Шкідники саду – головний біль кожного садівника. Якщо хвороби можна попередити та вилікувати, то листовійка, довгоносик, попелиця, мурахи, короїд, склівка запросто переселяться із сусіднього саду, навіть якщо до цього ви від них обробили всі свої дерева. Захистити сад можливо, якщо підійти до проблеми комплексно.

Відразу зауважу, що обприскування попелом, мідним купоросом, сечовиною не ефективно в боротьбі з комахами. Липучі приманки для комах також не в змозі захистити весь сад від шкідників, але зменшують їхню кількість на окремих деревах.

Щоб листя та плоди залишались непоїденими, скористайтесь професійними препаратами – інсектицидами. Таких обробок може бути до 10 за літо, особливо якщо сад сильно заражений. Але взявши під контроль шкідників зараз, буде менше клопоту з ними в наступні роки.

Восени захист саду від шкідників, окрім обробки, включає перекопування землі навколо дерев, бо багато шкідників зимує у пристовбурних колах. Також обов’язково визбируйте усі опалі плоди.

Обробка дерев навесні від шкідників

Рання обробка дерев при перших градусах тепла зупинить розвиток личинок під корою та в бруньках. Так ви знищите зимуючі види кліщів, попелицю (на кісточкових та яблуні-груші вона відрізняються), листових блішок, молів, червців.

Рекомендую обробити комбінацією препаратів Захват Ойл, 2% + Гарт, 40 г на 10 л води, що одночасно послужить і профілактикою грибкових захворювань.

У період розпукування бруньок (фаза «зелений конус») та перед цвітінням (фаза «рожевий бутон») слід обробити дерева препаратом Антиколорад Макс – 2-2,5 мл на 5–8 л води. Таке обприскування знищить брунькового довгоносика, квіткоїда, а якщо в розчин додати препарат Страж, то одночасно попередить і грибкові хвороби.

Після цвітіння під час формування плодів активізуються гусені плодожерки та личинки плодових мух. Тому в кінці червня важливо обробити дерева сумішшю Антигусінь, 4 мл + Захват Ойл, 40 мл (або Тандем, 10–15 мл на 10 л води на вишні або черешні) – на 5–8 л води.

Усі обприскування роблять із перервою 10–14 днів.

Від гусені плодожерки, яка робить ходи в плодах, також обробляють дерева препаратами АТО Жук, 2 мл або Антиколорад Макс, 2,5 мл на 5–8 л води.

Кілька обробок необхідні через те, що різні шкідники активізуються в різний час. До того ж вони дають декілька поколінь за сезон, тож для повного їх знищення доведеться кропити кілька разів.

Як боротися із попелицею на деревах

Попелиця, здається, найвідоміший шкідник у саду. Зазвичай якщо рядом є мурашники, згодом не забариться з’явитися й попелиця. Шкідники висмоктують соки із молодого листя, а мурахи «пасуть» колонії попелиці та ревно захищають їх від інших комах, оскільки живляться солодкими виділеннями попелиці.

Яблуні, вишні, сливи уражають різні види попелиць, але шкода від них однакова. Існує багато народних способів боротьби із попелицею – обприскування листя настоями попелу, гірких трав, бордоською рідиною.

Ці засоби не стільки вбивають шкідників, скільки псують їм апетит гірким смаком. Щойно попелиця з’явилася на листі, її можна змивати водою.

Також якщо на ділянці багато мурашників, краще розкласти принади, щоб мурахи залишили насиджене місце. Рекомендую для попелиці використовувати згадані вище препарати, а від мурах застосовувати Антимураху (2,5 г на 1 кв.м).

Препарати від попелиці та мурах застосовують одночасно.

Основні шкідники саду

Бруньковий довгоносик живиться бруньками, прогризаючи в них дірки. Як наслідок вони не розкриваються, а засихають.

Квіткоїд – чорний жук овальної форми, який ласує серцевиною квіток, що розкрилися.

Короїд – коричневий жучок, який живе під корою дерев і харчується соками. Шкідник робить сотні ходів всередині дерева, що з часом може призвести до всихання дерева. Сліди перебування короїда – коричнева труха біля стовбура.

Листовійка – до неї належать кілька видів метеликів, схожих на міль. Шкодять дереву гусені зеленого або рожевого кольору, які поїдають листя. Гусінь ховається у листі, скручуючи й заплітаючи його павутиною зсередини.

Оленка волохата – симпатичний пухнастий чорний жучок із плямками на спинці, який ущент пошкоджує квіти на яблуні, груші, абрикосі, винограді. На початку травня в період розпукування квіткових бруньок жук, який перезимував, виходить із ґрунту та піднімається на дерево. Оленка волохата любить синій колір, тому принади для неї ставлять у синьому посуді. Якщо дерева невисокі, жуків струшують на покривала й знищують. Допомагає також перекопування пристовбурних кіл та обробка спеціальними препаратами.

Щитівка – біда багатьох дерев у саду. Ці шкідники нагадують чорні плямки і свою назву отримали через те, що зверху вкриті ніби щитком, під яким сховані ніжні частини комахи. Боротись з ними важно, бо міцне покриття захищає їх навіть від препаратів. Щитівки висмоктують клітинний сік, і вже в кінці серпня відкладають яйця. Добре себе зарекомендував у боротьбі із щитівкою та її личинками препарат АТО Жук, яким обробляють через 5 днів після закінчення цвітіння.

Яблунева плодожерка – шкідник, який чинить шкоду у вигляді гусені: вона робить ходи у плодах, поїдаючи насіння. Через це урожай ранніх сортів яблук швидко гниє та обсипається зеленим.

Яблунева медяниця – комаха, схожа на велику попелицю із прозорими крильцями, яка висмоктує соки із зелених пагонів, через що обпадає цвіт та зав’язь.

Вишнева муха – комаха, яка відкладає яйця у достигаючі ягоди вишні та черешні. Личинки, які вилупились, живляться м’якоттю плодів, які гниють та обпадають.

Сливова товстоніжка – чорна муха, личинки якої живляться ядерцями кісточок слив. Плоди обсипаються ще зеленими.

Окрім боротьби зі шкідниками, важливо також знати, як доглядати за садом. Про комплексний догляд за садом навесні та восени можна прочитати тут.

Урожай фруктових дерев напряму залежить від того, як ретельно ви піклувались про здоров’я рослин. На шкідників, які з’явились у саду, потрібно негайно відреагувати. Краще за все від них допоможуть сучасні препарати, які діють на широкий спектр шкідників.

У спекотну погоду сад більше потерпає від комах, тому раджу подбати про рослини заздалегідь і діяти на випередження, щоб не втратити до 90% врожаю.