Коли і як правильно обрізати вишню, розбираються найкраще ті садівники, які вирощують вишні на продаж. Для них обрізка означає прибуток!
Більшість моїх знайомих бояться обрізувати вишню, поки на ній не почнуть засихати гілки. Та й даремно, адже тоді можливість отримання врожаю вже втрачена. Зазвичай ягоди формуються на однорічних і букетних гілках. А от на основних пагонах урожаю не чекайте. Крім того, букетні гілочки плодоносять кілька років і потім «втомлюються».
Отже, розповім по порядку, як правильно провести обрізку вишень.
Коли і як обрізати вишні
Перш ніж обрізати вишню, важливо визначити, деревовидна чи кущовидна у вас вишня? Адже розміщення ягід на них відрізняється, і, як наслідок, підхід до обрізки.
Обрізку деревовидних вишень я раджу проводити раз на рік: навесні до початку сокоруху та восени у суху погоду. Частіше не варто, бо вишня не так швидко росте.
У деревовидної вишеньки ягоди утворюються на однорічних приростах – молодих торішніх гілочках та букетних гілках. Останні плодоносять декілька років поспіль. Тому до обрізки треба підходити обережно, щоб раптом не зрізати плодоносні гілки. Укорочують гілки, на яких щороку приростають нові вегетативні пагони (з листям). Обрізка стимулює утворення бічних гілочок із квітковими бруньками та розкриває крону сонцю.
На саджанці вишні залишають 5–6 основних гілок – майбутніх скелетних на відстані приблизно 10 см одна від одної. Інші гілки зрізують, щоб вони не забирали сили у дерева. На третій-четвертий рік зрізують усі гілки, які ростуть вгору і загущують крону. Залишайте пагони, які дивляться вбік – із них виростуть нові ярусні гілки. Також важливо зрізати всі гілки, які ростуть униз та перехрещуються.
Зрізи замащують садовим варом чи олійною фарбою, щоб у рани не потрапляли збудники хвороб.
Після обрізки всі дерева слід обробити профілактичними засобами.
Обрізка старих вишень
Обрізку вишень для омолодження проводять, коли на кінцях гілок стає обмаль листя. Тоді молодші гілки обрізують на третину чи більше залежно від їхньої довжини. Також дерево омолоджують, якщо однорічні прирости не ростуть довше 15 см.
Старі скелетні гілки я обрізую до першої міцної бокової гілки, яка росте угору.
Вишня дуже ніжне дерево, тому краще обрізати гілку на рік пізніше, ніж надміру травмувати рослину. Тому за один рік я видаляю одну-дві старих гілки. Загалом на кроні дорослої вишні має бути близько 12 скелетних гілок.
Якщо своєчасно не обрізати гілки, на них із року в рік утворюватиметься все менше букетних гілочок, а отже, кількість ягід зменшиться. Також без обрізки вишня виросте надто високою, тоді як оптимальна висота для неї 2–2,5 м.
Обрізка кущовидних вишень
У кущевидної вишні немає букетних гілок, які дають врожай декілька років поспіль, всі плоди в неї формуються на однорічних приростах.
Обрізають кущовидні вишні обережно, трохи вкорочують лише гілки, довші за 60 см.
Старі вишні з голими гілками так само омолоджують, як і деревовидну вишню. На старому дереві обирають 2–4 найсильніші стовбури. На них укорочують скелетні гілки, зрізуючи їх перед першою боковою гілкою. Решту гілок зрізують. Наступного року від кореня виростуть пагони, які за пару років стануть молодими стовбурами.
Обрізка вишні потребує терпіння та знання справи, щоб влітку ласувати стиглими вишеньками в пиріжках, варениках та компотах. Наведу приклад із життя. У сусідів десять років поспіль дуже потужно родили вишні – по відру з невеликих дерев збирали. А тоді вони продали хату, переїхали. В нових господарів вишні за два роки «опустили руки» – ні вигляду крони, ні ягід. На мій погляд, це сталося тому, що нові сусіди просто нехтували щорічною обрізкою своїх вишень.
Тож не забувайте вчасно обрізувати вишневі дерева, як обрізуєте інші плодові, і матимете щедрий урожай!