Цибуля на нашому столі – чи не найперший і найцінніший постачальник вітамінів. Проте доволі часто при вирощуванні та зберіганні на цибулю полюють безліч хвороб і шкідників. Вберегти рослини від них можна своєрідною «вакцинацією», тобто обробкою цибулі перед посадкою. Найчастіше ми вирощуємо ріпчасту цибулю з дрібних цибулинок – діток, сіянки (до 3 см у діаметрі), які торік виросли з насіння. Саме для них і використовується передпосадкова обробка. Проведіть експеримент: посадіть на одній грядці цибулини без обробки, а на іншій після замочування, і ви переконаєтесь, що оброблена цибуля сходить швидше, й урожайність у неї краща.

Загартовування цибулі

Обробка цибулі перед посадкою починається з просушування та прогрівання. Перебрану сіянку треба прогріти за температури 25–35 °С (можна розкласти одним шаром біля батареї) протягом тижня-двох. Прогрівання необхідне для того, щоб висаджена в холодний ґрунт цибуля не почала стрілкуватись. Стрілка з квітами забирає багато сил у рослини, тому ріст її сповільнюється, а всі сили підуть на розвиток квітів і насіння.

Можна скористатись іншим експрес-методом прогрівання цибулі. Для цього замочують сіянку в гарячій воді (45–50 °С) на 15 хвилин. Потім виймають і занурюють на 15 хвилин у холодній воді.

Після цього цибулю можна обробляти від хвороб. Для підготовки до цієї процедури з цибулинок знімають верхній шар лушпиння, в якому зберігаються спори грибків. Акуратно видаляють суху верхівку цибулини, але не оголюють її повністю. 

Передпосадкова дезінфекція цибулі

Цибуля дуже вразлива до грибкових хвороб – пероноспорозу (несправжньої борошнистої роси), альтернаріозу, іржі, гнилям денця. Ретельна обробка цибулі перед посадкою може вберегти насіннєвий матеріал від багатьох грибків і шкідників.

Найпоширеніші способи дезінфекції:

- Замочування цибулин у міцному розчині марганцівки (3 г на 10 л води) на 2 години, щоб убезпечити рослини від грибків.

- Замочування цибулі в міцному розчині кухонної солі (100 г на 10 л води) протягом 5 годин. Це також перевірена обробка від ґрунтової нематоди.

- Замочування цибулі на годину в березовому дьогті (можна купити в аптеці) – 10 ст. л. на 10 л води. Це допоможе відлякати цибулеву муху.

- Замочування в попелі (1 л на 10 л води) протягом 3 годин.

- Замочування у слабкому розчині мідного купоросу (15 г на 10 л води) протягом години.

- Замочування в аміачній селітрі (1 ч. л. на 10 л води) на 15 хв простимулює ріст та захистить від хвороб і шкідників.

- Замочування в розчині інсектицидного препарату Матадор (1%-й розчин) впродовж кількох годин.

Зауважте, вся обробка цибулі перед посадкою має проводитися в той самий день. Канавки, в які ви плануєте садити цибулю, також необхідно продезінфікувати. Полийте їх слабким розчином мідного купоросу (15 г на 10 л води) за кілька днів до посадки сіянки.

На перший погляд здається, що вирощування цибулі – це легко й просто. Але якщо ви плануєте отримати великий урожай і продати його, то одразу ж виникають різні нюанси. Без передпосадкової обробки цибулини та листя можуть хворіти, і вам доведеться додатково їх обробляти, щоб виростити здорові голівки та зберегти їх на зиму.