Яблуня посідає почесне місце у саду кожного господаря ще з давніх давен. Проте вона часто піддається атаці різних хвороб, і щоб отримати щедрий врожай, необхідно постійно оглядати свої рослини й оперативно реагувати при появі перших симптомів.

Нижче в статті я розповім про найбільш поширені хвороби яблуні, включаючи хвороби кори яблунь.

Які хвороби плодових дерев яблуні існують

Радіючи соковитому й смачному врожаю яблучок, господар не повинен забувати, що хвороби підстерігають на кожному кроці, тому так важливо дотримуватись умов вирощування, які не дадуть хворобам жодного шансу. Хвороби і шкідники яблуні часто заселяються на ослаблених рослинах, тому догляд за садом має бути ретельним.

Давайте розглянемо найпоширеніші хвороби яблунь.

Парша – грибкова хвороба, яка уражує листки та плоди, рідше квітки та пагони. На листочках візитна картка парші – округлі сірі плями з оксамитово-оливковим нальотом. В дощову погоду листя вкривається суцільним темно-сірим нальотом. Сильно уражені листки, квітки й зав’язь засихають й опадають. На плодах парша так само проявляється круглими темно-сірими плямами. Хворе яблучко в місці плями потовщує шкірку, яка захищає плід від глибшого проникнення грибка. Через це стримується ріст яблук, вони деформуються, а в уражених місцях розтріскуються, гниють і зрештою опадають.

Борошниста роса уражує листя, молоді пагони, суцвіття, рідше – зав’язь, плоди. Цю хворобу можна помітити навесні, після розпускання бруньок. На листках і суцвіттях проявляється борошнистий білий наліт. Листки викривляються, їхні краї закручуються донизу, всихають. Суцвіття повільно розвиваються, цвітуть неоднорідно, пелюстки жовтіють і опадають.

Бактеріальний опік – бактеріальна хвороба, від якої в’януть квітки, швидко стають коричневими або чорніють й засихають. Інфекція переходить на листки й гілочки. Інколи може засохнути ціла гілка чи все дерево. Хвороба підступна: лише за кілька днів бактерії поширюються пагонами на 15–30 см. Гілочки спершу стають світло-коричневими, а потім темно-коричневими. Також хворобу називають опіком плодових через зовнішню схожість уражених рослин із тими, які постраждали від вогню – всохлі гілки наче попечені вогнем. У вологу погоду (після дощів, гроз) бактеріальний опік на плодах розвивається досить швидко. Яблука стають коричневі, чорніють, із ранок витікає липка рідина від молочного до янтарного кольору.

Моніліоз – грибкова хвороба, яку ще іноді називають «плодовою гниллю». Спочатку на поверхні плоду з’являється невеличка бура пляма, що з часом охоплює весь плід. На поверхні гнилої плями утворюються світло-жовті подушечки, розміщені концентричними кругами. Згодом такі яблука зморщуються і всихають на гілках. Заражені плоди треба знищувати, бо в них зимують спори грибка.

Лікування кори яблуні

Не всі хвороби яблуні уражують листя й плоди. Часто доводиться замислитися про лікування стовбура яблуні. На жаль, є хвороби кори яблунь, які можуть призвести до загибелі дерева.

Чорний рак – одна із найнебезпечніших грибкових хвороб кори. Спочатку з’являються круглі втиснуті коричневі або буро-фіолетові плями. Їх форма часто змінюється, але на межі зі здоровою тканиною утворюються складки, від чого кора чорніє й вкривається тріщинами. Потім частина кори відмирає та опадає, оголюючи почорнілу деревину.

Якщо на молодих гілочках раптово здувається кора, розривається і звисає шматками, це інший тип прояву хвороби. Такі гілки швидко всихають разом із коричневими листками та зморщеними яблучками. Через ці ознаки чорний рак ще називають вогневицею та «антоновим вогнем».

Щоб урятувати дерево, при перших симптомах хвороби зачистіть хворі місця, захопивши 1,5–2 см здорової кори. Всі зрізані частини треба спалити. Після очищення кори обробіть рани 5% залізним купоросом або 1% мідним купоросом. Після дезінфекції замастіть зрізи садовим варом.

Рак плодових дерев – хвороба, яка нагадує за ознаками чорний рак, але зі своїми відмінностями. У місці утворення вдавленої плями, що розростається, утворюються тріщини й напливи, оточені темно-червоними горбиками зі спорами грибка. Внаслідок цього порушується водний баланс та обмін речовин загалом, від чого хворі дерева частіше вимерзають взимку, піддаються іншим хворобам і з часом гинуть.

Цитоспороз, або інфекційне всихання – грибкова хвороба стовбура та гілок, яку можна розпізнати за великими червонувато-коричневими плямами. Уражена кора не опадає, але розм’якшується при спробі зняти її з дерева. Якщо яблуню не лікувати, вона з часом всохне.

Лишайник – це паразит кори дерев, який уповільнює розвиток всього дерева і не дає йому повноцінно плодоносити. Лишайник складається зі слані (вегетативне тіло) – поєднання гриба і водорості. Лишайник не висмоктує соки з дерев, але є сприятливим середовищем для розвитку хвороб та шкідників. Дуже часто він заселяється на старих деревах. Своєчасна обробка яблуні залізним чи мідним купоросом або побілка вапном є профілактикою появи лишайників.

Чим обробити?

Першу обробку саду варто провести ранньою весною до початку сокоруху та набрякання бруньок.

Детальніше про обробку плодових дерев я розповідаю у статті тут.

Я обробляю свій яблуневий сад професійними препаратами, що гарантує тривалий та надійний захист. Перша обробка – комбінацією препаратів Гарт 30 г + Захват Ойл 2% розчин на 10 л води. Пізніше за потреби варто застосувати препарати від грибкових хвороб Страж (3 мл на 5 л води на 1 сотку), Захисник (14–16 мл на 8–10 л води). Препарати слід чергувати, щоб не виникала резистентність (звикання) збудників до діючих речовин. Обов’язково роблять перерву між обробками 10–14 днів.

Восени від лишайників я рекомендую обприскувати дерева залізним купоросом – 500 г на 10 л води.

Профілактичні обробки й ретельний догляд в осінній і ранньовесняний період – запорука здорового урожаю.