Плодожерка, листовійка, попелиця, щитівка, короїд на яблуні… Це лише невеличкий перелік шкідників, які завдають величезної шкоди деревам у саду, інколи позбавляючи нас половини або всього врожаю.

Садівники вважають боротьбу зі шкідниками основною роботою з догляду за яблунями. Та не всі знають, коли та чим правильно оброблювати дерева від шкідників. Нижче у статті я розповім, як позбутися небажаних комах.

Слід знати, що плодові дерева мають як спільних шкідників, так і притаманних лише певному виду рослини. То яких же комах-шкідників можна побачити здебільшого на яблуні?

Яблунева плодожерка

Яблунева плодожерка – найзліший ворог саду, а все через ненажерливість її личинок: лише пара метеликів може наплодити стільки гусені, що вона буде здатна подірявити в середньому 800 яблук. Це сіро-бурі метелики завбільшки до 2 см, із хвилястим візерунком на крилах. Вони відкладають яйця на листі, через 9 днів рожеві личинки виповзають на листя, заплітаючи та закручуючи його павутиною. За кілька днів переповзають на плоди, псуючи ще зелені яблука та виїдаючи насіння. Через її діяльність може обсипатися до 90% плодів.

Як позбутися гусениць на яблуні? Слід розібратися, як вони потрапляють на дерево та яку шкоду завдають. Личинки зимують у щілинах кори, а в молодому саду з саджанцями – в землі біля кореневої шийки. Тому основна профілактика – перекопування ґрунту навесні, зачищення сухої кори восени, своєчасне прибирання опалого листя та плодів. Дерева можна обмотувати ловчими поясами, щоб навесні гусінь, яка прокидається з приходом тепла (від 10 °С), не могла дістатися крони. Після цвітіння починається літ метеликів і відкладання яєць. У цей час розставляють принади із солодким сиропом, в яких шкідники тонуть. Також можна обробити дерева спеціальними препаратами, про які мова піде далі.

Як позбутися короїда

Короїд також зовсім небажаний гість на яблуні. Яблуню пошкоджують яблуневий, непарний та зморшкуватий короїди. Це невеличкі коричневі жучки, які живуть під корою старих і хворих дерев. Вони роблять ходи та живляться деревиною. Про їхню наявність свідчить пил на корі. За два-три роки яблуня, яку не лікували, може повністю засохнути. На короїдів у саду злітаються дятли – це сигнал про те, що слід уважно оглянути свої дерева.

Літ короїдів починається в кінці цвітіння і саме в цей час треба обприскати яблуні препаратами. Також можна скористатись хитрощами: розкласти навколо стовбура грубі гілки, щоб ранньої весни шкідник поселився в них та відклав яйця. А потім у кінці літа або восени такі пастки спалюють. Також ранньої весни можна змастити стовбури глиною, до якої додали свіжого гною – це відлякне короїдів.

Щитівка на яблуні

Щитівка – дрібна комаха, яке настільки надійно вкрита щитком-черепашкою, що зовні схожа на невелику крапку. Однак враження оманливе – це серйозний шкідник. Доросла комаха не пересувається, перебуває на одному місці, присмоктавшись до листа або гілочки, тоді як личинки активні, їх ще називають личинки-бродяжки. Через 5–6 днів після цвітіння яблуні необхідно обприскати листя та гілки препаратом від щитівки. У серпні щитівка відкладає під щитком сотню яєць. Щитівка, яка найчастіше вражає яблуню, має вигляд коми і тому називається комоподібною. Боротися з нею народними засобами неефективно – її надійний панцир захищає від впливу речовин. Тому допоможуть впоратися зі щитівкою професійні препарати.

Яблуневий квіткоїд

Темно-бурі жучки завдовжки до 0,5 см живуть у корі біля кореня, прокидаючись із приходом тепла (6–7 °С). Коли розпускаються бруньки, квіткоїди паруються, відкладаючи у квіткові бруньки яйця. За колиску потомству слугують тичинки квіток. За тиждень вилуплюються личинки, які харчуються частинами квітки, і тоді заражені квіткові бруньки вже не розкриваються, а засихають. Через тиждень-два після цвітіння шкідники прогризають ходи назовні і вилітають (ближче до кінця травня). У цей час вони харчуються молодим листям, зав’яззю плодів. У липні ховаються під кору, а восени спускаються ближче до землі. Боротися з цими шкідниками можна традиційно – перекопуванням ґрунту навколо дерев восени та навесні, зачищенням сухої кори. Також вранці можна струшувати комах із дерев на розстелені покривала. Втім, за великої зараженості жуками доведеться застосувати спеціальні препарати.

Попелиця на яблуні

Зелена яблунева попелиця – одна із найпоширеніших напастей у саду, від якої найбільше потерпають молоді дерева. Попелиця випиває соки з молоденьких пагонів, листочків, обліплюючи гілочки та листя й залишаючи липкий наліт, на якому згодом можуть розвинутись грибки. Частий супутник попелиці – мурахи. Народні способи захисту від попелиці – обробка дводенними настоями попелу (2–3 л на 10 л окропу) чи тютюну (200 г на 10 л окропу) один раз на 10 днів, не частіше. Корисно завести в саду сонечок – цей хижак здатен з’їсти 100 попелиць за день, а його личинки – до 1000 попелиць. Окрім народних засобів не варто забувати і про вітчизняні препарати.

Як обробляти яблуні від шкідників

Для садівників далеко не новина, що повністю позбутися шкідників народними засобами неможна, особливо при великій зараженості дерев. Тому раджу застосовувати дієві препарати, що мають широкий спектр дії, щоб не довелось купувати різні препарати проти різних шкідників.

Для яблуні необхідна кількість обробок за сезон – до 10. Звісно, якщо ви не займаєтесь вирощуванням на продаж і обсяги врожаю для вас не принципові, кропити можна й менше. Але найважливіше – визначити час, коли найефективніше оброблювати, щоб знищити шкідника цілком. Також для кращого ефекту можна поєднати в бакових сумішах препарати від шкідників і хвороб.

Першу обробку яблунь від зимуючих шкідників проводять ранньої весни до набрякання бруньок препаратами Захват Ойл 1,5–2% + Гарт 30 г на 10 л води.

Під час розпукування бруньок покропіть комбінацією препаратів Антиколорад Макс 2,0 мл + Страж 3 мл на 5–8 л води. Перед цвітінням, через 10–14 днів, повторіть обробку.

Після цвітіння проти більшості шкідників ефективне поєднання препаратів Антигусінь 4 мл+ Самшит 3 мл + Захват Ойл 40 мл на 5–8 л води. Можна додати також препарат Антикліщ Про 10 мл. Цим же розчином повторюють обробку через 3 тижні, коли яблучка будуть завбільшки з лісовий горіх.

Через 10 днів від початку формування плодів оброблюють від першого покоління плодожерки та поширених хвороб сумішшю Фас 2,5 мл + Страж 3 мл + прилипач Тандем 10–15 мл на 10 л води.

Подальшу обробку проводять під час дозрівання плодів. Через 30 днів після обробки від плодожерки повторюють обробку від другого покоління. Для цього змішують у 8 л води препарати Захисник 16 мл + Ато Жук 3 мл + прилипач Тандем 15 мл.

Хоча шкідників у яблуні багато, це не привід опускати руки! Навпаки, треба докласти всіх зусиль до їхнього знищення. Для цього можна скористатися народними засобами, а також обов’язково підключити професійні препарати із широким спектром дії. Бажаю вам вийти переможцем у боротьбі за врожай і ласувати власними яблуками усю осінь та зиму!