У мене є друг на Черкащині у Смілянському районі, який мріяв збирати ящиками власні соковиті персики ще у серпні, як це роблять у приморських селищах. Знаючи, що це південне дерево, він часто мене розпитував, коли і як посадити персик, чи правильно саджати персик навесні і де саме на ділянці це краще зробити.

Я добре знаюся на садівництві південних культур та й неодноразово консультував садівників щодо посадки та вирощування персика в різних регіонах України. Тому зібрав кілька універсальних порад, як саме вирощувати персик і де його садити, щоб досхочу наїдатися стиглими фруктами та ще консервувати їх на зиму в компотах.

Де і коли садити персик

Весняна посадка підходить усім районам із пізньою весною – до розпускання бруньок на деревці. Найперше слід визначитися із місцем, де ростиме дерево. Персик дуже не любить протяги, особливо узимку. Тому краще посадити дерево з північного боку так, щоб воно було захищене, наприклад парканом, стіною будинку, сараєм. Тоді навесні персик швидше зігріється, що прискорить цвітіння й плодоношення, а самі плоди будуть набагато солодшими. Уникайте також затінення, інакше крона гірше розвиватиметься, на корі з'являться хвороби і підвищиться небезпека вимерзання.

Яму для персика треба копати принаймні за 3 метри від захисної стіни, бо крона рослини швидко розростається. Також я порадив другу встановити поряд балки, бо через сильні вітри гілки з важкими плодами можуть поламатися і їх треба підпирати.

Головна умова посадки деревця – місце має бути достатньо сухим, тому якщо поряд є водостічна труба, таке місце не підійде. Яму бажано викопати зарання, краще з осені, щоб до цього часу у ґрунті вимерзли шкідники.

Персик висаджують у чорнозем або інший поживний субстрат, який перекопують із дрібними камінцями задля дренажу. До бідної на поживні речовини землі підмішують два відра перегною, додаючи 2–3 кг деревного попелу. Не знаючи точного складу ґрунту на ділянці, я б не радив вносити багато мінеральних добрив, щоб не обпекти корені саджанця.

Навесні викопайте яму завглибшки щонайменше півметра і стільки ж ушир. Посередині лунки зробіть невеличкий горбик із дренажу – керамзиту або шматочків битої цегли для кращого проходження води. Також по центру вбивають кілок, який триматиме деревце.

Зазвичай саджанці персика продають зі злегка підсохлими коренями, навіть якщо вони обмащені глиною та замотані у плівку. Більшість досвідчених садівників замочують корені у відстояній воді на кілька годин, а то й на ніч. Я раджу своїм друзям витримувати корені персика у вітчизняному стимуляторі росту Авангард Стимул. Для цього у 10-літровому відрі води розведіть 30 мл препарату та замочіть кореневу систему 3–4 години. Замочування сприяє утворенню потужної кореневої системи, оскільки речовини препаратів містять природні фітогормони росту.

Також важливо замочування кореневої системи до висадки в ґрунт в препаратах, що вбережуть корінчики від ґрунтових шкідників, які залюбки поїдають все на своєму шляху. Розчиніть 10 мл препарату Антихрущ на 1–2 літри води та замочіть кореневу систему на 1–2 години. Це надовго захистить деревце від личинок хруща, вовчка (ведмедки), дротяників та інших шкідників.

Антихрущ та Авангард Стимул можна використовувати одночасно.

Після цього саджанець поставте на дренажний горбик й обережно присипте землею, злегка підтягуючи догори, щоб розпрямились корені. Коренева шийка має бути вище на 3–4 см від рівня землі. Полийте щонайменше двома відрами води.

Осіння посадка персика

Цей спосіб посадки деревця мало чим відрізняється від весняного, але не підходить районам із сильними морозами. Тобто садити персик восени можна не пізніше, ніж за 1,5–2 місяці до очікуваних морозів. В більшості регіонів України висаджують персик на початку жовтня. В цей час денні температури ще помірні й до зими рослина встигне укорінитися. Саджанці, які перезимували і навесні дали пагінці, згодом виявляться більш морозостійкими та витривалими до перепадів температур.

Все більше садівників вирішує посадити на своїй ділянці персик, що не дивно, хто хоч раз куштував ароматні соковиті плоди. Для посадки вибирайте районовані сорти, доглядайте за деревами з любов'ю і вже через три роки на вас чекатиме урожай чудових персиків!