Сіра гниль
Біла гниль
Поширення: по всій території України.
Культури, які уражує: капуста та інші овочеві культури.
Оптимальні умови розвитку: сіра гниль: відкритий ґрунт – +15…+25°С, наявність краплинної вологи, закриті приміщення – +3…+10°С; біла гниль – +10…+25°С, висока вологість, закриті приміщення – +3…+10°С.
Симптоми: обидві хвороби проявляються в період зберігання. За ураження білою гниллю верхні листки капусти стають слизистими та загнивають. На їх поверхні утворюється білий пухнастий наліт із численними чорними склероціями різної форми та розміру (від 1 до 30 мм). При зберіганні уражені головки гниють, в результаті чого хвороба поширюється на сусідні здорові овочі. На коренеплодах біла гниль спричиняє побуріння та розм’якшення тканин, при цьому уражена частина покривається білим нальотом. Сіра гниль характеризується подібними симптомами, проте супроводжується утворенням сірого порохуватого нальоту. Ураження капусти відбувається ще в полі, проте симптоми проявляються під час зимового зберігання. Збудник поселяється на ослаблених рослинах, в місцях різного роду пошкоджень, часто – після підмерзання. Обидві хвороби призводять до руйнування міжклітинної речовини, оболонок клітин і повного розм’якшення тканин. При недбалому зберіганні можна втратити весь урожай.
Джерела інфекції: ґрунт і рослинні рештки.
Заходи захисту: дотримання правильного режиму зберігання, обробка фунгіцидами в період вегетації: Захисник (15-20 мл на 5 л води), Цілитель (25 г на 3-5 л води)