Поширення: по всій території України, особливо в зонах достатнього зволоження.

Культури, які уражує: картопля, томати, перець, баклажани та інші пасльонові.

Оптимальні умови розвитку: температура +20…+25°С та вологість повітря не нижче 76%, тривала дощова погода. Мінімальна температура для розвитку гриба в рослині – +1…+3°С, максимальна – +30°С.

Симптоми: проявляється на листках, черешках, стеблах, плодах і бульбах (інколи уражує бутони та ягоди картоплі). Перші ознаки хвороби спостерігаються на нижніх листках у вигляді бурих розпливчастих плям невеликого розміру, які швидко збільшуються та поступово охоплюють всю листкову пластинку. Як результат, листки в’януть, чорніють, засихають, а за підвищеної вологості – гниють. У вологу погоду на нижньому боці листка навколо плям можна помітити білий павутинний наліт. На черешках листків і стеблах утворюються продовгуваті бурі плями. В місцях ураження тканина засихає та відмирає. На бульбах хвороба проявляється у вигляді вдавлених плям різного розміру, які спочатку мають сірий колір, а згодом буріють. При розрізанні картоплини можна побачити побуріння тканин. Під час зберігання врожаю на уражених бульбах поселяються мікроорганізми, які викликають гниття бульб (в місцях ураження фітофторозом часто розвивається суха гниль). В разі посадки уражених бульб або при використанні ділянки, де в минулому році інтенсивно розвивалась хвороба, перші симптоми можна буде побачити вже на проростках картоплі. Якщо не проконтролювати фітофтороз, особливо в період бульбоутворення, втрати врожаю сягатимуть 70% і більше. На томатах фітофтороз проявляється у другій половині літа, як правило, через 2-3 тижні після появи на картоплі. За сприятливих умов збудник може спричинити загнивання 90-100% плодів. Уражує листки, стебла та плоди. На листках томатів симптоми такі самі, як і на картоплі: на стеблах утворюються темно-бурі смуги. На плодах хвороба проявляється у вигляді розпливчастих коричневих твердих на дотик плям із нерівною поверхнею. Уражені томати непридатні для споживання ні у свіжому вигляді, ні для переробки.

Джерела інфекції: грибниця на уражених бульбах, рослинні рештки.

Заходи захисту: вирощування стійких сортів, використання здорового насіння/посадкового матеріалу, видалення уражених частин рослин, післязбиральне знищення бадилля, обробка фунгіцидами: Віоліс (30-40 мл на 5-8 л води), Гарт (25-30 г на 5-8 л води), Енергодар (25-30 мл на 5 л води), Тройсет (20-25 г на 3-5 л води), Цілитель (25-30 г на 5 л води).