Японська редька або дайкон, попри свою популярність, усе ще залишається екзотикою на присадибних ділянках українців. Одні господарі вже досить давно спробували цей вид редьки, переконалися у її невибагливості та смакових якостях, а тому щороку вирощують дайкон на своєму городі. Інші ж лише пізнають її особливості та вагаються, чи варто її сіяти. Тому сьогодні спробуємо відкинути ваші сумніви та більше розповісти, в чому особливості цієї редьки, як та коли її потрібно сіяти, а також пояснимо нюанси правильного догляду за цією культурою.
Особливості редьки дайкон
Коренеплід з родини капустяних дає досить високий врожай, якщо правильно за ним доглядати. Але спершу варто розповісти більше про саму культуру. Коренеплоди зовні білого кольору, можуть бути витягнутими, як морква, або ж округлої форми. Власне, у перекладі з японської назва редьки означає “великий корінь”. І справді, коренеплоди можуть виростати від 600 г до 4 кг залежно від сорту та способу вирощування. Особливістю коренеплодів є те, що вони не мають гостроти, що притаманна традиційній нам чорній редьці. А ще вони більш соковиті, їх додають під час приготування різних страв, але про це розповімо далі.
Дайкон формує розетку із сильно розсіченими листками. Характеризується гарною лежкістю, а ранні сорти можна збирати вже через 40 днів.
Як сіяти насіння
Технологія вирощування редьки дайкон не сильно відрізняється від звичайної редьки. Ранньостиглі сорти можна сіяти навесні та восени. Якщо сіяти насіння влітку, то тривалий світловий день вплине на формування коренеплоду: він може вирости маленький, натомість рослина буде стрілкуватися.
Навесні сіяти насіння можна відразу у відкритий ґрунт протягом квітня — рослина досить холодостійка. Але щоб отримати більш ранній врожай, практикується також посів на розсаду. Насіння сіють в окремі горщики, а тривалість вирощування розсади приблизно 30 днів.
Осінній посів проводять в кінці серпня або на початку вересня. Скоростиглі сорти встигнуть наростити коренеплоди до морозів, а ви будете мати хороший врожай, який може певний час зберігатися. Про терміни зберігання конкретного сорту зазвичай вказують виробники на пакуванні.
Насіння редьки досить велике, а щоб простимулювати його схожість, можна замочити перед посівом у розчині Авангард Стимул. Це добриво на основі стимуляторів росту, яке забезпечить дружні сходи, а також підвищує стійкість рослин до стресів, хвороб та несприятливих погодних умов. Для замочування насіння потрібно 20-30 мл препарату на 500-700 мл води. Замочіть насіння на 3-4 години і посійте. Залишок розчину розведіть у 10 л води і полийте посіви.
Якщо у вашому регіоні погода навесні дуже мінлива, замочити насіннєвий матеріал можна і у розчині Авангард Гроу Аміно. Це добриво-антистресант, яке допомагає рослинам долати стреси та підвищує ріст і розвиток культур. Для замочування насіння потрібно 100 мл препарату на 500-700 мл води. Принцип замочування насіння такий самий, а після посіву також розведіть залишок розчину у 10 л води і полийте майбутні сходи.
Що потрібно рослинам під час вегетації
Дайкон невибагливий до умов вирощування. Та все ж для отримання високого врожаю необхідно знати нюанси агротехніки:
-
Ґрунт. Добре росте дайкон на легких ґрунтах з низьким заляганням ґрунтових вод. Кислотність повинна бути нейтральною.
-
Попередники. Не варто сіяти дайкон після інших хрестоцвітих: редиски, редьки, капусти. А от гарними попередниками будуть томати, огірки, картопля.
-
Полив. Ділянку, де росте дайкон, найкраще тримати у злегка зволоженому стані. За нестачі вологи рослина може почати стрілкуватися.
-
Розпушування ґрунту. Важливий агрозахід, щоб повітря надходило до коренеплодів. Проводьте розпушування регулярно.
-
Хвороби. Як і інші хрестоцвіті, дайкон може уражатися хворобами за неправильного догляду. Тому найкращим заходом буде дотримання правил вирощування: не заливайте рослини, дотримуйтеся сівозміни, за можливості обирайте стійкі до хвороб сорти, видаляйте бур’яни, проводьте передпосівну обробку насіння.
Коли збирати врожай
Збирати врожай потрібно в сухий погожий день. Якщо сіяли редьку восени, краще зібрати коренеплоди до настання морозів.
Часто дайкон можна збирати, висмикнувши за бадилля. Але на важких ґрунтах доведеться викопувати вилами. Викладіть коренеплоди, щоб гарненько їх просушити. Далі очистіть від землі, обріжте бадилля, огляньте, чи немає пошкоджень або уражень. Здорові коренеплоди покладіть у ящик з піском та зберігайте в погребі.
Як використовувати редьку дайкон
Коренеплоди редьки дуже корисні. Вони містять вітаміни А, групи В, С, Е, а також калій, кальцій, фосфор, цинк, залізо. Завдяки більш м’якому смаку, порівняно з чорною редькою, дайкон додають у найрізноманітніші страви навіть сирим: салати, сендвічі. Також дайкон маринують з іншими овочами, варять, тушкують, додають у супи. Смачний дайкон у поєднанні з морквою, грибами, коріандром, м’ясом птиці.