Хвороби абрикосових дерев не мають дуже яскравих ознак, тому в них непросто розібратися. Найпоширеніша хвороба, яку ні з чим не сплутаєш – моніліоз абрикоса, коли засихають гілки водночас із листям і цвітом. Будь-які плями на листі та цятки на плодах – це теж ознаки хвороб, і лікувати дерево після виявлення інфекції набагато складніше, ніж провести профілактику. Давайте розберемося, з якими неприємними проявами хвороб абрикоса ми стикаємося у нашому саду.

Більше про хвороби плодових дерев читайте тут.

Моніліоз абрикоса

Навесні, коли температура повітря піднімається до 15–20 °С, а вночі підвищується вологість (після дощу, в туман), активізуються спори грибка моніліозу (плодової гнилі). На корі можна побачити сірі «подушечки», які вже сигналізують про зараженість дерева. За короткий час засихають уже розвинуті листки та квіти разом із пагонами. Вигляд у крони такий, наче по дереву вдарив мороз чи хлюпнули окропом. Так проявляється моніліоз, або моніліальний опік. Буває, що через нього садовод втрачає весь урожай.

Уражені гілки необхідно обрізати і спалити, інакше вони стануть джерелом зараження здорових пагонів і тоді моніліоз проявиться наступної весни. Якщо спори грибка потраплять на плоди, вони загнивають, набуваючи коричневого кольору із білими крупинками, а потім можуть ще й засохнути. Якщо такий плід залишиться на дереві й перезимує, то навесні він також стане розсадником спор. Часто після моніліального опіку зелене листя знову відростає на гілках, але плодів вже не буде, а самі гілки засохнуть наступного року.

Один зі способів запобігання появі грибка – хороша вентиляція крони, для чого проводять санітарну обрізку абрикоса навесні й восени.

Братися до лікування моніліозу необхідно лише після обрізки хворих гілок. А для профілактики дерево обприскують 5–6 разів за сезон, починаючи із ранньої весни, щойно потепліє до +5 °С.

Клястероспоріоз та коккомікоз абрикоса

Коли абрикос починає «плакати» – на стовбурі з’являються патьоки камеді (це називається камедетеча), велика ймовірність, що ваше дерево може бути уражене грибком клястероспоріозу. В літературі можна побачити ще назву «дірчаста плямистість», бо листя через хворобу виглядає, наче подзьобане птахами або побите градом.

Хворіє абрикос на клястероспоріоз ранньою весною. Уражені бруньки вкриваються рідиною – такі бруньки не зацвітуть, а засихають, а ось спори поширюватиметься далі – на листя і кору. Листки вкриються малиновими плямками, на місці яких через два тижні з’являться дірочки, а на корі утворяться тріщинки, з яких тектиме камедь (сік дерева). Плоди при клястероспоріозі вкриваються крупиночками малинового кольору, які по мірі достигання абрикосів збільшуватимуться і можуть зливатися в нарости. Щоб уникнути цієї хвороби, восени обприскайте дерево 3% бордоською рідиною, навесні 1%. Навесні необхідні принаймні дві обробки професійними препаратами – до та після цвітіння.

Кокомікоз на абрикосах, на щастя, трапляється не так часто, як на вишні й черешні. Ознаки хвороби – поява приблизно в липні червонувато-бурих плямок на листі, що може призвести до його обпадання. Це також відобразиться на плодах: вони будуть меншого розміру, з водянистим смаком. Опале уражене листя слід спалити. При незначному зараженні кокомікозом корисно обприскати дерево сечовиною (500 г карбаміду на 10 л води) і землю в пристовбурних колах.

Ввертицильоз абрикоса проявляється у пожовтінні листя на нижніх гілках, яке поступово поширюється на верхні. Небезпека цього грибка в тому, що він уражує судини, а значить, порушує сокорух та живлення частин рослини. Через це суттєво страждає урожай.

Грибок розвивається через порушення дренажу ґрунту, тому поряд з абрикосом не садіть суниці, полуниці й тютюн. Також намагайтесь не перезволожувати землю, де росте абрикос, та не перегодовуйте азотом. Для профілактики захворювання необхідно обприскувати його навесні 1% бордоською рідиною до розпускання бруньок та після цвітіння.

Чим обробити абрикос від хвороб

Я дам загальні поради, як зменшити ризик зараження грибковими хворобами серед абрикосових дерев. Найперше – не заливайте доросле дерево водою, бо це південна культура, звична до посухи. Обов’язково проріджуйте зав’язі на гілках, не зловживайте азотним підживленням. Восени проведіть санітарну обрізку гілок, перекопування пристовбурних кіл та обприскування ґрунту препаратами.

Щоб зовсім забути, як виглядають хвороби абрикоса, обприскуйте дерево 6 разів за сезон весна-літо. Першу обробку проведіть комбінацією препаратів від зимуючих шкідників та хвороб Захват Ойл 2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води. Потім потрібно обробити в такі фази розвитку дерева: під час розпукування бруньок, після цвітіння та на початку росту плодів. У бакових сумішах із препаратами від шкідників використовуйте препарати Страж, Самшит (разом з інсектицидом Антигусінь). Влітку також скористайтеся препаратом Захисник. Перерва між обприскуваннями має становити 2 тижні, і пам’ятайте, що не можна обприскувати за 30 днів до збору урожаю.

Боляче дивитись, як посаджене з любов’ю абрикосове дерево слабне, з кожним роком даючи все менше плодів. Може, в усьому винуваті грибкові хвороби? Придивіться уважніше до дерева і не нехтуйте обробкою – безпечними вітчизняними препаратами. І тоді великі, соковиті та духмяні плоди будуть вашою гордістю та втіхою.