Поширення: по всій території України.

Культури, які уражує: виноград.

Оптимальні умови розвитку: температура +18..+25°С, вологість повітря не менше 95%, наявність краплинної вологи.

Симптоми: з верхнього боку листків утворюються блідозелені плями, з часом вони стають маслянистими та буріють, а на нижньому – білий пухнастий наліт (лише за умов достатньої вологості). Уражене листя засихає та опадає. На пагонах з’являються буруваті вдавлені плями, які при підвищеній вологості вкриваються білим нальотом. Згодом пагони всихають, вусики втрачають гнучкість, стають ламкими і при надмірній вологості загнивають. На квітконіжках утворюються сірі або бурі трохи вдавлені плями, квітки буріють і засихають. Уражені ягоди набувають темношоколадного кольору, навколо плодоніжки утворюється синя смужка. Ягоди найбільш сприйнятливі до збудника в молодому віці.

Джерела інфекції: ооспори в ураженому опалому листі та на ягодах.

Заходи захисту: знищення уражених решток восени, обрізка винограду, пасинкування, знищення бур’янів, комплексне удобрення, обробка фунгіцидами: Віоліс* (25-35 мл на 8-10 л води), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Страж (7-10 г на 5-8 л води — опосередкована дія), Тройсет (20-25 г на 5-8 л води), Цілитель (20-25 г на 5-8 л води

*профілактична обробка