Як доглядати за черешнею, щоб вона гарно росла і рясно родила? Догляд за черешнею має свої тонкощі, бо на мою думку, це доволі своєрідне дерево. Дізнайтеся про особливості обробки, поливу та запилення черешні, яка обдаровує нас такими смачними й корисними ягідками.

Полив черешні

Черешня не любить застою води, втім під час цвітіння й формування плодів дуже потребує поливу. Від початку травня до дозрівання ягід поливайте дерево раз на 10 днів по кілька відер так, щоб земля промокла на 40 см углиб. Полив припиніть за два тижні до збору врожаю, щоб ягоди не потріскались і не стали середовищем для розвитку спор хвороб.

Можна продовжити полив після збору ягід, особливо в посушливу осінь. І моя вам порада – добряче полийте черешню восени у жовтні-листопаді, якщо не було тривалих дощів. Це потрібно для того, щоб наситити рослину перед зимою, щоб дерева не повимерзали.

Обрізка черешні

Догляд за черешнею включає щорічну обрізку. Обрізка черешні потрібна, щоб розрідити крону та стримати ріст верхівки. 

Перші чотири роки скелетні гілки формують так, щоб їх довжина не перевищувала 4 метри. Верхівку зупиняють на висоті 3,5 м, принаймні на 20 см вище за інші гілки.

Якщо цікавитеся обрізкою дерев у саду, можете прочитати нашу статтю.

Оскільки всі цьогорічні горизонтальні прирости можуть бути плодоносними наступного року, обрізати їх слід дуже обережно. Сильні прирости вкорочують до першої бруньки чи бокової гілочки. Також влітку можна зробити пінцировку – відщипнути ніжну зелену верхівку пагонів, щоб прибрати точку росту. Це допоможе закладці більшої кількості плодових гілок.

Добриво для черешні

Навесні в перші роки після посадки саджанець підживлюють азотним добривом, щоб стимулювати ріст зеленої маси. Ранньої весни навколо дерева заробляють від 100 до 300 г карбаміду (залежно від віку дерева) у землю на глибину 10 см. Потім підживлення повторюють у травні, поливаючи двічі-тричі сечовиною (30 г на 10 л води). Найкраще добриво для черешні – калійно-фосфорне (300 г суперфосфату та 100 г сірчанокислого калію), яке розкидають в канавки на відстані 1–1,5 м від стовбура. Якщо дерево доросле і вже радувало вас плодами, сечовину вносять тільки ранньої весни, а осінні мінеральні добрива збільшують на 100 г. Через рік восени у пристовбурні кола розкладають 4–5 відер перегною. Раз на 5 років вапнують землю доломітовим борошном (до 0,5 кг на м кв.). Такий догляд за черешнею гарантує здоров’я й довголіття дерева.

Обробка черешні від шкідників та хвороб

Порівняно з вишнею черешня менш уразлива до хвороб типу моніліоз і кокомікоз; більш стійка до шкідників. Якщо ґрунт не важкий, без застою води, черешня роками може рости здоровою. Втім, профілактична обробка ніколи не завадить.

Про хвороби черешні можна більше дізнатися тут.

Від кокомікозу, клястероспоріозу, моніліозу та плодової гнилі перед та після цвітіння обробляють 1% бордоською рідиною, а по сплячих бруньках ранньої весни – 3%. Також можна використати спеціальні фунгіциди, наприклад, Гарт, Страж, Захисник.

Частіше черешневе дерево потерпає від шкідників: попелиці, листовійки, вишневої мухи, брунькових довгоносиків. Личинки й дорослі шкідники їдять молоді листочки, квіти та ягоди. Також чимало клопоту завдають короїди, різноманітні молі, кліщі. Від всього цього засилля шкідників треба обробити дерева 7–8 разів за сезон, зважаючи на стан дерева. Найважливіша обробка – весняна (по сплячих бруньках, у період розпукування бруньок, бутонізації, після цвітіння. Ранньовесняну обробку проводять сечовиною і залізним купоросом у пропорції 500 г на 10 л води та 3% бордоською рідиною. Серед спеціальних препаратів раджу обприскувати інсектицидами АТО Жук та Антиколорад Макс, чергуючи їх при обприскуванні з перервою 10–14 днів. Щоб не обробляти двічі, робіть бакові суміші, поєднуючи інсектицид із фунгіцидом.

Запилювач для черешні

Важкість отримання рясного урожаю черешні пов’язана з тим, що черешню треба запилювати. Розрізняють самозапильні (самоплідні) та перехреснозапильні сорти. Самозапильні дерева не потребують пилку з квітів іншого дерева, адже запилення відбувається ще в закритій квітці. Кількість ягід у самозапильних сортів залежить від сорту, тому обирайте ті, які за характеристиками підходять до вашого регіону.

Перехреснозапильні сорти для запилення потребують пилку квіток іншого сорту, ось тут і знадобляться різні сорти. Зазвичай до кожного несамозапильного сорту вказані найкращі сорти-запилювачі. Важливо пам’ятати, що цвітіння обох дерев має збігатися в часі й вони мають рости один від одного в межах 5 метрів. Також черешню добре запилюють більшість сортів вишні. Лише декілька сортів вишні можуть збільшити врожай черешні, наприклад Любська.

Втім, простий спосіб запилення – щеплення гілочок потрібного сорту на той сорт, який потребує пари. Розмноження черешні щепленням різноманітить урожай та економить місце в саду.

Догляд за черешнею восени

Як поливати та підживлювати навесні, я розповів вище. Восени добре провести санітарну обрізку. Для цього обрізають усі поламані й хворі гілки, після чого обробляють від хвороб і шкідників. Перекопують пристовбурні кола, щоб знищити личинки й лялечки комах. На зиму також можна побілити стовбури вапном, щоб понищити зимуючих під корою шкідників та захистити кору від сонячних опіків у мороз.

Деякі сорти черешні живуть до 80 років, але щоб дожити до такого поважного віку, їм потрібен хороший догляд. Рекомендую всім опанувати догляд за черешнею, щоб радіти смачному врожаю довелось не тільки вам, а вашим дітям та онукам!