Як доглядати за смородиною навесні, восени та влітку? Кущі, звісно, ростимуть і самі, а от врожай залежатиме лише від вашої турботи та прикладених зусиль!
Я хочу поділитися з вами знаннями, коли садити смородину, як і коли її обрізати, як обробити від шкідників та хвороб і чим підживлювати.
Догляд за чорною та червоною смородиною майже однаковий, відрізняється лише процедурою обрізки.
Обрізка смородини
Незалежно від того, яка у вас росте смородина – чорна чи порічка (червона чи біла), однаково треба її обрізати. Я роблю це щороку навесні, коли встановлюється плюсова температура, але бруньки ще не встигли набрякнути.
Чорну смородину періодично омолоджують обрізкою. Для цього торішні пагони я вкорочую на 3–5 бруньок, залишаючи верхівкову, що робить кущ рівномірно розгалуженим. Також вирізаю слабкі та сильно покручені пагони. Старі гілки при цьому нагадують коралові рифи.
Детальніше про технологію обрізки чорної та червоної смородини читайте тут.
Порічку на верхівках минулорічних гілок не чіпаю, здебільшого вкорочую старі гілки, вирізуючи тонкі зайві всередині куща, а також поламані, сухі, хворі.
Шестирічні гілки на чорній смородині вважаються неплодоносними, тоді як порічка дає урожай удвічі довше. На правильно сформованих кущах усім гілкам вистачає світла, вони рівномірно обдуваються вітром. В таких умовах рідше чіпляються хвороби та шкідники. У правильно сформованого куща може бути 20–25 гілок різного віку, третина з яких – дво-трирічні. Саме вони дають найбільший урожай.
Підживлення смородини
Перші два роки молодим кущам чорної смородини і порічки вистачає добрив, які закладали в лунку при посадці. На третій та четвертий рік калію та фосфору починає бракувати. Вони необхідні не лише для формування плодів, а й для здерев’яніння кори, що добре захищає кущ від вимерзання. Також дефіцит калію впливає на ріст пагонів через те, що без калію гірше засвоюється азот. У смородини практично все так, як у людини: для нормальної життєдіяльності потрібні різні вітаміни та мікроелементи, які поодинці не діють.
Азотні добрива для молодих кущів краще вносити ранньою весною, а для старих – на початку літа. На зиму азот (наприклад, сечовину) вносити не можна, тому що він стимулює ріст (взимку це призведе до вимерзання куща), в той час як рослина має зануритися в період спокою.
А вже восени, з вересня, можна вносити органіку: гній, перегній, курячий послід приблизно з піввідра під дорослий кущ, підмішуючи мінеральні добрива – 40–50 г суперфосфату та 15–20 г сірчанокислого калію.
Обробка від хвороб та шкідників
Хворіє смородина зазвичай тоді, коли за нею погано доглядають: не обрізують, не поливають чи погано підживлюють.
Здебільшого це грибкові хвороби: плямистість, борошниста роса, іржа, скляниця, у порічок ще антракноз. Всі перелічені хвороби вражають листя, через що ослаблюються рослини і зменшується врожай. Лікують грибки бордоською рідиною або спеціальними комплексними протигрибковими препаратами. Оскільки чорна смородина і порічка дають урожай приблизно в липні, намагайтеся зменшити кількість обробок і почати захист раніше.
Саме через це я об’єдную кропіння від хвороб та шкідників, економлячи свій час.
Один із найпоширеніших шкідників смородини – попелиця. Вона пошкоджує цей кущ в певних місцях, надаючи перевагу молодим листочкам, квітам і зав’язі. На листяні та квіткові бруньки зазіхають також кліщі, які там зимують. Заражені бруньки при цьому наче роздуваються, тому гілки з такими бруньками краще одразу видалити.
Також є шкідники, які ушкоджують зав’язі плодів – пильщики. Ці комахи нагадують комарів. Вони відкладають яйця в зав’язі, при цьому ягідка формується, але вона викривлена та засохла.
Якщо такі самі ягідки вже у павутині – їх зсередини їсть інший шкідник: личинка аґрусової вогнівки. Смородинова скляниця – також відомий та небезпечний шкідник. Це комаха з прозорими крильцями, личинки якої прогризають ходи всередині гілок. Визначити уражену шкідником гілку можна за зрізом: помітна чорна серцевина. Також в основному через скляницю жовтіє листя на смородині.
Галиця – це шкідники, які селяться на верхніх листочках або під корою в нижній частині пагонів. В першому випадку листя стає зморшкуватим та гине, в другому надламуються гілки.
Є 5 періодів, коли можна робити комплексну обробку від шкідників та хвороб: до набрякання бруньок, на початку цвітіння, в кінці, під час формування ягід та вже після збору врожаю. Раджу провести хоча б одне таке обприскування на початку цвітіння, як одній з найважливіших фаз росту і розвитку культури.
На 5–8 л води розведіть препарати Фас 2 мл + Захисник 12 мл і обробіть кущі з розрахунку на 1 сотку. Цей потужний комплекс виведе основних шкідників та більшість хвороб!
Детальніше про весняну обробку кущів та народні засоби обприскування ви можете прочитатиу моїй статті.
Полив та боротьба із бур’янами
Полив – важлива складова догляду за смородиною. Поливати необхідно рясно, особливо навесні. Що посушливіше літо, то частіше смородина буде просити полива, інакше почне в’янути листячко, ягідки стануть зморшкуваті.
Чорна смородина і порічка по-різному сприймають застій води, але посуху обидва види погано переносять. Порічки – водопійки, ростуть у болотистій місцевості, в садках в низинах біля водойм.
Чорна смородина на таке не погодиться. Якщо ґрунтові води близько, садити чорну смородину треба буде із великою кількістю дренажу.
Обидві смородини не люблять схилів, на яких не затримується вода.
Тому щойно земля просохне на 15 см, поливайте під кожен кущ залежно від розміру по 2–4 відра води.
Поміж смородини полюбляють рости високорослі бур’яни – глуха кропива, пирій, осот, мишій. Вони полюбляють поживний ґрунт та легкий затінок між кущами. Якщо не вдається вивести їх просапуванням, можна вдатися до спеціальних препаратів проти бур’янів. Інакше вони забиратимуть корисні речовини з ґрунту, виснажуючи рослини, а в такому разі недалеко й до грибкових захворювань.
Просапування – це практично ручна праця, важка та виснажлива. Тож проти бур’янів я використовую препарат суцільної дії Антибур’ян: 30–50 мл розчиняю у 2–3 л води і обприскую бур’яни та ґрунт навколо смородини в кінці квітня, щойно сміттєві рослини почали виростати на 2–3 см. Цієї кількості вистачає на 1 сотку. Важливо, щоб препарат не потрапляв на ваші ягідні кущики, тому під час обробки їх накривають плівкою.
Як садівники та господарі вже зрозуміли, для отримання урожаю на смородині треба трохи потрудитися. Не ігноруйте цю ділянку вашого саду, забезпечте кущикам правильний догляд: полийте, підживіть, обріжте. Я впевнена, результат так сподобається, що ви навіть задумаєтеся про невеличкий ягідний бізнес!