Поширення: переважно на Півночі України, в низинних місцях і заплавах.

Культури, які уражує: капуста, ріпа, кольрабі, турнепс, гірчиця, рідше – редис, бруква.

Оптимальні умови розвитку: температура +18…+25°С та вологість ґрунту 75-90%, найбільш інтенсивно розвивається на слабокислих ґрунтах. Втрати врожаю можуть сягати 30-40%.

Симптоми: на кореневій системі розсади та дорослих рослин утворюються нарости і пухлини різної величини та форми, які мають гладеньку поверхню. Вони перешкоджають надходженню води та поживних речовин через кореневу систему, внаслідок чого затримується ріст рослин. Листки на дорослих рослинах жовтіють і в’януть, за сухої погоди культури легко висмикуються, головки недорозвинені, а за сильного ураження – взагалі не формуються.

Джерела інфекції: спори, що зберігають у ґрунті життєздатність 6-7 років, та уражена розсада.

Заходи захисту: вирощування стійких сортів, вапнування кислих ґрунтів, підживлення рослин, знезараження ґрунту фунгіцидами: Інферно (80-100 г на 2-3 л води на 10 м2 ), Фундазим (10-15 г на 10 л води на 20 м2 ).