Я ще не зустрічав людини, яка б не любила черешню – це дерево дуже популярно в наших садах. Однак не всі знають, як правильно обрізати черешню, щоб отримати хороший урожай стиглих ягід. Обрізка черешні навесні – доволі клопітка справа, але для дбайливого господаря турбота про кожну рослину в радість.

Беручись до обрізки черешні, пам’ятайте, що ягоди зав’язуються на однорічних гілках, тобто тих, які з’явилися минулого року. Більшість таких гілок росте цілим букетом в різні боки з основної гілки. Тому основне завдання обрізки – прорідити крону, зупинити стрімкий ріст верхівки та зберегти плодові гілочки.

Основна обрізка черешні припадає на ранню весну, до розпускання бруньок. Однак проріджувати крону час від часу не завадить також влітку й восени.

Обрізка черешні в перший рік

Купуючи саджанець черешні-однорічки, ви зазвичай отримуєте пагін без гілок. Якщо він коротший за 1 метр, не обрізуйте його, хай трохи підросте. Якщо більший – обріжте так, щоб залишити шість бруньок від того місця, де буде закладений перший ярус скелетних гілок. Найкраща висота для першого ярусу – 50 см над землею. Після зрізу верхівки саджанець буде заввишки 1–1,2 м.

У перший рік можна обрізати гілки саджанця-дворічки. На центральному пагоні з 1–2 гілками залишають 5 бруньок, решту частину гілок зрізують. Ці дві гілки покладуть початок першому ярусу, на якому зазвичай має бути 4–5 гілок. При цьому верхівку вкорочують на відстані 6 бруньок від цих гілок.

Якщо саджанець має вже 3–4 гілки, їх вкорочують на одному рівні – приблизно на 50 см.

Не забувайте про профілактичну обробку всіх плодових дерев, яку проводять впродовж сезону.

Обрізка черешні на другий рік

Зазвичай на другий рік після посадки продовжують формувати перший ярус скелетних гілок. Вони мають рости на відстані 20–30 см одна від одної. Якщо в саджанця було 4–5 скелетних гілок торік, закладайте другий ярус з 3–4 гілок нового приросту. Торішні скелетні гілки зрізують трохи менше – на 20–30 см. Відстань між гілками першого та другого ярусу має бути щонайменше 60 см. Також слід видалити усі вертикальні гілки та ті, що ростуть вниз. Верхівку (провідник) залиште на 20 см вище за рівень верхніх обрізаних гілок. Якщо на дереві приросло мало гілок, я раджу обрізати їх на першу бруньку, щоб викликати розгалуження і додатковий ріст.

Обрізка черешні на третій-четвертий рік

Навесні третього року продовжуйте формувати другий ярус крони черешні.

Також укорочуйте торішні плодоносні пагони перед першою боковою гілочкою. Якщо якась міцна гілка лягає на іншу, можна не видаляти її повністю, а змінити напрям росту – зріжте перед бічним пагоном або перед брунькою, яка дивиться вбік. Туди ростиме нова гілка.

Слід очистити стовбур від нових гілочок, які ростуть на висоті до 80 см від землі. У кроні зрізують усі гілки, які ростуть під гострим кутом та спрямовані вниз, а також торішні гілки, якщо їхній приріст більше півметра. Їх укорочують удвічі.

Також у цей рік формуйте третій ярус з 2–3 гілок та обріжте верхівку трохи вище верхніх гілок. Паралельно займіться формуванням напівскелетних гілок: залиште міцні відгалуження на найперших гілках. Під кінець 4-го року на нижньому ярусі може бути 7–8 скелетних гілок, які виросли за другий-третій рік життя дерева.

Обрізка черешні на 5-й рік

На п’ятий рік крона вважається сформованою, якщо висота черешні не більша 3,5 м. Скелетні гілки мають рости у три яруси з відстанню між ними 70–80 см. Самі гілки не повинні перевищувати 4 метрів.

З цього часу дерево активно плодоносить.

Восени варто видаляти цьогорічні пагони, які надто загущують крону. Також прибирають сухі та поламані вітром гілки. Якщо доросле дерево має забагато гілок та його плоди дрібніють, можна приступати до омолодження: обрізати 1–2 скелетні гілки першого ярусу, виводячи міцну бічну гілку на заміну.

Літня обрізка черешні

Якщо ви вчасно не обрізали гілки, які виросли надто довгі чи під гострим кутом, їх можна зрізати після цвітіння, але до того, як плоди почнуть набирати масу.

Якщо черешня випускає надто довгі горизонтальні пагони, їхні кінчики відщипують. Зазвичай таку процедуру (пінцировку) проводять після збору плодів для того, щоб гілка не росла в довжину, а галузилась, закладаючи більше квіткових бруньок та ягід відповідно.

Про загальні правила догляду за своїм садом можна почитати тут.

Обрізка черешні справа вдячна, хоч, звісно, це не єдина запорука добірного врожаю: адже надто багато охочих у природі до делікатесних ягід. Проте, опанувавши правила обрізки своєї черешні, ви отримаєте заслужену віддачу від обраного сорту.