Поширення: по всій території України, особливо на Закарпатті, в південних і південно-західних областях.
Культури, які уражує: персик, абрикос, нектарин.
Оптимальні умови розвитку: температура +6…+8°С та висока вологість повітря у фазу «зеленого конуса». При масовому поширенні втрати листків становлять 20-90%.
Симптоми: листки після розпускання деформуються, мають гофрований вигляд зі світло-жовтими або червонуваторожевими здуттями. Листя згодом опадає. Пагони мають жовто-зелене забарвлення, потовщуються, міжвузля вкорочуються, деформуються та засихають. Іноді на плодах утворюються пухирчасті здуття, тому з часом вони зморщуються, засихають та опадають.
Джерела інфекції: спори, які зимують між лусочками бруньок, у ранках на гілках та в інших місцях. Додатковим джерелом є грибниця в уражених пагонах.
Заходи захисту: видалення уражених частин рослин восени та весною, обробка фунгіцидами: Віоліс* (20-30 мл на 8-10 л), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Джек Пот (4.0-5.0 мл на 5-8 л води), Страж (3-4 г на 5 л води), Антигусінь + Самшит (4 + 3 мл на 5-8 л води)
*профілактична обробка