Поширення: по всій території України, особливо в південних регіонах.

Культури, які уражує: картопля, томати, перець, баклажани та інші пасльонові.

Оптимальні умови розвитку: альтернаріоз картоплі – температура +26°С та чергування жаркої сухої погоди з нічними дощами або росами; альтернаріоз томатів – температура +22…+26°С і наявність краплинної вологи протягом 2-х годин.

Симптоми: на картоплі хвороба проявляється у вигляді 2 форм: ранньої та пізньої сухої плямистості. Рання (в період бутонізації, за 15-20 діб до початку цвітіння) – на листках з’являються округлі темно-бурі, темно-сірі або коричневі плями з чіткими концентричними колами та слабким чорним або темно-сірим нальотом. За посушливих умов тканина в місцях ураження засихає та розкришується, а за підвищеної вологості — загниває. На стеблах і черешках утворюються продовгуваті темно-бурі концентричні плями. Ураження бульб картоплі супроводжується утворенням твердих темно-сірих або темно-коричневих вдавлених плям, які іноді покриваються чорним нальотом. На бульбах симптоми найчастіше проявляються через 2-3 тижні після збирання врожаю. Пізня – спостерігається наприкінці цвітіння картоплі (найчастіше на старих листках нижнього ярусу) у вигляді дрібних округлих плям бурого кольору з оксамитовооливковим нальотом. При сильному ураженні в суху погоду краї листків закручуються доверху. На стеблах і черешках утворюються суцільні чорні плями, проте без концентричних кіл. Втрати врожаю можуть сягати 60%. На томатах, перці та баклажанах альтернаріоз насамперед уражує нижні листки, поступово поширюючись на верхні яруси. На листках хвороба проявляється у вигляді округлих плям коричневого кольору з концентричними колами. За підвищеної вологості кількість плям збільшується, іноді вони зливаються, набувають кутастого вигляду та з часом спричиняють відмирання всього листка. На стеблах і черешках плями видовжені, з чіткою зональністю та чорним нальотом. На плодах симптоми хвороби особливо помітні біля плодоніжки та проявляються у вигляді темних вдавлених округлих плям, які за вологої погоди покриваються чорним оксамитовим нальотом.

Джерела інфекції: картопля – рослинні рештки, бульби, ґрунт, в якому зберігаються спори збудника; томати, перець, баклажани – рослинні рештки та уражене насіння.

Заходи захисту: вирощування стійких сортів, використання здорового посадкового матеріалу, обробка фунгіцидами: Гарт (25-30 г на 5-8 л води), Віоліс (30-40 мл на 5-8 л води), Захисник (10- 12 мл на 5 л води), Тройсет (20-25 г на 3-5 л води), Цілитель (25-30 г на 5 л води), Антигусінь + Самшит (4 + 3 мл на 5 л води).