Поширення: по всій території України.
Культури, які уражує: виноград.
Оптимальні умови розвитку: температура +20…+30°С, наявність краплинної вологи. Хвороба починає розвиватися навесні при температурі +12°С і вологості повітря не нижче 95%. Втрати врожаю можуть сягати 30-40%, а інколи – 60- 70%.
Симптоми: на однорічних пагонах спостерігається знебарвлення та побіління лубу. Листки уражуються рідко. Некрози утворюються лише при стабільній підвищеній вологості у вигляді чорних плям поблизу жилок, на яких формується сірий наліт. Суцвіття буріє та опадає. За умов підвищеної вологості на ньому з’являється сірий наліт. Місця ураження гребенів набувають зеленувато-бурого кольору, за сприятливих умов уражені частини відмирають, що призводить до опадання частини або цілих грон. Через посилений сокорух в період затяжних дощів ягоди розтріскуються, і на них оселяється збудник хвороби, який спричиняє появу сірого пухнастого нальоту. Дуже часто ураженню ягід сприяє пошкодження грон виноградною та гроновою листовійкою.
Джерела інфекції: уражене опале листя, ягоди, пагони, рослинні рештки, в яких знаходиться міцелій та склероції.
Заходи захисту: знищення уражених решток, обрізка винограду, обробка фунгіцидами: Захисник (15-20 мл на 8-10 л води), Страж (7-10 г на 5-8 л води), Цілитель (25-30 г на 5-8 л води)