Мангольд або листковий буряк — культура, яка ще не стала дуже поширеною на наших присадибних ділянках. І дарма, адже вирощувати її не дуже складно, вона майже не потребує якихось особливих умов. При цьому мангольд корисний, його листки або черешки використовують в кулінарії в салатах, супах, як начинку пирогів тощо.

Мангольд на смак дещо схожий на звичний нам буряк. А під час вегетації він має яскравий та декоративний вигляд. Звісно, декоративність — не основне призначення мангольда, але чому б і не потішитися красивим листям на грядці, поки воно росте?

Спробуйте хоча б раз посіяти насіння мангольда на грядці — і ви зрозумієте, що дарма не робили цього раніше. А більше про особливості його вирощування ми розповімо далі.

Чим корисний мангольд

Для початку варто зазначити, що мангольд поділяють на листковий та черешковий. Останні мають більшу листкову пластину і потовщені черешки які бувають різного відтінку: жовтого, зеленого, пурпурового. Листковий же формує невеликі листочки і такі ж невеликі черешки.

Але більш важливо, що і листки, і черешки багаті на вітаміни, зокрема містять каротин, вітамін С, а ще кальцій, залізо, фосфор, клітковину та мають високий вміст білка.

Листковий буряк, про вирощування якого поговоримо нижче, їдять сирим та відварюють, тушкують, смажать як цвітну капусту, готують канапки.

Як так коли сіяти насіння

Мангольд досить холодостійкий, тому його насіння можна висівати відразу у відкритий ґрунт. Сходи витримують навіть короткочасні заморозки. Хоча можна посіяти насіння мангольда і на розсаду. У такому випадку сіяти насіння потрібно так, щоб у віці 35-45 днів розсаду пересадити на постійне місце.

Рослина невибаглива до типу ґрунту, добре росте і на освітлених ділянках, і у напівтіні. Та як і більшість культур, буде добре розвиватися на пухких, підживлених та родючих ґрунтах. Ділянку перед посівом можна додатково підживити невеликою кількістю перепрілої органіки — 2-3 кг на м.кв, а також внести трохи золи.

Щоб підвищити схожість насіння та енергію його проростання, перед посівом його можна замочити у добриві на основі стимуляторів росту Авангард Стимул. Це добриво також прискорює ріст та розвиток рослин, підвищує їхню стійкість до несприятливих погодних умов. Насіння замочують у робочому розчині (20-30 мл препарату на 500- 700 мл води) на 3-4 години. Далі насіння просушіть та переходьте безпосередньо до посіву. Розчин, що залишився розведіть у 10 л води і пролийте грядку з посівами.

Насіння висівають у борозенки, як для моркви чи буряка. Глибина близько 2 см. Залежно від умов перші сходи з’являться вже через 7-10 днів.

Оскільки культура холодостійка, деякі городники навіть практикують підзимовий посів насіння мангольда. Сіяти потрібно, коли встановиться стабільно низька температура близько +5 градусів. Під зиму насіння обов’язково потрібно сіяти сухим. А після — грядки можна замульчувати торфом.

Вимоги до вирощування

Культура взагалі невибаглива до умов вирощування, однак важливо під час вегетації слідкувати за вологістю ґрунту. В ідеалі на грядках з мангольдом облаштовують крапельне зрошення, але якщо такої можливості немає, поливають рослини під корінь. Рослини, що страждають від посухи, можуть дуже рано викинути квітконоси і формують грубше листя.

Грядки з мангольдом можна також замульчувати, щоб затримати вологу у ґрунті. До того ж це допоможе зменшити кількість бур’янів. Загалом це всі вимоги листкового буряка до вирощування.

Якщо почали формуватися квітконоси, їх потрібно вчасно видаляти. Це допоможе продовжити період збирання врожаю.

Збираємо врожай мангольда

Листочки мангольда можна збирати так само, як будь-яку зелень — зрізати окремі дозрілі листки або ж зрізати цілим кущиком. Зрізання стимулюють новий приріст, тому збирати врожай можна буде тривалий період.

Зібрану зелень краще вживати відразу або ж протягом кількох діб. Цей час листочки зберігайте в холодильнику. Якщо ж листя дуже багато, його можна наморозити на зиму.

Восени на рослині можна обрізати старе листя (залишивши тільки молоді розетки) і пересадити в горщик для вирощування на підвіконні.

Популярні сорти культури

  • Чарлі F1 — листки у нього невеликі, темно-зелені і мають червоні прожилки. Дуже врожайний, його вирощують на грядках, а також теплицях. Додають до борщів, пирогів, салатів.

  • Червоний — має прямостояче червоне стебло і зелене листя з червоними прожилками, соковите та кучеряве. Для приготування страв використовують листя та черешки.

  • Веселка — формує велике листя та черешки різних відтінків — від жовтого до яскраво-червоного.

Вирощування мангольда на грядці — справа не дуже складна, але чомусь ця культура досі не сильно популярна серед городників в Україні. Та якщо дотримуватися агротехніки цієї культури, навіть малодосвідчений господар зможе отримати смачний та поживний врожай листкового буряка.