Як обрати найкращі сорти чорної смородини, рушаючи за саджанцями в розплідник? Коли мене про це питають, я уточнюю: «А яку ви більше любите: з кислинкою чи солодку? Із тонкою шкіркою чи більш товстою?» Адже ті, хто вирощує на продаж, обирають ранні сорти ягід із міцною шкіркою – вони більш транспортабельні. Якщо ж вирощують для себе, щоб ласували діти та внуки й можна було варити варення, тоді краще обирати пізніші сорти з м’якшими солодкими ягодами.

При виведенні нового сорту селекціонери крім смаку ягід також прагнуть виростити рослини з поліпшеним імунітетом до хвороб, великим розміром кущів і ягідних суцвіть. Так, на моїй ділянці зовнішній вигляд кущів тих сортів, які садила ще бабуся, дуже відрізняється від виведених сьогодні. Нові гібриди добре плодоносять і часто настільки рясно, що гілки схиляються до землі під вагою ягід так, що їх треба підв'язувати до кілочків.

Спочатку я розповім про українські найбільш врожайні сорти. Ці сорти районовані, тобто виведені спеціально з урахуванням наших ґрунтів та погодних умов.

Софіївська. Середньопізній сорт (кінець червня) із ягодами вагою 2–3,5 г. Грона утворюються по 2–3 із плодової бруньки. Ягоди солодкі, з міцною шкіркою, не обсипаються від посухи, достигають одночасно. Сорт посухостійкий, не вразливий до грибкових хвороб, галиці та брунькового кліща. Дуже високоврожайний.

 Аметист. Середньопізній сорт смородини (початок липня) з ягодами різного розміру вагою до 2,5 г. Грона ростуть густо, по 2–3 з бруньки. На смак ягоди ніжні, кисло-солодкі. Достигають одночасно, після відриву залишаються сухими. Сорт стійкий до більшості хвороб, брунькового кліща та галиці, добре витримує посуху.

Ювілейна Копаня. Середньопізній сорт (початок липня) із ягодами вагою до 3,5 г, грона по 2–4 вкупі. Ягоди достигають одночасно, приблизно однакові за розміром, при відриві залишаються сухими. Сорт стійкий до борошнистої роси, антракнозу, брунькового кліща, галиці. Посухостійкий.

Черешнева.  

Середньопізній сорт (початок липня), високоврожайний. На гронах визрівають до 20 крупних ягід, найбільші з яких важать до 4,5 г. Грона ростуть не густо, нерівномірно, зате пагони прямі, грубі. Ягоди кисло-солодкі, довго не обсипаються. Сорт не хворіє на борошнисту росу, антракноз, септоріоз, але вразливий до іржі. Також боїться посухи, проте добре росте в Лісостепу й навіть на Поліссі.

 Незважаючи на пристосованість цих сортів до погодних умов, за будь-якими сортами смородини потрібно якісно доглядати, про що можна прочитати тут.

Смородина зарубіжної селекції

Окрім саджанців української селекції, в розплідниках можна знайти також цікаві сорти з-за кордону. Деякі з них добре ростуть та плодоносять в Україні.

 Ебоні. Це новий ранній сорт англійської селекції, який починає достигати в середині червня. Ягоди середні – 2–4 г, з сильним солодким смаком, із найміцнішою шкіркою серед інших великоплідних сортів смородини. Росте великими гронами, сухий на відрив. Сорт дуже перспективний, не вразливий до більшості хвороб. Витримує посуху й великі морози.

Блек Меджик. Середньостиглий сорт (кінець червня) європейської селекції із надзвичайно великими ягодами – до 8–9 грамів. Ягоди кисло-солодкі, майже чорні, блискучі, за розміром сягають 25-копійочної монети. Дуже популярний на ринку. Сам кущ високий, потужний, високоврожайний. Сорт стійкий практично до всіх грибкових хвороб.

Тритон. Середньоранній сорт (середина-кінець червня) шведської селекції, підходить для українських умов. Кущі високі. Ягоди середньої ваги – до 2,5 г. Шкірка ягід пружна, ягода на відрив суха. Смородина кисло-солодка, ароматна. Сорт стійкий до борошнистої роси, антракнозу, іржі. Потребує пухкого ґрунту та рясного підживлення.

Гоферт. Дуже рання (середина червня) смородина польської селекції, урожай збирають вже в середині червня. Ягоди ніжні на смак, завбільшки до 3 г. Відриваються насухо. Кущі потужні, виведені для промислового вирощування, морозостійкі. Не вразливі до більшості хвороб.

Бен Конан. Ранній сорт (середина червня) шотландської селекції, не вибагливий до ґрунту. Кущі ростуть вертикально, компактно. Сорт високоврожайний, ягоди середні до 2,5 г. На смак ця смородина ніжна, з яскравим кисло-солодким смаком. Ягоди достигають одночасно, на відрив сухі, добре транспортуються. Сорт має імунітет до більшості хвороб. Добре витримує посуху, ягоди не обсипаються.

Якщо у вас є можливість купити сортові саджанці смородини з розплідника – не пошкодуйте грошей. Тоді матимете рясний урожай, з чудовими ягодами одна в одну. А вже смачні! Так ще й взимку будете насолоджуватися ароматом і смаком смородинового варення. А головне, сортова смородина майже не хворіє, якщо її правильно доглядати!