Хвороби черешні і їх лікування мають завжди залишатись на порядку денному у садівника, який планує отримати хороший урожай ягід, адже сортові дерева потребують постійного нагляду. Традиційно південна культура успішно росте й у північних районах – завдяки селекції існує до півсотні районованих сортів. Втім, інші умови вирощування часто роблять це дерево вразливим до інфекцій.

Нижче в статті я розповім про хвороби черешні і їх лікування, щоб великий урожай радував усю сім’ю, і єдина проблема, з якою б стикався садовод при вирощуванні черешні, зводилось би до строк: «Вишеньки-черешеньки, червонії спілі, чого ж бо ви так високо виросли на гіллі?».

Детальніше про те, як доглядати за черешнею впродовж сезону, читайте тут.

Які хвороби черешні трапляються найчастіше

Кокомікоз – це грибкова інфекція, яка видає себе червонувато-бурими цяточками на листі, які поступово збільшуються. Спори грибка активізуються в дощову погоду. Зазвичай у перші роки плодоношення хворіють лише ягоди, однак господарі можуть і не знати, що всихають і обсипаються ягоди від грибка. Коккомікоз із роками все більше уражує дерево, і вже в середині літа черешня починає скидати листя. І хоча нові пагони починають відростати практично одразу, дерево не встигає накопичити достатньо поживних речовин і входить у зиму ослабленим. Через це гірше закладаються квіткові бруньки на наступний рік, тому не варто очікувати від хворого дерева великий урожай.

Запобігти цій хворобі можна, обробивши дерево ранньою весною по сплячих бруньках 3% мідним або залізним купоросом (300 г на 10 л води), а перед цвітінням 1% бордоською рідиною або спеціальними препаратами, про які я розповім нижче.

 

Клястероспоріоз – грибок, який зимує в корі дерева, а влітку активізується на пагонах та листі черешні. Основні прояви хвороби черешні – дірки на листі та виразки на корі. Інша назва хвороби – дірчаста плямистість, бо коричневі плями з часом засихають і на їхньому місці утворюються дірки. Ягоди на ураженому дереві засихають й обпадають, відмирають тканини на гілках. Хворі гілки черешні обрізають, а заражене опале листя й плоди прибирають та спалюють. Обробку мідним купоросом, як і при кокомікозі, проводять до розпускання бруньок, бордоською рідиною – до цвітіння та через 3 тижні після відцвітання. Також можна три рази за весну обробити спеціальним препаратом проти грибкових хвороб.

Моніліоз, як і на інших кісточкових, уражує гілки з листям та квітками, створюючи враження, що по ним нібито пройшлися вогнем або окропом. Засохлі та повислі за одну ніч гілки необхідно негайно обрізати. 

Також моніліоз проявляється на плодах (сіра гниль): утворюється гниль із білими крупинками по боках на ягодах. Зараженню ягідок сприяють також шкідники черешні, тому обприскування має бути комплексними разом із препаратами проти шкідників. Перед обприскуванням всі заражені моніліальним опіком гілки видаляють, а потім оброблюють препаратом Гарт, 30–40 г на 8–10 л води. Наступну обробку проводять через 10 днів.

Бактеріальний рак – не грибкова, а бактеріальна хвороба, яка проявляється в утворенні коричневих виразок на листі, корі та передчасному почервонінню нестиглих ягід. На деяких деревах бактеріоз проявляється з 3 років життя. До середини літа все листя з плямами обпадає, а на ягодах утворюються спершу коричневі плями, які згодом чорніють, перетворюючись на сухі виразки. На корі проступає камедь. Хвороба підступна тим, що, на превеликий жаль, не лікується. Якщо дерево сильно уражене, рекомендую вирубати його та замінити на нове. Попередити хворобу можна своєчасним азотним підживленням та вчасним поливом.

Чим лікувати хвороби черешні

Для запобігання розвитку захворювань необхідний ретельний догляд за черешнею, який передбачає 4–5 обприскувань навесні та до 7 загалом за сезон. Можна застосувати такі поєднання:

- До набрякання бруньок – Захват Ойл, 1,5–2% розчин + Гарт, 30–40 г на 10 л води.

- У період розпукування бруньок (фаза «зелений конус») – Страж, 3 мл + Антиколорад Макс, 2,5 мл на 5–8 л води.

- Перед цвітінням по бутонах – Захисник, 14 мл + АТО Жук, 1,5 мл на 5–8 л води.

- Відразу після цвітіння – Антиколорад Макс, 2,5 мл + Страж, 3 мл на 5–8 л води.

- Через 12–14 днів – АТО Жук, 1,5 мл + Захисник, 14 мл на 10 л води.

- Через 10–12 днів (на пізніх сортах) – Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл на кожні 10 л води.

- Після збирання плодів (восени) – Страж, 3 мл + Захват Ойл, 40 мл + залізний купорос 500 г на 10 л води.

У запропонованій схемі я рекомендую застосовувати одразу 2 препарати – один від хвороб, другий від шкідників, однак ви можете самі вирішити, поєднувати їх чи застосовувати тільки фунгіциди для саду.

Для тривалішого захисту краще впродовж сезону не застосовувати один і той самий препарат більш ніж двічі, щоб не виникало звикання збудників хвороб до препарату. Тому найкраще чергувати препарати. 

Черешня може десятиліттями радувати вас відбірними солодкими ягодами, але за умови, якщо вона не хворіє. Дбайливі господарі завжди ретельно доглядають за своїми деревами, вчасно їх обприскуючи та слідкуючи за станом рослини, видаляючи гниль та сухі гілки. Бажаю вам, щоб черешня завжди радувала вас рясними врожаями!