Поширення: по всій території України, особливо на піщаних і супіщаних лужних ґрунтах.
Культури, які уражує: картопля.
Оптимальні умови розвитку: температура +26…+27°С, вологість ґрунту 50-70%. Симптоми: на поверхні бульб утворюються неглибокі виразки округлої неправильної форми (діаметр до 1 см і більше). Крім бульб, хвороба уражує столони та корені. Розрізняють чотири типи звичайної парші: плоску, опуклу, глибоку та сітчасту. Плоска проявляється переважно на молодих бульбах. Уражує лише шкірку або поверхневий шар перидерми (в уражених місцях корковіє, тріскається, утворюються бородавки або плоскі шорсткі плями). Опукла – проявляється у вигляді опуклих виразок або бородавок. Глибока – утворення вдавлених у м’якоть виразок (до 0.5 см). Краї виразок часто припідняті, середина – червонувата або фіолетова. Зазвичай проявляється під час збирання картоплі. Сітчаста – утворюються вузькі довгі тріщини, які розміщуються на бульбах у вигляді сітки. В уражених бульб знижуються смакові й товарні якості, вони мають непривабливий вигляд, містять менше крохмалю, їх лежкість знижується. Сильно уражені бульби непридатні для садіння, тому що мають низьку схожість і врожайність.
Джерела інфекції: органічні рештки в ґрунті, на яких зберігається збудник.
Заходи захисту: стійкі сорти, здоровий посадковий матеріал, протруювання: АС-Селектив, 30 мл на 400-500 мл води на 30 кг картоплі