“Без верби й калини нема України”, — каже народна мудрість. Яскраві червоні ягоди калини символізують мужність, силу духу. Калина добре росте в наших широтах, оскільки тут досить сприятливі для неї умови. Цінується калина і за свої цілющі властивості, які здавна відомі в народній медицині.
Калина не боїться суворих зим, може рости в сирих місцях, ба більше — волога потрібна їй для гарного зростання. Сьогодні ми розповімо, коли та як краще садити калину, якщо ви вирішили виростити цю культуру у своєму садку. Хоча культура ця не дуже вимоглива до умов, все ж варто буде згадати і про правильний догляд, щоб калина гарно цвіла та давала рясний врожай корисних ягід.
Коли краще садити калину
Висаджувати калину можна навесні або восени. Оберіть для неї місце, де буде діставати сонце, але при цьому буде і притінок. Ґрунт повинен бути нейтральний або слабокислий. У випадку, якщо у вас кислий ґрунт, попередньо його краще завапнувати.
Підготуйте посадкову яму розміром 50*50*50 см. Відстань між кущами залиште не менш як 2,5 м. Наповніть яму на 2/3 поживним субстратом (верхній шар ґрунту з ями + 1 відро торфу + 2 склянки нітроамофоски), добре полийте і залиште на кілька днів. Далі наповніть яму залишком субстрату так, щоб вийшла гірка висотою 10 см. Коріння розташовують на цьому горбку, розправляють його, досипають трохи ґрунтосуміші, що залишилася, і утрамбовують. Потім посадки рясно поливають і мульчують торфом. Шийка кореня саджанця повинна бути на 5-6 см нижче рівня ґрунту.
Висаджувати восени саджанці потрібно в період між листопадом і заморозками. Навесні висаджують до початку розпускання листя.
Як доглядати за калиною навесні
Хоча калина вважається пристосованою до вирощування у наших краях, все ж немає повної гарантії, що рослини не будуть уражувати хвороби. Тому рано навесні, до початку вегетації, потрібно провести обробку препаратами на основі міді. Застосуйте фунгіцид Гарт із розрахунку 30 г на 8-10 л води. Для захисту від ґрунтових шкідників (дротяника, несправжнього дротяника, ведмедки, личинок хруща) варто пролити ґрунт розчином препарату Антихрущ. Препарат має тривалий період захисної дії, запобігає розвитку стійкості у шкідників, має широкий спектр дії.
Якщо ви тільки-но (з осені або навесні) висадили саджанці, підживлювати їх не обов’язково. А дорослі кущі калини можна підживити комплексним мінеральним добривом для ягідних.
До початку сокоруху також варто провести обрізку. Видаліть пошкоджені, сухі, хворі гілки, а також ті, що загущують крону. Це потрібно не лише для естетичного вигляду куща, а й для омолодження рослини.
Догляд за рослинами влітку
Калину рекомендується регулярно поливати, особливо в період тривалої посухи та у спекотні літні дні. Вода повинна проникати глибоко в ґрунт і сягати кореневої системи. З іншого боку не допускайте застою води, щоб коріння не почало гнити. Влітку також пристовбурні кола калини можна замульчувати, щоб утримувати довше вологу.
Перед та після цвітіння можна підживити рослини для кращого формування квітів та зав’язі.
Особливості догляду восени
В осінні місяці потрібно прибирати листя, яке калина скине. А також знову можна замульчувати пристовбурні кола.
В кінці осені збирають ягоди калини. Знімайте їх обережно, пучками, зрізайте за допомогою ножиць або секатора. Підвісьте зібрані пучки у холодному сухому приміщенні для зберігання. Якщо ж такої можливості немає, ягоди можна заморожувати до весни.
З рослин обов’язково потрібно знімати всі плоди, особливо муміфіковані, а також прибирати їх навколо рослини. Такі плоди можуть стати джерелом розповсюдження інфекцій.
Після опадання листя можна провести санітарну обрізку, щоб видалити сухі і пошкоджені гілки. Робіть це в сухий та ясний день.
Користь калини для нашого організму
Гіркота ягід калини подобається не всім, однак вони мають цілющі властивості. Ягоди калини містять велику кількість вітаміну С та Р, каротин, пектини, органічні кислоти, дубильні речовини.
У лікувальних цілях можна використовувати не лише свіжі, а й сушені ягоди, робити настої та відвари, заготовляти сік калини. Але корисними вважаються не лише ягоди. Із квіток роблять настоянки, з молодих пагонів і бруньок — відвари.
Ягоди калини використовують і в кулінарії. Їх перетирають з цукром і роблять заготівлю на зиму, з ягід готують пироги, джеми, соуси до м’яса і риби.
Популярні сорти калини
- Марія — сильнорослий кущ з міцними пагонами. Сорт має гарну зимостійкість, а також високу стійкість до хвороб. Ягоди яскраво-червоного кольору, солодкувато-кислі, мають легку терпкість.
- Рубінова — сорт стійкий до морозів та посухи. Ягоди мають тоненьку шкірку, соковиті, солодкі з гіркуватістю.
- Україночка — кущ до 2,5 м у висоту. Ягоди світло-червоні, соковиті, солодкі з гіркуватістю, яка після настання заморозків стає не такою вираженою.