Без жовто-помаранчевих солодких абрикосів важко уявити собі українське літо: вони без проблем ростуть у більшості регіонах. Користь цих фруктів важко переоцінити – чого вартий лише великий вміст калію та заліза!

Які ж дерева абрикосів посадити в саду? Як орієнтуватися в сортах? Які сорти абрикосів ранні, а які пізні? В цій статті я розповім про різні сорти абрикоса, щоб можна було обрати по одному з різних категорій і без проблем забезпечити собі ціле абрикосове літо!

Ранні сорти абрикоса

Самбурський ранній – ранній сорт, достигає вже в третій декаді червня. Плоди овальні, жовто-оранжеві, кисло-солодкі, ароматні, масою 30 г і більше. Сорт витримує морози, стійкий до хвороб, пізно цвіте.

Червневий – ранній сорт, достигає в середині червня. Плоди круглі, оранжеві з рум’янцем, м’якоть щільна, з кислинкою. Маса – 36–44 г. Сорт має підвищену зимостійкість.

Цунамі – французький ранній сорт, який достигає зазвичай до середини червня. Плоди великі, масою 70–90 г, видовжені, оранжеві, з рум’янцем. М’якоть оранжева, солодка, щільна. Сорт стійкий до хвороб, невибагливий до ґрунту, морозостійкий.

Ерлі Блаш – французький ранній сорт, достигає в середині червня. Плоди оранжеві з червоним рум’янцем, солодкі, щільні, масою 50–80 г. Сорт товарний, стійкий до хвороб, в Європі вирощується в промислових масштабах.

Сорти абрикосів в Україні

Завдяки зусиллям селекціонерів абрикос звичайний, батьківщиною якого вважається Китай, став звичним деревом навіть на Поліссі, де клімат і склад ґрунтів не дуже сприятливі для цієї культури. Нижче я наведу найбільш поширені сорти абрикосів в Україні.

Поліський великоплідний – середній сорт, дозріває в середині липня. Вважається найбільш витривалим сортом для Полісся, морозостійкий. Плоди округло-овальні, жовті з червоними боками, м’якоть жовто-оранжева, кисло-солодка. Плоди масою 50–55 г. Сорт стійкий до хвороб.

Лютізький – середньоранній сорт, дозріває у липні. Плоди жовті, з темно-червоними боками, трохи сплюснуті, масою 45–50 г, м’якоть світло-жовта. Сорт витримує сильні морози, стійкий до хвороб.

Ветеран Севастополя – абрикос пізній, достигає на початку серпня. Плоди великі, овальні, щільні, злегка сплюснуті, жовті з червоним рум’янцем. Маса – 65–85 г. Смак кисло-солодкий. Сорт стійкий до хвороб, витримує сильні морози.

Київський красень – абрикос пізній, сорт дозріває ближче до середини серпня. Плоди великі, широкоовальні, насичено жовті з червоним рум’янцем. м’якоть жовта, щільна, кисло-солодка. Сорт цінують за гарну транспортабельність, зимостійкість та стійкість до хвороб.

Абрикос: сорти з родзинкою

В цій частині статті я перерахую цікаві сорти з точки зору смакових якостей, сорти, отримані від схрещування з аличею, з незвичним забарвленням плодів тощо.

Ананасний абрикос (Шалах) – один із найвідоміших та найпопулярніших сортів абрикосів. Це абрикос вірменський, а у нас його традиційно вирощують на Півдні України, зокрема, в промислових масштабах. Достигає в середині липня. Плоди продовгуваті, світло-жовті, масою 35–45 г. Смак солодкий із легкою кислинкою та ананасним ароматом. Сорт має стійкість до моніліозу, клястероспоріозу, кучерявості листя.

Абрикос Медіабель – французький середньоранній сорт (достигає в кінці червня). Плоди великі, злегка видовжені, рожево-оранжеві з червонястими боками. Середня маса плодів – 85–100 г. М’якоть оранжева, щільна, кисло-солодка. Сорт транспортабельний, стійкий до хвороб, витримує середні морози.

Чорний принц – сорт виведений донецькими селекціонерами від схрещування з аличею. Чорна абрикоса отримала свою назву завдяки забарвленню шкірки плодів – темно-бордового з переходом у коричневий колір, при цьому м’якоть всередині оранжева. Сорт достигає в кінці липня на початку середини серпня. Дерево заввишки 3–4 м, нагадує кущ, має подекуди колючки на гілках. Плоди кисло-солодкі, злегка терпкі, великі, масою 50–80 г. Сорт стійкий до моніліозу, клястероспоріозу, цитоспоріозу.

Абрикос Богатир – сорт середнього терміну дозрівання. Плоди великі, круглі, трохи видовжені, середньою масою 55 г. Абрикоси яскраво-оранжевого кольору з червонуватими боками. М’якоть жовта, щільна, злегка хрустка. Шкірка тонка.

Карликові абрикоси

Якщо ви хочете  мати в саду абрикосові дерева не вище 3 м – купуйте саджанці, прищеплені на німецькій вегетативній підщепі Пуміселект. Це універсальна підщепа для абрикосів, слив, персиків, нектаринів. Перевагами такого щеплення є підвищення врожаю (приблизно вдвічі), підвищення стійкості до хвороб, зокрема шарки, а також посухо- та морозостійкості. Пуміселект сумісний з усіма сортами великокісточкових культур. Абрикоси, щеплені на карликових підщепах, плодоносять на другий-третій рік. Єдиний мінус – корені підщепи розташовані неглибоко, тому дерева краще прив’язувати до опори.

Солодкі, великі, ароматні абрикоси – це завжди бажаний урожай і неодмінний атрибут південного літа. Обирайте українські або європейські сорти, купуйте їх лише у перевірених розсадниках та смакуйте чудовими фруктами!