Поширення: по всій території України.
Культури, які уражує: виноград.
Оптимальні умови розвитку: температура +20…+25°С, вологість повітря 50-80%.
Симптоми: на пагонах, листках, гребенях, вусиках, квітках, плодоніжках та ягодах з’являється сіруватий наліт. Він спочатку утворюється на верхньому боці листка, потім – на нижньому і поширюється на черешки та пагони. Листки стають крихкими та засихають. На пагонах з’являється борошнистий наліт, при стиранні якого можна побачити темні розпливчасті плями. До осені наліт ущільнюється, пагони набувають червонувато-коричневого кольору. Призупиняється ріст ягід і відбувається їх всихання, проте вони не опадають до кінця вегетації. При пізньому ураженні ягоди розтріскуються, на їх поверхні під впливом мікроорганізмів утворюється гниль. В роки сильного поширення та розвитку шкідливість хвороби дуже велика. Асиміляційна діяльність листків знижується, що призводить до втрат врожайності. Уражені пагони гірше розвиваються, повільніше дерев’яніють та є менш стійкими до заморозків порівняно зі здоровими. Ягоди непридатні для споживання.
Джерела інфекції: грибниця в уражених пагонах.
Заходи захисту: регулярне розпушування ґрунту в міжряддях, знищення уражених решток, обрізка та пасинкування, обробка фунгіцидами: Захисник (15-20 мл на 8-10 л води), Інферно (60 г на 10 л води), Антигусінь + Самшит (4 + 3 мл), Джек Пот (2.5-4 мл) на 5-8 л води, Страж (7-10 г на 5-8 л води)