Поширення: по всій території України.

Культури, які уражує: виноград.

Оптимальні умови розвитку: температура +23…+32°С, підвищена вологість повітря. Хвороба проявляється упродовж всього вегетаційного періоду, інтенсивно – в період цвітіння.

Симптоми: на листках з’являються сірі плями з червоним або темно-бурим обідком. Плями бувають різної форми та розміру. В пошкоджених місцях тканина відмирає та випадає, листки стають дірчастими. Також плями можуть утворюватися на жилках листків, порушуючи поглинання води та поживних речовин. Такі листки засихають та опадають. На пагонах утворюються такі самі плями, які згодом видовжуються та заглиблюються в тканину і мають вигляд виразок. Пагони стають крихкими, відстають у рості та гинуть через 3-4 роки після ураження. На пелюстках з’являються чорні плями, а на квітконіжках – бурі. Уражені квітки та зав’язі буріють і опадають. На ягодах утворюються вдавлені округлі плями бурого кольору, що мають фіолетовий відтінок із чорною облямівкою. Уражені ягоди засихають, але не опадають, а залишаються на гронах. Джерела інфекції: уражені рослини та рослинні рештки зі спорами збудника.

Заходи захисту: видалення й знищення уражених решток, пагонів та опалого листя, обробка фунгіцидами: Віоліс* (25-35 мл на 8-10 л води), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Захисник (15-20 мл на 8-10 л води), Тройсет (20-25 г на 5-8 л води).