Поширення: по всій території України, особливо в районах із достатнім рівнем зволоження та невисокими температурами.

Культури, які уражує: смородина, порічки, аґрус.

Оптимальні умови розвитку: температура повітря +15…+20°С та наявність краплинної вологи.

Симптоми: на листках з’являються дрібні бурі плями, на яких формуються чорні блискучі горбочки. Пізніше плями зливаються між собою, уражена тканина буріє, злегка роздувається, і з неї виходять деформовані пурпурові горбочки. На черешках, плодоніжках і зелених пагонах з’являються дрібні бурі виразки. На ягодах утворюються світло-бурі плями з червоним обідком. Хвороба спричинює опадання листя, відмирання молодих пагонів і різке зниження урожайності.

Джерела інфекції: грибниця на опалому листі та уражених пагонах.

Заходи захисту: видалення уражених рослинних решток, обробка фунгіцидами: Захисник (14-15 мл на 8-10 л води), Тройсет (20-25 г на 5-8 л води), Антигусінь + Самшит (4 + 3 мл на 5-8 л води)