Як правильно обрізати абрикос потрібно знати для того, щоб дерево залишалось здоровим та довгі роки рясно плодоносило. Тому весняна обрізка абрикоса так само важлива, як і осіння. А деколи необхідно вкоротити гілки й улітку. Дерево це росте майже у кожному садку, а от догляд за абрикосом часто неправильний. Всі з дитинства любили під’їдати на корі «мармелад» із застиглого соку. А от те, що такі «сльози» виснажують дерево, воно хворіє, про це господарі не замислюються. Важливо пам’ятати, що обрізати абрикос необхідно лише після початку сокоруху, а не до – це відрізняє його від всіх інших дерев. І так само осіння обрізка абрикоса проводиться до того, як листя остаточно обсиплеться.

Обрізати абрикос корисно для того, щоб регулювати урожай. Це одне з небагатьох дерев, яке намагається виростити до стану стиглості кожен плід. Тому часто після рясного цвітіння можна помітити безліч дрібних абрикосиків. Після обрізки плодів буде менше, але зате вони будуть набагато більше за розміром.

Правила обрізки абрикоса

Оскільки абрикос росте найшвидше з усіх плодових дерев, то його просто необхідно щороку обрізати два-три рази.

Найперше для розрідження крони. Старі абрикоси, яких не торкалась пилка, нагадують віник із гілками, що стирчать у різні боки: частина гілок перехрещена, частина лежить одна на одній, частина щорічно ламається. Нерідко під вагою плодів великі гілки відчахуються від стовбура. Тоді такі дерева починають плодоносити через рік.

Одне з важливих правил обрізки: вона має проводитись гострим, добре нагостреним інструментом, інакше постраждає кора й дерево хворітиме. Місця спилювання слід змастити садовим варом, який я попередньо розігріваю на водяній бані. Надто густий холодний садовий вар слабо пристане і не зможе зупинити сік із рани.

Як і на інших плодових деревах, зрізати гілку необхідно відразу над брунькою, щоб не залишились пеньки.

Загальні правила щодо обрізки дерев читайте тут.

Весняна обрізка абрикоса

Дбати про весняну обрізку абрикоса треба з другого року після посадки саджанця. Це роблять у плюсову температуру до появи листя.

Навесні починайте формувати крону.

Найбільш практичний вид крони – розріджено-ярусний. Це означає, що у дерева залишається до 6 основних грубих (скелетних) гілок на різній висоті, на відстані приблизно 40-45 см одна від одної. Дітям зручно лазити по таких деревах. На відміну від абрикосів, які ростуть у два-три стовбури, у такого дерева рідше надламуються гілки під час буревію чи під тягарем плодів.

Як же формувати крону абрикоса? На висоті метр від землі на саджанці я вибираю 3 гілки, які ростуть приблизно на одному рівні. Зрізаю центральний пагін вище від них на 20-30 см.

Наступного року ці три гілки утворюють кілька бічних гілок, які потрібно вкоротити на третину. У подальші роки я продовжив вкорочувати та вирізати все горизонтальні молоді пагони й такі, що загущують.

Молоді пагони довше 50-60 см зрізають наполовину, коротші можна прищипнути.

Центральний пагін зрізають над верхньою скелетної гілкою. Згодом вкорочують всі нові пагони, які сильно обганяють у рості інші.

Прищипування верхівок молодих гілок припиняє їхній активний ріст, при цьому дерево більше закладає бічних гілок і квіткових бруньок. Обрізка стимулює плодоношення і на слабких гілках. Надалі потрібно підтримувати крону абрикоса в формі кулі.

До літньої обрізки в червні абрикоса вдаються тоді, коли однорічна поросль надто активна і починає загущувати крону. В цей час зрізи заживають найшвидше.

Осіння обрізка абрикоса

Якщо дерево обрізати надто пізно, воно буде ослаблене й погано перезимує. Коли ж обрізати абрикос восени?

Починати розчистку крони можна в жовтні. У перший рік посадки саджанця варто зрізати центральний пагін на чверть. Це стимулює дерево до формування нових бокових гілок. У другий-третій рік прищипуйте верхівки головних гілок, довгі пагони вкорочуйте до 50 см. На наступний рік після прищипування там утворяться гілки з квітковими бруньками.

Продовжуйте формувати крону, як навесні, у формі кулі, адже за рік пагони можуть прирости до метра в довжину. Слід прибирати усі вертикальні прирости та гілки, які перехрещуються.

Восени також обрізують абрикос, щоб омолодити. Слід знати, що одна гілка плодоносить приблизно 3 роки. Таким чином, щороку можна видаляти одну найстарішу (3-5 років) гілку, при чому скелетні гілки не чіпають.

Яку б форму крони для своїх абрикосів ви не обрали, пам’ятайте, що лише правильна обрізка цих дерев забезпечить якісний врожай з абрикосами як на підбір, а не дрібні плоди, яких повно у запущених садках. Дбайте про свої дерева, своєчасно їх обрізуйте та дивуйте сусідів великими соковитими абрикосиками!