Кількість
|
Вартість
|
||
|
Баштанні культури (кавуни, дині і гарбузи) вирощують для одержання соковитих плодів з високими смаковими якостями. Плоди баштанних, особливо кавунів і динь, містять багато корисних речовин. Крім використання у свіжому вигляді, вони є сировиною для переробної промисловості.
Найкраще баштанні культури ростуть на піщаних і супіщаних ґрунтах. Не менш важливе для них сонячне місце. У хмарну погоду, при загущенні рослин та надмірному зволоженні зменшується нагромадження в плодах сухої речовини та цукрів. Однак коли плоди починають дозрівати, їх бажано затінити.
Культури жаро- і посухостійкі, та водночас – досить вологолюбні. Оптимальна вологість ґрунту для баштанних знаходиться в межах 75-80%, а відносна вологість повітря — 40-60%. При зниженні відносної вологості повітря погіршується запилення квіток, сповільнюється ріст, збільшується тривалість вегетаційного періоду та знижується продуктивність рослин. Однак, підвищена вологість може спричинити ураження рослин грибковими хворобами.
Баштанні культури добре реагують на внесення органічних і мінеральних добрив. Однак при внесенні підвищених норм органічних добрив, особливо свіжого гною, затримується ріст і розвиток рослин, знижується стійкість їх проти хвороб, погіршується якість плодів. Норма мінеральних добрив залежить від попередника та планової урожайності, забезпеченості елементами у ґрунті.
Краще місце в сівозміні для баштанних культур – багаторічні трави, зернобобові, зернові. Також розміщують після овочевих та інших культур.
Найбільшої шкоди баштанним культурам завдають дротяники і несправжні дротяники, баштанна попелиця, павутинний кліщ, гусениці совок. Серед хвороб – фузаріозне в’янення, антракноз, борошниста роса, несправжня борошниста роса. Баштанні культури досить вимогливі до чистоти полів від бур’янів.
Для уникнення імовірних загроз і забезпечення усіх потреб культури експерти «UKRAVIT» рекомендують застосовувати високоефективні системи захисту та підживлення.
Ми рекомендуємо: