Чи не найчастіше питання від садівників – чому чорніє горіх? Але перш ніж на нього відповісти, важливо розібратися, якого виду виникли плями, коли і як вони з’явилися. Хвороби волоського горіха дуже поширені, оскільки через висоту й обсяг крони старі дерева роками не обробляються – ось і стають розсадниками хвороб для молодших дерев. Боронь вас Боже спилювати горіхи через такі дрібниці, як хвороби! Нижче в статті я розповім, як впоратися з хворобами горіха. Більше про вирощування волоських горіхів можна прочитати тут.

Найпоширеніші хвороби волоського горіха

Перш ніж перейти до опису хвороб, важливо подбати про достатню поживність ґрунту. На бідних або кам’янистих ґрунтах хвороби волоського горіха виникатимуть частіше. Також появі плямистості на волоських горіхах сприяє підмерзання дерев взимку або ослаблення від посухи. Щоб врятувати хворі дерева, уражені гілки вирізують навесні із захопленням 5–7 см здорової деревини та дезінфікують зрізи мідьвмісними препаратами.

Марсоніоз (бура плямистість) – поширена грибкова хвороба, яка активізується на горіхових деревах у травні в дощову погоду. Спершу листя й зелені горіхи вкриваються бурими плямами, потім чорніють, листя скручується й обпадає. Плоди втрачають вологу, через що ядра виростають на третину менше звичайної маси. Сильно уражені плоди розтріскуються й передчасно осипаються. Хворий на марсоніоз горіх часто підмерзає. Для профілактики й лікування дерева застосовують щорічне обприскування 1% бордоською рідиною. Обробляти необхідно в період розпускання бруньок і ще двічі з інтервалом 2–3 тижні залежно від препарату. Восени також важливо збирати опале листя і спалювати подалі від ділянки.

Бактеріоз – поширена проблема горіхів, помітити яку можна ще навесні.

Коричневі плями з’являються на листі, молодих пагонах, суцвіттях, а потім на плодах. Бактерії, що викликають захворювання, можуть потрапити на рослину з пилком у період цвітіння. Уражені бактеріозом суцвіття не утворять зав’язі, через що вже навесні можна втратити більшу частину врожаю. Якщо бактерії активізувалися пізніше, молоді пагони засихають, всередині деревина темніє, а на плодах з’являються вдавлені виразки. Якщо хвороба проявиться серед літа, ядра багатьох плодів загниють. У період окостеніння горіхової шкаралупи бактерії ушкоджують тільки зелену оболонку. На молодих саджанцях бактеріоз проявляється утворенням перетяжки на кореневій шийці, в наслідок чого дерево зупиняється в рості і надламується.

Від бактеріозу до цвітіння дерево необхідно обприскати 3% бордоською рідиною, а через 2–3 тижні після цвітіння 1% бордоською рідиною або 0,5% розчином сечовини.

Біла плямистість – грибкова хвороба, яка активізується у вологу погоду і проявляється світлими плямами на листі. Спершу вони блідо-зелені, наче знебарвлені, а згодом біліють. Потім плями стають опуклими, здається, ніби листя вражене кліщем. Сильне зараження може призвести до осипання листя, що дуже ослаблює дерево. Обробки рекомендую провести ті ж, що і для попередніх двох хвороб.

Кореневої рак – захворювання, яке проявляється наростами на коренях. Цьому сприяють будь-які механічні пошкодження коренів саджанців під час посадки: тріщинки або ранки. На корінцях утворюються чималі пухлини-нарости, через які припиняється ріст дерева, падає врожайність або плодоношення припиняється взагалі. Якщо горіх сильно уражений, хвороба може призвести до загибелі дерева. На жаль, вилікувати від кореневого раку неможливо. Максимум, що можна зробити, якщо при пересадці саджанця виявите нарости, – зрізати їх. Потім замочити корінці на 5 хв в 1% розчині каустичної соди, після чого промити корені проточною водою й посадити. 

Чим обробляти

Крім прийнятої для всіх плодових дерев ранньовесняної обробки 3% бордоською рідиною, а пізніше 1% розчином, я раджу застосовувати спеціальні препарати. Їх можна поєднувати в бакових сумішах із препаратами від шкідників. Для короткочасного швидкого захисту рекомендую препарат Гарт (30 г на 8–10 л води). Для тривалого захисту обприскуйте дерева системними препаратами, наприклад, Страж (3–4,5 мл на 5 л води) та Захисник (30 мл на 5–8 л води).

Хвороби волоського горіха – не привід, що відступити й не вирощувати цю культуру, тим більше, що у сприятливих умовах ці дерева ростуть 300–400 років. Правильний догляд і своєчасна обробка – і корисні й поживні плоди щорічно тільки прибуватимуть.