до хвороб.

Вітамінна 6 – пізній сорт (113–125 днів) російської селекції. Коренеплоди темно-оранжеві, тверді, солодкі, вагою 60–165 г. Форма – циліндрична із заокругленим кінцем. Середня довжина – 15 см. Урожайність 6–10 кг з 1 кв. м.

Обираючи сорти моркви для зберігання, зверніть увагу на пізні сорти. Ранні сорти можна використовувати в стравах та консервації. Чим темніший колір коренеплоду, тим він корисніший.